Τι θα γίνουν τα θερμοκήπια χωρίς εργάτες;
Προβλήματα και ολιγωρίες διαπιστώνει μέσα από την ενημέρωση που έχει για το θέμα ο βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης

Σε μείζον θέμα, το οποίο θέτει σε διακινδύνευση ακόμα και τη βιωσιμότητα του κλάδου των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Κρήτη εξελίσσεται το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης, το οποίο πλέον συνυπάρχει με τα τεράστια λειτουργικά κόστη, που αυξάνονται ραγδαία και καθημερινά.

Οι … λύσεις των «παράνομων» εργατών αποτελούσαν μια μικρή ανάσα για ορισμένους παραγωγούς, αλλά σίγουρα δεν επέλυαν το συνολικότερο πρόβλημα κι επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό παραγωγής, αφού οι πληρωμές προς αυτούς τους εργάτες γίνονταν με «μαύρα» χρήματα.

Οι επιδιώξεις των συναρμόδιων φορέων να βρεθούν λύσεις για «εισαγόμενα» εργατικά χέρια από τρίτες χώρες, έχουν προς το παρόν πέσει στο κενό, με τους Υπουργούς που εμπλέκονται στο θέμα μάλιστα να ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούν να επιλυθούν.

Οι εκπρόσωποι των φορέων πάντως αναφέρουν ότι τα προβλήματα δεν είναι δύσκολο να επιλυθούν, αφού αφορούν σε απλές γραφειοκρατικές διαδικασίες κι όχι σε κάποιο νομικό πλαίσιο που δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Ήδη μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, έχει θέσει δημόσια το ζήτημα, ενώ στην πρώτη ευκαιρία θα επιδιώξει συνάντηση κατ’ αρχάς με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη συνέχεια με τους συναρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου η είσοδος εργατών γης από τρίτες χώρες να εντάσσεται σε ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο που δεν θα δημιουργεί αγκυλώσεις ούτε στους εργοδότες παραγωγούς, αλλά ούτε στους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι, τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν σχετίζονται με την ευελιξία των εργαζόμενων να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, με τις δυνατότητες που υπάρχουν σε σχέση με την ασφάλιση τους και με το γενικότερο ασφαλιστικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις εργασίας.

Αυτές οι αγκυλώσεις έχουν ως αποτέλεσμα, πολλοί παραγωγοί ακόμα και να εγκαταλείπουν την παραγωγή τους, με την Κρήτη να παράγει πολύ λιγότερα πλέον οπωροκηπευτικά από αυτά που παρήγαγε στο παρελθόν. Ενδεικτικό της κατάστασης που ισχύει είναι το γεγονός ότι μόνο για εισαγωγές οπωροκηπευτικών το προηγούμενο έτος ξοδεύτηκαν από την Ελλάδα 11 δισ. ευρώ.

Ελπίδα όλων είναι πως οι συνθήκες θα διαφοροποιηθούν και πως το παραγωγικό μίγμα θα αλλάξει, ωστόσο προς το παρόν φαίνεται πως δεν προωθούνται οι λύσεις εκείνες που θα κάνουν τη διαφορά.