Τα κρυστάλλινα νερά του νότιου κρητικού πελάγους σε προσκαλούν για μία δροσιστική βουτιά στην …αγκαλιά του. Μετά από καραντίνα και υπό συνθήκες καύσωνα δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό. Λαχταράς την στιγμή που θα καταδυθείς στα καταγάλανα νερά και θα νιώσεις …ελεύθερος. Όμως στο παρά ένα, λίγο πριν βουτήξεις τα πόδια σου, ακούς μια φωνή: «Προσοχή, τσούχτρες!».
Και κάπου εκεί, τόσο άδικα και άδοξα, …γκρεμίζεται το όνειρο. Δυστυχώς είναι πραγματικότητα και οι αρμόδιοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν …χθες, να πράξουν ό,τι είναι δυνατό καθώς η κατάσταση με τις τσούχτρες είναι σοβαρή πλέον και σε παραλίες της νότιας Κρήτης.
Πέρυσι και πρόπερσι είχαν υπάρξει κάποιες σποραδικές αναφορές για τσούχτρες σε παραλίες της Κρήτης (π.χ. στον Ξηρόκαμπο Λασιθίου) όμως φέτος η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Όσοι λουόμενοι βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε γνωστές και αγαπημένες παραλίες στο νότο του νομού Ηρακλείου αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα. Τσούχτρες παντού. Πολλές τσούχτρες.
Κάποιοι δεν γλίτωσαν τα τσιμπήματα παρά το γεγονός ότι τις έβγαζαν κατά δεκάδες στην ακτή, άλλοι βγήκαν από το νερό κακήν κακώς, τα μάζεψαν και έφυγαν. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ροζ-μωβ τσούχτρες, οι οποίες κάνουν την εμφάνιση τους μέχρι το σημείο που σκάει το κύμα.
Εδώ και περίπου μία τριετία πολλές περιοχές της Ελλάδος δέχθηκαν εισβολές από «κοπάδια» μεδουσών. Για παράδειγμα στον Κορινθιακό κόλπο η κατάσταση ήταν εφιαλτική. Στην Κρήτη ωστόσο δεν είχαμε τέτοια θέματα. Πλέον τα δεδομένα φέρονται να έχουν αλλάξει και η κατάσταση είναι ανησυχητική για τους λουόμενους.
Κάποιοι μιλούν για «επιδρομή». Η υπεραλίευση ψαριών που τρώνε τις μέδουσες, η μείωση των δελφινιών και των χελωνών αλλά και η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στους παράγοντες που ευνοούν την αύξηση των μεδουσών και των τσουχτρών.
Στην Κρήτη πιθανότατα μιλάμε για την… Πελαγία. Το είδος Pelagia Noctiluca. Πρόκειται για τις μέδουσες (τσούχτρες) οι οποίες έχουν κατακλύσει και τον Κορινθιακό κόλπο και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική αλλά και την τουριστική και κατά συνέπεια την οικονομική ζωή των παράκτιων περιοχών.
Η μέδουσα Pelagia noctiluca έχει διάμετρο 6-10cm και σχήμα «καμπάνας» με κυματοειδείς άκρες. Το χρώμα της είναι ροζ με μωβ, με κάθετες ρίγες. Έχει οκτώ απλά πλοκάμια και τέσσερα παχύτερα γύρω από τη στοματική κοιλότητα. Έχει διακριτούς ιστούς, αλλά όχι όργανα και μόνο ένα άνοιγμα του σώματος.