Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στους ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Αγία Μαρίνα, μια από τις λατρεμένες Αγίες του Ελληνικού Καλοκαιριού. Η Μονή της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη έχει την πρωτοκαθεδρία με το τεράστιο πανηγύρι της και τους πιστούς που φθάνουν ως τη χάρη της ακόμα και γονατιστοί, ελπίζοντας στο θαύμα.
Χιλιάδες όμως είναι και οι πιστοί που θα περάσουν και από τους υπόλοιπους ναούς, όπως της Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι, της Αγίας Μαρίνας στα Καμίνια, της Αγίας Μαρίνας στο Γάζι αλλά και της Αγίας Μαρίνας στη Μεσαρά, στο δρόμο για το Λέντα.
Η Αγία Μαρίνα στην Αγία Πελαγία – Το εκκλησάκι που «αγναντεύει» τη θάλασσα
Tη δική τους Αγία Μαρίνα ετοιμάζονται να γιορτάσουν για άλλη μια χρονιά φέτος στην Αγία Πελαγία.
Η γιορτή στο μέσο του Καλακαιριού φέρνει πολλούς προσκυνητές, ντόπιους και ξένους, στο γραφικό εκκλησάκι, χτισμένο σε ένα ειδυλλιακό σημείο κάτω από τα δέντρα και αγναντεύοντας τη θάλασσα, στη γιορτή της Αγίας.
Για το ναό στην ιστοσελίδα του Δήμου Μαλεβιζίου αναφέρεται:
“Βορειοδυτικά της παραλίας της Λυγαριάς συναντάει κανείς την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με τα γαλάζια παράθυρα και τον κόκκινο τρούλο της. Κρυμμένη από τα ψηλά πεύκα, η Αγία Μαρίνα αναγέρθηκε το 1968, ύστερα από δωρεά της οικογένειας του Νικόλαου Εμμ. Παπαδοπετράκη.
Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας ακολουθεί αυστηρές και κάθετες γραμμές εναρμονισμένη με το φυσικό της περιβάλλον. Στο ίδιο μοτίβο, ο λιτός διάκοσμος στο εσωτερικό της με το Ιερό να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής του επισκέπτη, εμπνέουν μία θρησκευτική γαλήνη στο τοπίο.
Χιλιάδες κόσμος συρρέει στον ιερό ναό στα μέσα του καλοκαιριού, και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου που γιορτάζει η Αγία, για να την προσκυνήσουν και να κάνουν τάματα. Αν δεν βρεθείτε εκείνες τις ημέρες στα πανηγύρια της γιορτής, μην αμελήσετε τότε να περάσετε μία βόλτα και να αγναντέψετε το θαλασσινό τοπίο υπό την σκιά των δέντρων στην πλατεία της”.
Ποιά ήταν η Αγία Μαρίνα
Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ,. από γονείς ειδωλολάτρες. Η μητέρας της πέθανε όταν η Μαρίνα ήταν πολύ μικρή και ο πατέρας της ανέθεσε την ανατροφή της σε μια εξαιρετική γυναίκα, η οποία ήταν κρυφή Χριστιανή. Έτσι η Μαρίνα από την νηπιακή της ηλικία βρέθηκε σε περιβάλλον Χριστιανικό.
Σε ηλικία 15 ετών, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι Χριστιανή και εκείνος συγκλονισμένος και μη ξέροντας τι να κάνει για να την συνετίσει, πήρε την απόφαση να την καταγγείλει στον Έπαρχο Ολύμβριο.
Αυτός διέταξε να την συλλάβουν για ανάκριση. Όταν παρουσιάστηκε μπροστά του, η Μαρίνα άφοβα ομολόγησε ότι είναι Χριστιανή. Αυτός προσπάθησε να την μεταπείσει, αλλά μάταια. Τότε διέταξε να την φυλακίσουν. Τα μαρτύρια που ακολούθησαν ήταν τρομερά. Το καθένα πιο σκληρό από το άλλο. Η Αγία όμως δεν λύγισε. Κανένα κακό δεν στάθηκε ικανό να της κάμψει την θέληση και να την κάνει να αρνηθεί την πίστη της.
Όταν ο Ολύμβριος την κάλεσε για δεύτερη φορά και διαπίστωσε ότι η πίστη της ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της ως εκ θαύματος, έκλεισαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί παρευρισκόμενοι να ασπαστούν τον Χριστιανισμό.
Μπροστά σε αυτό τον «κίνδυνο» ο Έπαρχος Ολύμβριος, τελικά την αποκεφάλισε.