Σε θερμό κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίνωα Καλοκαιρινού, πρώτου ανασκαφέα του παγκόσμια κορυφαίου αυτού μνημείου της ιστορίας της ανθρωπότητας. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρώτου ανασκαφέα του μινωικού ανακτόρου της Κνωσού του Μίνωα Καλοκαιρινού, έγιναν από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, θεσμικών εκπροσώπων, αρχαιολόγων, πανεπιστημιακών, συγγενών του Μίνωα Καλοκαιρινού και πλήθος κόσμου.
Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος και οι άλλοι ομιλητές, ήταν μια οφειλόμενη απόδοση τιμής που γίνεται με καθυστέρηση στον πρώτο ανασκαφέα του μινωικού ανακτόρου, στον άνθρωπο που με το έργο του “έδειξε τον δρόμο” της ανασκαφικής έρευνας στον Έβανς, στο εμβληματικό μνημείο της κρητικής και παγκόσμιας κληρονομιάς.
Παράλληλα για την απόδοση τιμής, ο κ. Αρναουτάκης, ο κ. Λαμπρινός, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι ευχαρίστησαν θερμά την ομάδα των πολιτών που ανέλαβε την πρωτοβουλία αλλά και τους ανθρώπους, τους χορηγούς -επιχειρηματίες που ανέλαβαν τις δαπάνες.
Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην προσωπικότητα του Μίνωα Καλοκαιρινού είπε, ότι, «για την Περιφέρεια Κρήτης η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, η ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική μας παράδοση, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πλούτου, την οποία έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε. Στόχος μας να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδανικά της Κρήτης, όπως αυτά διαμορφώνονται στο πέρασμα των χρόνων, στη νέα γενιά του τόπου μας. Να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες να ασχοληθούν με την τοπική ιστορία, με τα τοπικά πολιτιστικά πράγματα».
Ο κ. Αρναουτάκης, απευθυνόμενος στην επιτροπή πολιτών ανέφερε: «Η πρωτοβουλία σας για την απόδοση της αρμόζουσας τιμής στον Μίνωα Καλοκαιρινό, εδώ στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, αξίζει θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, καθώς από σήμερα δίπλα στην προτομή του Έβανς θα στέκεται η προτομή του πρώτου λαμπαδηδρόμου που φώτισε τα ερείπια ενός πολιτισμού, που διέδωσε το όνομα της Κρήτης στον κόσμο. Θερμά συγχαρητήρια επίσης σε όλους τους γλύπτες που συμμετείχαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό αλλά και ιδιαίτερα στον Αλτίν Πατσέλη για την τελική επιλογή».
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, στον δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή και αποκάλυψη της Κνωσού από τον Μίνωα Καλοκαιρινό, δίδοντας συγχαρητήρια στην επιτροπή πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα ο κ. Λαμπρινός είπε μεταξύ άλλων: «Η οφειλόμενη τιμή στον Μίνωα Καλοκαιρινό αποτελούσε ένα χρέος όλων των Κρητών προς τον πρώτο ανασκαφέα της Κνωσού.
Με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του και τις συνακόλουθες εκδηλώσεις, αποκαθίσταται εν μέρει μια ιστορική αδικία στο πεδίο της συλλογικής μας πορείας, με την ένταξη αυτής της εξαιρετικής προσωπικότητας, στην χορεία εκείνων των προσώπων που εργάστηκαν με γνώση και με πάθος για την ανάδειξη του μακραίωνου Πολιτισμού μας. Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές αυτών των εκδηλώσεων και στην πρωτοβουλία τους για τη δημιουργία προτομής του Μίνωος Καλοκαιρινού, καθώς και στους χορηγούς που συνέβαλαν στη δαπάνη της».
Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν για τον εμπνευστή, τον πρώτο ανασκαφέα της Κνωσού εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την αποκατάσταση μιας αδικίας και την ευγνωμοσύνη τους προς την επιτροπή των πολιτών οι κ.κ. Β. Συθιακάκη, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Gerald Cadogan, ομ. καθηγητής, αντιπρόεδρος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Κ. Χριστάκης, επιμελητής της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής.
Εκ μέρους της επιτροπής μίλησαν η κ. Κατερίνα Κόπακα, καθ. προϊστορικής αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανασκαφής του Μίνωα Καλοκαιρινού και στη μελέτη των καταλοίπων του που φυλάσσονται σήμερα στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο κ. Ηρακλής Πυργιαννάκης, αρχιτέκτων, που μίλησε αναλυτικά για το ιστορικό της ανέγερσης της προτομής, ευχαριστώντας όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της.
Ο κ. Νίκος Ψιλάκης, συγγραφέας – δημοσιογράφος, αναφέρθηκε στον ρόλο των πολιτών που συγκροτούν άτυπες ομάδες ή επιτροπές προσφέροντας κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Με συγκίνηση και θερμές ευχαριστίες προς όλους μίλησε η δισέγγονη του Μίνωα Καλοκαιρινού Μαριέλη Σφακιανάκη.
Σε όλους τους χορηγούς απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι, φιλοτεχνημένοι καλαίσθητα σε ειδική περγαμηνή, στην οποία παρατίθεται το παρακάτω απόσπασμα από επιγραφή του 313 π.Χ.: «ΓΛΑΥΚΙΔΗΣ ΣΩΣΙΠΠΟΥ ΕΙΠΕΝ· ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΛΩΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΩΣ ΕΧΟΡΗΓΗΣΑΝ ΔΕΔΟΧΘΑΙ ΤΟΙΣ ΔΗΜΟΤΑΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΣΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΧΡΥΣΩ ΣΤΕΦΑΝΩ…».