Τίμησαν τη μνήμη του Κ. Ζ. Μπαντουβά
Από την εκδήλωση στην Αυγενική

Στην ετήσια εκδήλωση μνήμης για τον αγωνιστή Κωνσταντίνο Ζ. Μπαντουβά, στην Αυγενική, παρευρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Ο δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Μπαντουβά και στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε:

«Ο Κωνσταντίνος Ζαχαρία Μπαντουβάς, υπήρξε μια σπουδαία μορφή της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων στον νομό Ηρακλείου, καθώς, από το Μετόχι “Βορούς”, ανέλαβε την ευθύνη του συνδέσμου, της τροφοδοσία, και του εξοπλισμού των ανταρτών στις περιοχές του Ψηλορείτη, του Τσούτσουρα και του Αϊ Νικήτα. Με τη δράση του συνέβαλε καθοριστικά στη διαφυγή  δεκάδων πολεμιστών του Συμμαχικού Στρατού προς τη Μέση Ανατολή.

Η προδοσία και η σύλληψή του στις 27 Ιουνίου 1942 και η εκτέλεση του την επόμενη μέρα, έπειτα από απάνθρωπη ανάκριση (που δεν τον λύγισε ούτε στιγμή), ήταν βαρύ πλήγμα, και διαρκής τιμή, έκτοτε, για την οικογένειά του, αλλά και για ολόκληρο τον τόπο μας.

Ο Κωνσταντίνος Μπαντουβάς, ακολουθώντας τη μακραίωνη παράδοση Αντίστασης και Αγώνα των Κρητικών, προς κάθε κατακτητή,  υπερασπίστηκε με πάθος  και αυταπάρνηση την γη των προγόνων του.  Ο μαρτυρικός του θάνατος πραγμάτωσε το ύψιστο χρέος προς την πατρίδα. Η θυσία του θα είναι πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του Κώστα Μπαντουβά, γιου του Κωνσταντίνου, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους κατοίκους της Αυγενικής για τη συμπαράσταση που έδειξαν στην οικογένειά του, μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Από πλευράς Δήμου Ηρακλείου, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης και ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός.

Δήλωση Αρναουτάκη

Για την εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Κωνσταντίνο Ζ. Μπαντουβά, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερο σεβασμό τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Ζαχαρία Μπαντουβά. Ενός αγωνιστή, ενός πατριώτη που πάλεψε για μεγάλα ιδανικά, που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδας.

Σήμερα, 76 χρόνια μετά την εκτέλεσή του, η θυσία του διδάσκει όλους μας πως η ελευθερία κατακτάται με αγώνες, θάρρος και αυταπάρνηση.

Το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Μπαντουβά μαρτυρά πως η ιστορία αυτού του τόπου είναι γεμάτη από στιγμές που αποδεικνύουν ότι ο κρητικός λαός έδωσε μεγάλες μάχες με συλλογικά χαρακτηριστικά, μάχες για εθνικές  αξίες και μεγάλες αρετές.

Ως Περιφέρεια Κρήτης συγχαίρουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αυγενικής για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, καθώς τιμώντας τον Κωνσταντίνο Μπαντουβά, τιμούμε όλες και όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης”.