Ωραία είναι τα… παχιά λόγια αλλά τελικά από πράξεις δεν γίνεται και τίποτα στο λιμάνι του Ηρακλείου που όλοι… πέφτουν από τα σύννεφα όταν μαθαίνουν ότι από το 2017 δεν έχουν έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων των θαλάσσιων εγκαταστάσεων … και πως “υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης ροής καυσίμων λόγω παλαιώσεως ή θραύσεως των υποβρυχίων αγωγών…”!
Κι ενώ έχουν λήξει οι παραχωρήσεις των θαλασσίων εγκαταστάσεων στις εταιρείες καυσίμων και τσιμέντων εισπράττουν από τον ΟΚΗ κανονικά τα μίσθια…
Μπορεί όπως απάντησε πρόσφατα στην “Π” ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, τα αποθεματικά του ΟΛΗ ΑΕ από τα 6 εκατομμύρια που τα παρέλαβε να εκτοξεύθηκαν στα 13, όμως μάλλον ισχύει και εδώ το “ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός”.
Στη σύσκεψη λοιπόν, που έγινε το Σάββατο στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη και του βουλευτή της ΝΔ κ. Σενετάκη, αναδείχθηκε μεταξύ άλλων και το μείζον θέμα στο Βιομηχανικό Λιμένα Λινοπεραμάτων, την διαχείριση του οποίου έχει ο ΟΛΗ ΑΕ και τέθηκε το ερώτημα τι θα γίνει αν συμβεί ένα ατύχημα “από ανεξέλεγκτη ροή καυσίμων λόγω παλαιώσεως ή θραύσεως των υποβρυχίων αγωγών”.
Εκεί σύμφωνα και με τα έγγραφα που παρουσιάζει η “Π”, το Υπουργείο Περιβάλλοντος με Απόφαση του στις 14-2-2012 είχε γνωμοδοτήσει θετικά στην Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε καταθέσει ο ΟΛΗ ΑΕ για την διατήρηση των εν ενεργεία χρήσεων των εταιρειών και ζητούσε εντός 5 ετών ο ΟΛΗ ΑΕ να υποβάλλει αντίστοιχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η Μελέτη υπεβλήθη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2015, σύμφωνα με την οποία καταργούνται όλα τα παλαιά και επικίνδυνα γεφυρώματα υπέργειων και υποθαλάσσιων αγωγών εντός της Χερσαίας και Θαλάσσιας Ζώνης για την μεταφορά στις χερσαίες εγκαταστάσεις (εκτός χερσαίας ζώνης λιμένα) υγρών καυσίμων και τσιμέντων και στην θέση τους προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου αγωγού / γεφυρώματος μήκους 482μ και κόστους πάνω από 20 εκ. ευρώ.
Μάλιστα στην εισηγητική έκθεση του ο ΟΛΗ ΑΕ στηρίζοντας την πρόταση του, αναφέρει “… χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης ροής καυσίμων λόγω παλαιώσεως ή θραύσεως των υποβρυχίων αγωγών…”
Για την Μελέτη αυτή το Υπουργείο Ναυτιλίας γνωμοδότησε θετικά, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο με την 30/2017 Απόφαση του γνωμοδότησε αρνητικά.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, σήμερα στα Λινοπεράματα έχουν εγκαταστάσεις στην περιοχή δικαιοδοσίας του ΟΛΗ οι ΔΕΗ (υποθαλάσσιους αγωγούς), ΒΡ (υποθαλάσσιους αγωγούς και χερσαίες εγκαταστάσεις), ΤΙΤΑΝ (εναέρια γέφυρα), ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ (υποθαλάσσιους αγωγούς), ΕΚΟ (υποθαλάσσιους αγωγούς και χερσαίες εγκαταστάσεις), και ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (υποθαλάσσιους αγωγούς και χερσαίες εγκαταστάσεις).
Μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε τον Ιανουάριο του 2018 τις απόψεις του ΟΛΗ ΑΕ, ο οποίος με την 7/2ου ΔΣ/13-10-2018 απόφαση ζήτησε την εξαίρεση του νέου αγωγού και την διατήρηση των παλαιών, αυτών δηλαδή που ο ΟΛΗ θεωρεί ότι “υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης ροής καυσίμων λόγω παλαιώσεως ή θραύσεως των υποβρυχίων αγωγών…”
Έκτοτε από ότι φαίνεται το θέμα έχει παγώσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενώ έχουν λήξει οι παραχωρήσεις του ΟΛΗ ΑΕ στις εταιρείες στην Χερσαία και Θαλάσσια Ζώνη Λιμένα Λινοπεραμάτων, η διοίκηση χωρίς να έχει προβεί στην ανανέωση τους αφού έχει λήξη η Περιβαλλοντική Αδειοδότηση, εισπράττει κανονικά τα χρήματα που ανέρχονται περίπου σε ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Όλα αυτά βέβαια είναι καλά, αν όμως γίνει ένα ατύχημα “από ανεξέλεγκτη ροή καυσίμων λόγω παλαιώσεως ή θραύσεως των υποβρυχίων αγωγών”, τι ακριβώς θα γίνει;