Τίμησαν το κοριτσάκι που φίλεψε τον Καζαντζάκη και τον Κακριδή στο Γερακάρι
Ο Καστρινάκης τίμησε την κυρία Ελένη Ταταράκη

Στις εκδηλώσεις για την 84η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά, την Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά συμμετείχε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Νίκος Καστρινάκης.

Στα Χανιά, ο κ. Καστρινάκης είχε την ευκαιρία να τιμήσει την Ελένη Μιχαήλ Ταταράκη, το κοριτσάκι, τότε, που είχε φιλέψει τον Καζαντζάκη και τον Κακριδή όταν είχαν πάει για να καταγράψουν τις ωμότητες των Γερμανών στο Γερακάρι Ρεθύμνου.

Η κυρία Ταταράκη, συνταξιούχος συμβολαιογράφος, που ζει στην Αθήνα σήμερα, βρέθηκε με τον κ. Καστρινάκη στο Γερακάρι και αφηγείται: «Θυμάμαι αχνά την συνάντηση με τον Καζαντζάκη και τον Κακριδή» -ήταν μικρή τότε- αλλά θυμάται καθαρά ότι η κυρία που ήταν μαζί τους την βοήθησε στις δουλειές που είχε να κάνει.

Ο Κακριδής αναφέρει για την επίσκεψή τους στο Γερακάρι, όταν πήγαν για την έκθεση των ωμοτήτων των Γερμανών στην Κρήτη: «Στο Ρέθεμνος διαπιστώσαμε τις φοβερές ωμότητες του Κράιπε. Στο Γερακάρι ισοπεδώνανε σπίθια κ’ εκκλησιές… Εκεί θυμήθηκα πως είχα μια φορά ένα φίλο παιδικό, τον Μιχάλη Ταταράκη, που μου ‘λεγε πως ήταν απ’ το Γερακάρι.

Τόνε ζήτησα, να δω αν ζει. Μου δείξανε μια μικρή χορτοκαλύβα κι από κάτω ένα κοριτσάκι, ως δέκα χρονώ, έπλυνε μπρος σε μια σκάφη. Πήγα κοντά και το ρώτηξα, μα καθώς μ’ είδε με την κάσκα, με φοβήθηκε και πήρε δρόμο. Του φωνάξαμε πως είμαστε Κρητικοί και γνωρίζομε τον πατέρα του.

Γύρισε λοιπόν και μας ελέει: «Ο πατέρας μου είναι στο Ρέθεμνος και η μάνα μου λείπει. Κάτσετε να την περιμένετε». Ύστερα έπλυνε στα γρήγορα τα χέρια της μέσα σ’ έναν κουβά και πάλι χάθηκε από μπροστά μας. Σε λίγο μεταγύρισε και κρατούσε πεντέξι αγκαλιές φρέσκες ροβυθιές. Μας τις πρόσφερε με τη σειρά, αρχίζοντας από το γεροντότερο…

Μπήκαμε στ’ αυτοκίνητο κι αρχίσαμε να ξεκουκίζομε και να τρώμε τα ρεβύθια. Ο Νίκος δεν τα είχε αγγίξει, μα δεν το είχα προσέξει. Την επομένη που πήγα να του πω να ‘τοιμαστεί, γιατί φεύγομε, βλέπω πάλι τα ροβύθια απείραχτα, απάνω στο βουργιάλι του.

Ο Καζαντζάκης στα χωριά του Ολοκαυτώματος

-Δεν τα ‘φαγες; Νόστιμα είναι…

-Μα ροβύθια είναι αυτά;, μου λέει.

-…Ε, τι ‘ναι;

-Σύμβολο είναι. Σύμβολο της κρητικής φιλοξενίας. Ποιος το συμβούλεψε μωρό πράμα να το κάμει; Ντράπηκα που εγώ δεν το ‘χα προσέξει. Πραγματικά το παιδί ήταν πολύ μικρό για να το σκεφτεί.

-…Είναι αρετή, είπε ο Νίκος, που την είχε μέσα στο αίμα του…».

Ο κ. Καστρινάκης έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης στα Χανιά και ήταν ο κύριος ομιλητής με θέμα: «Τα βήματα στο Φασισμό και τα ολέθρια αποτελέσματα του», στην εκδήλωση στο Μνημείο Κερίτη, στον Αλικιανό, Κυδωνίας στα Χανιά, όπου οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 118 κατοίκους από τα γύρω χωριά.