Για πρώτη φορά στην Κρήτη αναμένεται να εφαρμοστεί η τηλεϊατρική στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νεάπολης, αποτελώντας μια καινοτόμα πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει ουσιαστικά τις υπηρεσίες υγείας προς τους κρατούμενους του συγκεκριμένου ιδρύματος.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην τελική του φάση πριν την πλήρη εφαρμογή τις επόμενες ημέρες. Η επιτυχία του εγχειρήματος αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για τα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα της Κρήτης, συνολικά τέσσερα ακόμη, τα οποία σχεδιάζεται να ενταχθούν στο σύστημα τηλεϊατρικής το προσεχές διάστημα.
Η φυλακή της Νεάπολης φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 80 κρατούμενους, εκ των οποίων τέσσερις είναι γυναίκες. Το μικρό σχετικά μέγεθος της δομής την καθιστά ιδανικό πεδίο για την πρώτη εφαρμογή του συστήματος, ενώ, όσοι γνωρίζουν τόσο τη λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος όσο και του συστήματος τηλεϊατρικής, εκτιμούν πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρήσιμη και πρακτική πρωτοβουλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, οι ιατρικές ανάγκες των κρατουμένων καλύπτονταν από γιατρό που πραγματοποιεί την αγροτική του θητεία και επισκέπτεται τη φυλακή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Αν και ο ρόλος του ήταν και παραμένει σημαντικός, πλέον, με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής, αποκτά νέες δυνατότητες.
Ο γιατρός της φυλακής θα μπορεί, όταν το κρίνει απαραίτητο, να παραπέμπει έναν ασθενή σε εξειδικευμένο συνάδελφο που μπορεί να βρίσκεται ακόμα και σε νοσοκομείο της ηπειρωτικής ή νησιωτικής Ελλάδας, αρκεί αυτό να είναι ενταγμένο στο εθνικό σύστημα τηλεϊατρικής.
Οι υπηρεσίες δεν περιορίζονται μόνο σε γενικά ιατρικά περιστατικά. Ένας κρατούμενος μπορεί να χρειάζεται ψυχιατρική ή ψυχολογική υποστήριξη, και πλέον θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ειδικούς εξ αποστάσεως, μέσω της τηλεϊατρικής. Αντίστοιχα, απλά δερματολογικά περιστατικά μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν με την αποστολή εικόνων και τη βιντεοσυμβουλή με τον αρμόδιο γιατρό.
Ουσιαστικά, ο κρατούμενος απευθύνεται στον γιατρό της φυλακής, ο οποίος, με βάση την εμπειρία και την κρίση του, αποφασίζει αν χρειάζεται περαιτέρω εξέταση ή ειδική παρέμβαση.
Πέρα από τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης, ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η σημαντική μείωση των μεταγωγών κρατουμένων προς τα δημόσια νοσοκομεία. Οι μεταγωγές, πέραν του διοικητικού και αστυνομικού κόστους, ενέχουν και σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας. Με την τηλεϊατρική, οι επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρικά κέντρα θα περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία περιστατικά, εξοικονομώντας πόρους και προστατεύοντας όλους τους εμπλεκόμενους.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο γιατρός του σωφρονιστικού καταστήματος της Νεάπολης έχει ήδη λάβει σχετική εκπαίδευση, όπως και τα τεχνικά στελέχη που θα χειρίζονται το σύστημα, ενώ πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη πιλοτική δοκιμή. Το αποτέλεσμα κρίθηκε απολύτως ικανοποιητικό, αναφέρουν οι πληροφορίες της «Π».
Δεν έλειψαν, βέβαια, και τα σχόλια από όσους γνωρίζουν την τεχνολογία και τη δημόσια υγεία, οι οποίοι σημείωσαν με χιούμορ ότι εν έτει 2025, οι κρατούμενοι της Νεάπολης ίσως εξυπηρετούνται ταχύτερα από αρκετούς πολίτες που περιμένουν υπομονετικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ίσως αυτό, τελικά, να αποτελεί και ένα καλό μάθημα για το πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά τη ζωή ακόμα και σε συνθήκες περιορισμού.