Τι συμβαίνει με τον βιολογικό Δαφνών

«Ωρολογιακή βόμβα» για το φυσικό περιβάλλον αποτελεί η ανεξέλεγκτη πλημμύρα λυμάτων που ξεχειλίζουν από το βιολογικό καθαρισμό των Δαφνών ο οποίος παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Τα λύματα που φεύγουν από το βιολογικό που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά των Δαφνών ρέουν μέσα από χωράφια σε καλλιέργειες και καταλήγουν στον ποταμό Απόλλωνα. Ο ποτ αμός διανύοντας μια μεγάλη διαδρομή στην αμπελουργική ζώνη του Βενεράτου καταλήγει στο Γιόφυρο (του οποίου είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος).

Πρόκειται για ένα πολύχρονο  περιβαλλοντικό έγκλημα οι παρενέργειες του οποίου λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και μοιραία καταλήγουν στο… πιάτο μας. Λύση στο  εκρηκτικό περιβαλλοντικό πρόβλημα ζητά η τοπική κοινότητα των Δαφνών, ενώ η ΔΕΥΑΗ απαντά ότι ο βιολογικός αγωγός των Δαφνών κατασκευάστηκε για να διαχειρίζεται αστικά λύματα 1.800 ανθρώπων και στην πράξη το φορτίο που δέχεται αντιστοιχεί σε αυτό που θα προερχόταν από μια πόλη των 30-40 χιλιάδων κατοίκων.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Γ.Βουρεξάκης τονίζει ότι  το πρόβλημα είναι παλιό και δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα. Ο ίδιος σημειώνει ότι γενεσιουργός αιτία  του προβλήματος είναι το γεγονός ότι  οι παραγωγοί του χωριού ρίχνουν τα στέμφυλα και άλλα κατάλοιπα από τα αποστακτήρια μέσα στην αποχέτευση με αποτέλεσμα ο βιολογικός να ξεχειλίζει και να δημιουργείται μια κατάσταση εκρηκτική. Έχουν γίνει συστάσεις και προσπάθειες από το παρελθόν για να αποτραπεί η κατάσταση αυτή χωρίς δυστυχώς να οδηγήσουν σε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της τοπικήςκοινότητας Δαφνών
Βασίλης Πετρογιάννης
Ο πρόεδρος της τοπικής

Ο κ. Βουρεξάκης σημειώνει ότι για τον σκοπό αυτό  η ΔΕΥΑΗ  βρίσκεται σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ, προκειμένου να βρεθούν λύσεις μέσα από μια πιθανή αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία αυτό το οποίο δείχνουν είναι ότι δεν υπάρχουν προοπτικές μέσα από μια τεχνική αναβάθμιση να αντιμετωπιστεί η διαχείριση όλου αυτού του φορτίου.  Μάλιστα οι επιστήμονες αξιολογούν ότι αποτελεί μονόδρομο η κατασκευή ενός νέου βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή.

Όμως μια τέτοια προοπτική απαιτεί τη διασφάλιση μεγάλων χρηματικών ποσών  της τάξεως των 3,5- 4 εκ. ευρώ που δεν είναι στην οικονομική εμβέλεια της ΔΕΥΑΗ.

Ωστόσο η αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος αποτελεί πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, που εδώ και χρόνια ζητούν να βρεθεί τεχνική λύση στο τεράστιο αυτό ζήτημα που προκλήθηκε με ευθύνη του Δήμου, αφού έφτιαξε ένα βιολογικό αστικού τύπου, ενώ γνώριζε ότι  η οινοπαραγωγή είναι δομικός πυλώνας της  τοπικής οικονομίας  των Δαφνών (που  μαζί με την περιοχή των Πεζών και των Αρχανών παράγει το 70% της παραγωγής κρασιού στην Κρήτη).

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου των Δαφνών Βασίλης Πετρογιάννης τονίζει ότι από  2011 που άρχισε να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός των Δαφνών άρχισε να δημιουργεί προβλήματα σοβαρά τα οποία ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν.

Ο ίδιος τονίζει ότι ο βιολογικός καθαρισμός δεν συντηρείται σωστά με αποτέλεσμα για μεγάλα διαστήματα να παραμένει ανενεργός. Ο ίδιος σημειώνει ότι για όλα αυτά που συμβαίνουν με την προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού δε φταίνε μόνο τα στέμφυλα. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που δεν έχουν λυθεί, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι τα δίκτυα ομβρίων είναι συνδεδεμένα με την αποχέτευση με ό,τι αυτό σημαίνει για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Ο ίδιος θέτει επίσης μια σειρά από ζητήματα τονίζοντας ότι είναι γενικευμένα τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη λειτουργία των  βιολογικών καθαρισμών. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της Αυγενικής; Και αν λειτουργεί μία, πέντε δε λειτουργεί. Στη Σίβας υπάρχει βιολογικός; Δυστυχώς όχι… Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που έχει όμως ένα αριθμό κατοίκων. Αυτά τα λύματα που πάνε; Άρα το πρόβλημα είναι γενικότερο».