Συγκεκριμένα ερωτήματα για τον βόρειο οδικό άξονα θέτει ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σημαντικά και πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης, θέτει ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής υποστηρίζει πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια ουσιαστικά δεν προχώρησε τίποτα σε σχέση με τον βόρειο οδικό άξονα, αφού το Υπουργείο «ροκάνιζε» απλώς τον χρόνο.

Η θέση του βουλευτή έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε τονίσει προγραμματικά πως για την πολύ σημαντική υποδομή της Κρήτης, δεν υπήρχαν παρά κάποια σκίτσα και τίποτα περισσότερο.

Στην ερώτηση του ο βουλευτής Ηρακλείου ζητά να ενημερωθεί για το βαθμό ωριμότητας των «σχεδίων» που είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία δήλωνε ότι επεξεργαζόταν επί τέσσερα χρόνια.

Ο βουλευτής ρωτά ακόμα αν ο σχεδιασμός του Χρήστου Σπίρτζη και του προηγούμενου Υπουργείου Υποδομών κρίνεται ικανοποιητικός και αν η κυβέρνηση έχει στόχο να τον διαφοροποιήσει.

Σημαντικό ακόμα είναι το ερώτημα του βουλευτή για το αν το Υπουργείο, που σημειώνεται ότι έχει προαναγγείλει ενίσχυση αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, σκοπεύει να δώσει τον σχεδιασμό του νέου βόρειου οδικού άξονα στην Κρήτη και την Περιφέρεια, ενισχύοντάς την με το απαραίτητο προσωπικό.

Ο κ. Κεγκέρογλου ζητά ακόμα να μάθει το ακριβές χρονοδιάγραμμα δράσης της νέας κυβέρνησης και του νέου Υπουργείου προκειμένου να «μην χαθούν κι άλλα χρόνια».

«Το Υπουργείο Υποδομών, ουσιαστικά «ροκάνισε» τα τελευταία 4 χρόνια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού εκτός της ολοκλήρωσης τμημάτων που είχαν προχωρήσει, δεν δημοπρατήθηκε κανένα νέο τμήμα του ΒΟΑΚ, ενώ αντίθετα ακυρώθηκε το δημοπρατημένο και έτοιμο για ανάθεση υλοποίησης τμήμα Πάνορμο-Εξάντη» αναφέρει αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησης του ο κ. Κεγκέρογλου και προσθέτει:

«Αρχικά το 2015 μιλούσαν για εντελώς νέα χάραξη και κατέληξαν το 2018 να επιλέξουν την ίδια με μικρές διαφοροποιήσεις ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσαν ένα σχήμα υλοποίησης του ΒΟΑΚ μέσω τριών διαφορετικών συστημάτων για τρία υπόλοιπα τμήματα του, παραχώρηση, ΣΔΙΤ και δημόσιο έργο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σπίρτζης μετέφερε την αρμοδιότητα για το έργο από τον ΟΑΚ στο Υπουργείο Υποδομών με προγραμματική σύμβαση αρχικά και με μεταφορά της αντίστοιχης υπηρεσίας στη συνέχεια χωρίς να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου».