πετρέλαιο θέρμανσης

Βαρύς προβλέπεται ο φετινός χειμώνας, όπως βαριά προβλέπεται επίσης και η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση τις διεθνείς εξελίξεις και τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε ελληνικό επίπεδο, οι πρώτες εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου, κάνουν λόγο για τιμή που θα βρίσκεται λίγο πάνω από το 1 ευρώ ανά λίτρο. Κι ενώ οι πρατηριούχοι συνιστούν προς το παρόν ψυχραιμία και αναμένουν τις εξελίξεις αλλά και τις τιμές από τις εταιρίες, η φετινή τιμή θεωρείται ότι θα είναι η υψηλότερη των τελευταίων ετών.

με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου Λυκούργο Σαμόλη
Ο Λυκούργος Σαμόλης

«Θα πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία και να έχουμε υπομονή μέχρι να ανακοινωθούν οι επίσημες τιμές διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης και προσθέτει:

«Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο ενδείξεις και εικασίες. Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου προβλέπεται πως θα βρίσκεται ελάχιστα πάνω από το 1 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή οριακά πάνω σε σχέση με την περυσινή τιμή.

Αλλά το να κάνουμε εικασίες τώρα δεν βοηθά κανένα. Ας έχουμε υπομονή μερικές μέρες κι έπειτα αναλύουμε τα πραγματικά στοιχεία και όχι τα υποθετικά».

Σε διεθνές επίπεδο πάντως, η τιμή του πετρελαίου πέρασε τα 81 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που δημιουργεί παγκόσμιο σκεπτικισμό, αφού ήδη η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει αποκλίσεις του αμερικανικού προϋπολογισμού που υπερβαίνουν το 60%, με τις συνέπειες από την μη τήρηση του να επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο.

η τιμή του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο

Με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών μάλιστα, ως το τέλος του 2018, η τιμή του αργού πετρελαίου θα περάσει τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, εν αναμονή της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η κατάσταση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με τον ίδιο τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί για πολλοστή φορά τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ότι αυξάνουν τις τιμές και απαίτησε μείωση τους.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει εγρήγορση και σε τοπικό επίπεδο με τους πρατηριούχους κεντρικά να έχουν ζητήσει μειώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων, ο οποίος εκτοξεύει ακόμα υψηλότερα τις τιμές. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία δεν δείχνει καν να προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση παροχής επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους.