Θα περνούσε από το σπίτι για να πάνε τα παιδιά τους στον παιδίατρο. Η ασυνεννοησία, το άγχος για το ραντεβού λόγω της αργοπορίας, η προβληματική σχέση τους, οι παρεμβολές των συγγενών, οι γκρίνιες για τα λεφτά, το επικείμενο διαζύγιο, οι διαφωνίες για τη συνεπιμέλεια και η φερόμενη απειλή περί κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων λειτούργησαν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του 37χρονου συζυγοκτόνου της Σητείας ως «ηφαίστειο» μέσα του.
Εκεί που βιαστικά και αγχωμένα έβαζε στο αβάπτιστο μωρό τα καλτσάκια για να προλάβουν το ραντεβού στο νοσοκομείο Σητείας, ένιωσε ένα μπαμ, όπως περιέγραψε στην πολύωρη απολογία του. Πέντε-έξι κουβέντες αντάλλαξαν με την 32χρονη Κατερίνα, όμως …απασφάλισε.
«Της όρμησα, την άρπαξα από το λαιμό και την έσφιξα. Λιποθύμησε. Πέσαμε κάτω. Όπως τη γύρισα, είδα αίμα. Της έπιασα το χέρι. Της φώναξα Κατερίνα αλλά δεν αντιδρούσε… Κοίταξα τα παιδιά που ήταν δεμένα στα καροτσάκια τους… Κοίταξα την Κατερίνα. Έφυγα και έκλεισα την πόρτα ενστικτωδώς… την έκλεισα για την ασφάλεια των παιδιών, να πάω στο Τμήμα να παραδοθώ…» είπε με δάκρυα στα μάτια ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου.
Το δικαστήριο τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της 32χρονης Κατερίνας, δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε ομόφωνα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Την ενοχή του είχε προτείνει νωρίτερα και ο εισαγγελέας έδρας, ο οποίος επίσης πρότεινε να μην του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.
Τα «πέτρινα» παιδικά χρόνια
«Πονάει η ψυχή μου και θέλω να τα βγάλω από μέσα μου» είπε στην πρόεδρο στην έναρξη της απολογίας του. «Θα τα πείτε όλα, είναι η δική σας στιγμή» αποκρίθηκε η πρόεδρος της έδρας.
Ο 37χρονος ξεκίνησε να περιγράφει τα «πέτρινα» παιδικά του χρόνια. Το σοβαρότατο πρόβλημα ψυχικής υγείας της μητέρας του τον στιγμάτισε ψυχικά και κοινωνικά. Τα παιδιά στο σχολείο τού έκαναν μπούλινγκ και με έναν πατέρα αδιάφορο, το βάρος της ανατροφής του έπεσε στους παππούδες του.
«Άγιοι άνθρωποι. Ήθελα να τους κάνω υπερήφανους. Δεν ήμουν καλός μαθητής αλλά το έβαλα πείσμα να γίνω, να τους κάνω να χαρούν γιατί σε όλα τα άλλα είχαν δυστυχήσει».
Ο 37χρονος κατάφερε να περάσει στο πανεπιστήμιο. Αρχικά δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί, όμως τα κατάφερε και με τις παρέες και με τα μαθήματα.
Έμεινε με ένα μωρό στην αγκαλιά
Εκεί γνώρισε την όμορφη και καλόκαρδη Ιωάννα. Δεν του έκρυψε ότι έπασχε από νεοπλασία. Όμως εκείνος την αγάπησε και δεν έκανε πίσω παρά το γεγονός ότι οι παππούδες του προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν από αυτή την τρέλα.
Ήταν μαζί της μέρα-νύχτα, στις χημειοθεραπείες, στην απομόνωση… Το κοριτσάκι τους ήρθε ως εκ θαύματος. Οι γιατροί είχαν πει στην Ιωάννα ότι δύσκολα θα μείνει έγκυος.
Και εκείνη ρίσκαρε να το κρατήσει ακόμα και αν έβαζε την υγεία της σε μεγάλο κίνδυνο. Δύο χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού υποτροπίασε. «Έφυγε», αφήνοντας πίσω τον Γιώργο με ένα μωρό στην αγκαλιά.
«Τα δύο πρώτα χρόνια κλείστηκα στον εαυτό μου. Υπέφερα από κατάθλιψη».
«Ήθελα να την προστατεύσω…»
Τότε γνώρισε τυχαία την Κατερίνα. Εκείνη ήταν που του έπιασε κουβέντα. «Κατάλαβα ότι είχε κάποιο προβληματάκι. Γελούσε σαν παιδάκι. Μου είπε ότι την πείραζαν και ότι πήγαινε σε ειδικό σχολείο.
Μου είπε ότι είχε κουραστεί και ότι ήταν απογοητευμένη. Πρόσεχε γιαγιάδες και όλα τα λεφτά της πήγαιναν στην οικογένεια της.
Ήθελα να της προσφέρω προστασία Άρχισα πραγματικά να την αγαπώ. Δεν ξέρω το γιατί. Ήταν σαν μικρό κοριτσάκι….» περιέγραψε με δάκρυα.
Ο 37χρονος αναγνώρισε ότι ήταν ολέθριο λάθος να κάνουν παιδιά το ένα πίσω από το άλλο. Αυτό επιβάρυνε την Κατερίνα ενώ αναγκαστικά άρχισε να την παραμελεί, όπως είπε, επειδή έπρεπε να δουλεύει έως αργά τη νύχτα για να τα φέρουν βόλτα.
Αναφέρθηκε ακόμα στις σχέσεις του με την οικογένεια της 32χρονης. Υποστήριξε ότι το οικονομικό πάντα ήταν ένα αγκάθι ανάμεσα τους ενώ με τον καιρό και εξαιτίας καυγάδων και άλλων καταστάσεων η συμπεριφορά της Κατερίνας είχε αλλάξει.
Διαισθανόταν μία εχθρικότητα. Μέχρι που του ανακοίνωσε τηλεφωνικά ότι τον χωρίζει. «Ποιοι ήταν οι λόγοι;» τον ρώτησε η πρόεδρος. «Δεν ήθελε άλλο να είναι μαζί μου. Δεν ήθελε τους καυγάδες, δεν ήθελε άλλα παιδιά».
Ο κατηγορούμενους υποστήριξε ότι προσπάθησε να την μεταπείσει, όμως τελικά συμφώνησαν στο συναινετικό διαζύγιο.
Παρέμεναν όμως οι προστριβές για την επιμέλεια. Μάλιστα την επομένη ημέρα του φονικού, είχε σκοπό να συναντήσει δικηγόρο για να κινηθεί δικαστικά σε σχέση με τα παιδιά.