Με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη τίμησαν την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης

Με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις που έγιναν με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Αντίστασης. Νωρίτερα έγινε επιμνημόσυνη δέηση στον Ναό του Αγίου Μηνά, την οποία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δ/ντής του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου – συγγραφέας Δρ. Εμμανουήλ Αλεξάκης. Αμέσως μετά στεφάνια κατέθεσαν στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Νικόλαος Κουίκ, οι βουλευτές της ΠΕ Ηρακλείου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός, οι εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, κομμάτων, οργανώσεων αποστράτων και αντιστασιακών οργανώσεων.

«Αποτελεί χρέος μας να εμπνευσθούμε και σήμερα από το αδούλωτο φρόνημά της  Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής (1941-1944), υπήρξε μια κορυφαία περίοδος της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, με αναρίθμητα γεγονότα ηρωισμού και αυταπάρνησης». Αυτό τονίζει με σχετική ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασί- λης Λαμπρινός με αφορμή τη χθεσινή επέτειο της  Εθνικής Αντίστασης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο μήνυμά του, «με την εξάπλωση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η βία, οι καταστροφές, οι αποτρόπαιες πράξεις των γερμανικών και ιταλικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους, εκμηδένιζαν τις αξίες της Δικαιοσύνης και του Ανθρωπισμού. Χρειάστηκαν αμέτρητες θυσίες, σκληροί, πολύχρονοι αγώνες, για τη λύτρωση από τα σκοτάδια του ολοκληρωτισμού που είχαν απλωθεί και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Στον τόπο μας άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας, παρακινημένοι από φιλοπατρία,  αξιοπρέπεια,  και πίστη στην ελευθερία, ανέλαβαν, σε άνισες μάχες απέναντι σε κατακτητές επαρκώς εξοπλισμένους, τον αγώνα εκείνων των χρόνων. Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής (1941-1944), υπήρξε μια κορυφαία περίοδος της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, με αναρίθμητα γεγονότα ηρωισμού και αυταπάρνησης.

Τιμούμε τους γνωστούς και αγνώστους αγωνιστές.  Αποτελεί Χρέος μας  να εμπνευσθούμε και σήμερα από το αδούλωτο φρόνημά τους και να συνεχίσουμε την πορεία μας στους τωρινούς δύσκολους καιρούς, με θάρρος, ομοψυχία, κοινωνική εγρήγορση και διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο και στον τόπο μας».