Την πολιτική παρέμβαση των τοπικών βουλευτών προκειμένου στο νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη βουλή για τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου να περιλάβει εκτός από τις δημόσιες και τις δημοτικές εκτάσεις, ζήτησε χθες ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός στο πλαίσιο σύσκεψης που είχε μαζί τους με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη και των στελεχών του τμήματος.
Όπως είναι γνωστό, με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δίνεται στους καταπατητές δικαίωμα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου αποδίδοντας τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτό το οποίο ζητά η Λότζια είναι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο να περιληφθούν και οι καταπατημένες εκτάσεις των δήμων αφού στο Ηράκλειο και ειδικά στην περιοχή της Ν. Αλικαρνασσού, έχει πολύ σοβαρές διαστάσεις, με σύνθετες κοινωνικές προεκτάσεις.
Από την πλευρά των βουλευτών αυτό το οποίο τονίσθηκε είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι εύκολα τα πράγματα, και πρακτικά υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να γίνει προσπάθεια να ενταχθεί μια τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, η οποία θα είναι διατυπωμένη με έναν γενικό τρόπο.
Η άλλη εναλλακτική είναι μετά τις βουλευτικές εκλογές να συγκροτηθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλάβει αντίστοιχα αιτήματα και άλλων Δήμων και θα υπάρχουν επεξεργασμένες προτάσεις για το πώς θα ρυθμίζονται τα κρίσιμα ζητήματα των καταπατημένων ακινήτων.
Στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης εξήγησε ότι «μεγάλο μέρος της περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου προέρχεται από διανομές του Υπουργείου Γεωργίας. Με τις διανομές αυτές περιήλθαν στην κυριότητα του Δήμου Ηρακλείου δρόμοι, πρανή, χάνδακες, ρέματα αλλά και βοσκές, αγροτικά και αστικά ακίνητα. Στα διαγράμματα και στους πίνακες των διανομών απεικονίζονται επίσης και κοινόχρηστοι χώροι του δήμου που προϋπήρχαν των διανομών.
Πέραν της Κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού, έχουν κυρωθεί διανομές στις κοινότητες Καλλιθέας (περιοχή Καρτερός), Σκαλανίου, Βασιλειών (Σύλλαμος, Άγιος Βλάσης), Αγίου Σύλλα, Προφήτη Ηλία, Κυπαρισσίου, Βουτών αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου (Κατσαμπάς, Χρυσοπηγή, Ατσαλένιο, Μασταμπάς, Φορτέτσα, Κορώνη, Θέρισσος κ.α).
Σε αρκετές περιπτώσεις τμήματα των παραπάνω κληροτεμαχίων έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες και φορείς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις για απαλλοτριωμένα τμήματα αυτών δεν έχει αποζημιωθεί ο Δήμος.
Η ύπαρξη καταπατήσεων τόσο εντός του αστικού ιστού όσο και σε αγροτικές περιοχές του Δήμου δημιουργεί πολλά και συχνά δυσεπίλυτα προβλήματα όχι μόνο στην εκκαθάριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων του Δήμου αλλά και στην αξιοποίηση και των υπολοίπων περιουσιακών του στοιχείων, στη σύνταξη του Ελληνικού Κτηματολογίου και στην εφαρμογή των σχεδίων πόλης, εις βάρος του συνόλου των κατοίκων του».
Τα στελέχη της Δημοτικής Περιουσίας κ. Γ.Πολυχρονάκης και Κ.Φωστιέρη εξήγησαν ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη νομική διαχείριση του, είναι η περίπτωση των καταπατήσεων που έχουν γίνει στη Ν. Αλικαρνασσό. Αυτό συμβαίνει γιατί το υπουργείο Γεωργίας μοίρασε τη δεκαετία του 1950 σε ιδιώτες, δημοτικές υπηρεσίες και οργανισμούς κληροτεμάχια που είχε διανείμει το 1932 στην τότε κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι σε κάποιες περιπτώσεις οι κάτοχοι των εκτάσεων αυτών να επικαλούνται τίτλους κυριότητας με πωλητή το ελληνικό Δημόσιο το οποίο, όμως, κατά τον χρόνο σύνταξης των σχετικών πωλητηρίων δεν ήταν κύριος των εκτάσεων που εκποιήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα για το οποίο ασφαλώς δεν φταίνε οι πολίτες.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Συντυχάκης, Γιώργος Λογιάδης και εκπρόσωποι του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, οι Αντιδήμαρχοι Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης και Παιδείας Στέλλα Αρχοντάκη- Καλογεράκη καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του τμήματος Δημοτικής Περιουσίας.