Για δημιουργική κίνηση και φυγή προς τα εμπρός που δρομολογείται με το επετειακό έτος 2021, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που προήδρευσε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης 114 δήμαρχοι από ολόκληρη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.
Στη σύσκεψη μετείχαν η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής της Επιτροπής Μάρτων Σίμιτσεκ και ο γενικός διευθυντής λειτουργίας Αθανάσιος Κανταρτζής.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα έργα με αναπτυξιακό πρόσημο που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους όλης της Ελλάδας ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821 και τα οποία θα αποτελέσουν υποσύνολο των συνολικών έργων που θα ενταχθούν στο εμβληματικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.
‘’Κάντε τις δικές σας μικρές επαναστάσεις’’
«Θέλω κάθε δήμος της χώρας, εάν αυτό είναι εφικτό, να δρομολογήσει ένα έργο κατ’ ελάχιστον το οποίο στη συνείδηση των πολιτών να ταυτιστεί με το 2021. Θα είναι έργο όμως το οποίο θα κοιτάει στο μέλλον, θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος -είτε μιλάμε για έργα τα οποία έχουν να κάνουν με βασικές περιβαλλοντικές υποδομές- είτε με ψηφιακές υποδομές, είτε έργα τα οποία έχουν να κάνουν με δεξιότητες ή σύγχρονες ματιές στο παρελθόν μας. Όλα αυτά έχουν μία τεράστια σημασία ώστε και όταν περάσει το 2021 και πάμε στο 2022, στο 2023, στο 2024 να θυμόμαστε αυτή τη χρόνια ως μία χρονιά ορόσημο» τόνισε στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επεσήμανε επίσης πως «αυτή η προσπάθεια θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Μιλώντας για το νόημα αυτής της πρωτοβουλίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Στην ουσία όλοι σας καλείστε, δεκάδες, εκατοντάδες ελληνικές πόλεις να κάνετε τις δικές σας μικρές επαναστάσεις και με αυτόν τον τρόπο να αποδείξετε ότι ένα έθνος μπορεί να ξαναδιαβάζει γόνιμα την ιστορία του μόνο αν το ίδιο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Και αυτή τη δημιουργική κίνηση, αυτή τη φυγή προς τα εμπρός θέλουμε να δρομολογήσουμε σε αυτό το επετειακό έτος, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω».
Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη τόνισε ότι βασική επιδίωξη της Επιτροπής είναι το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821 να διαμορφωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των φορέων, όλων των πολιτών στην Ελλάδα «και στην Ελλάδα που είναι εκτός Ελλάδος».
Επισήμανε πως υπήρξε επικοινωνία με 332 δήμους και περιφέρειες που κλήθηκαν να υποβάλουν προτάσεις και τις ιδέες τους. Πρόσθεσε ότι «114 δήμοι ανταποκρίθηκαν και υπέβαλαν στην επιτροπή 383 προτάσεις εκ των οποίων οι 151 έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Είναι δράσεις που ανοίγουν παράθυρο στο μέλλον, έργα σημαντικών οικολογικών παρεμβάσεων, αλλαγής στη διαχείριση ενέργειας, δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, βιώσιμης αστικής κινητικότητας, δημιουργίας επιχειρηματικών και εκπαιδευτικών κέντρων, ανάδειξης τοπόσημων με αναπτυξιακό χαρακτήρα, δημιουργίας ψηφιακών μουσείων και πολιτιστικών κέντρων». Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” μίλησε για «έργα που κάνουν καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας και χαράζουν δρόμους ανάπτυξης για το μέλλον».
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στη διατύπωση ξεχωριστής πρόσκλησης μέσα από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης“ για τα έργα που συνδέονται με την αφετηρία του εορτασμού των 200 χρόνων». Ο καταρχήν προϋπολογισμός φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ και μπορούν να ενταχθούν αμέσως 102 έργα υποδομών από 59 δήμους και 4 περιφέρειες της χώρας.
Οι προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει καταθέσει δύο προτάσεις στον άξονα «Παράθυρο στο μέλλον». Η πρώτη έχει στόχο να δημιουργήσει μια τοπική ψηφιακή αγορά πληροφοριών, ώστε οργανισμοί και πολίτες να διευκολύνονται στη λήψη αποφάσεων, να δημιουργούν νέες μεταπληροφορίες, ευφυείς εφαρμογές και επιχειρηματικές λύσεις. Έτσι, με επίκεντρο τα δεδομένα της πόλης, «εκδημοκρατίζεται» η τοπική διακυβέρνηση, αυξάνεται η συμμετοχικότητα των πολιτών και αναπτύσσεται περαιτέρω η επιχειρηματικότητα. Η δεύτερη πρόταση αφορά στην σύμπραξη επιχειρήσεων για τη δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας στον Τουρισμό.
Με την υλοποίηση της πρότασης θα δημιουργηθεί σύμπραξη τοπικών επιχειρήσεων, που υιοθετούν ένα συμφωνημένο πολιτιστικό και τουριστικό αφήγημα για την πόλη και ενεργούν στη βάση Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας. Για να ολοκληρωθεί αυτή η πολιτική, οργανωτικό ρόλο θα έχει ο Δήμος Ηρακλείου. Στόχος της σύμπραξης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στηριγμένη στην ποιότητα, την Κρητική ταυτότητα, συνάφεια με το χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων της πόλης , εγγύτητα με τις πολιτιστικές διαδρομές, ικανοποίηση λειτουργικών και οργανωτικών προτύπων.