Νέος σάλος έχει προκληθεί με το θέμα ονομασίας της «τσικουδιάς», αφού πολλές και διαφορετικές φωνές προστίθενται σε ένα παζλ, από το οποίο φαίνεται πως λείπουν ακόμα κάποια βασικά κομμάτια. Οι μικροί αποσταγματοποιοί του Λασιθίου – οι οποίοι σημειώνεται ότι κρατούν συνολικά διαφορετική στάση από τους αποσταγματοποιούς της υπόλοιπης Κρήτης – καταθέτουν σχετικό ψήφισμα στο οποίο και επανέρχονται στην άδεια επί Κρητικής Πολιτείας το 1911, αλλά και στην απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου του 1917 για αποκλειστικό δικαίωμα των Κρητικών να παράγουν τσικουδιά.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δια των αρμόδιων Επιτρόπων έχει πολλαπλώς απαντήσει ότι ο τρόπος με τον οποίο παράγεται η τσικουδιά από τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να ονομάζεται «τσικουδιά» με βάση δεσμευτικό φάκελο, με τον οποίο έχει συμφωνήσει και η Ελλάδα ήδη από το 2016.
Η πληρεξούσια δικηγόρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών ωστόσο που θεωρούν ότι το όνομα «τσικουδιά» δεν έχει χαθεί, αναφέρει σε επιστολή της προς τον Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από τις οδηγίες και θα μπορούσε δυνητικά να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των όρων αναφορικά με τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, σύμφωνα με το άρθρο 31 του κανονισμού ΕΕ2019/787 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δικηγόρος μάλιστα υποστηρίζει πως η διαδικασία της τροποποίησης μπορεί να προωθηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση και να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που να επαναφέρει το όνομα «τσικουδιά».
Ενισχύοντας αυτή τη θέση οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί του Λασιθίου θεωρούν ότι η στάση που κρατά το αρμόδιο Υπουργείο είναι «αδικαιολόγητη – παράλογη και παράνομη» αφού σε «καμία άλλη περίπτωση η αναγνώριση μιας Γεωγραφικής Ένδειξης δεν έχει επιβάλλει τη μετονομασία εθνικού προϊόντος που δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο φάκελος ορίζει».
Όπως τονίζουν μάλιστα, η Ελληνική Δημοκρατία σήμερα «χρησιμοποιεί το εργαλείο της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης μόνο για τα βιομηχανικά εμφιαλωμένα προϊόντα με σκοπό να αποκλείσει τους παραγωγούς των παραδοσιακών και δεκτικών προστασίας προϊόντων από τη χρήση της νόμιμης και ηθικά, πρακτικά και εθιμικά παγιωμένης ονομασίας τους, με σκοπό να χορηγήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους συστηματικούς αποσταγματοποιούς». Ο πρώην πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών Ηρακλείου επίσης, Στάθης Φραγκιαδάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ Κρήτης, υποστήριξε πως έγινε μια προσπάθεια για να διασωθεί η παραδοσιακή τσικουδιά κατά το παρελθόν, ωστόσο δεν έγιναν όλα απόλυτα σωστά.
Την ίδια στιγμή τόνισε πως η προσπάθεια για τη διάσωση του όρου «τσικουδιά» είναι κομβικής σημασίας αφού συνδέεται τόσο με την παράδοση της Κρήτης, όσο όμως και με ένα προϊόν, το οποίο παραμένει παραδοσιακό εξαιτίας της ύπαρξης των μικρών αποσταγματοποιών κι όχι των μεγάλων μονάδων εμφιάλωσης. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε έχει υλοποιηθεί και πρόταση σχετικής τροπολογίας για την οποία και καλείται να αποφασίσει η κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, υπενθυμίζει τα όσα είχαν συμβεί κατά τη διαδικασία της δεσμευτικής οδηγίας το 2017, επιρρίπτοντας τεράστιες ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του αντί να απολογούνται στους μικρούς αποσταγματοποιούς, συνεχίζουν να παραπλανούν του παραγωγούς με τις δηλώσεις τους» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Προς αποκατάσταση της αλήθειας: Η αυθαίρετη απαγόρευση των ονομασιών «τσίπουρο» και «τσικουδιά» από τους μικρούς αποσταγματοποιούς έγινε επί των ημερών της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.
Η απάντηση του τότε Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν σε κατεπείγουσα σχετική ερώτησή μου στο Ε.Κ για το συγκεκριμένο θέμα είναι αποκαλυπτική για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα ο επίτροπος αναφέρει: “Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τις υπηρεσίες ότι το προϊόν το οποίο παράγεται στο πλαίσιο του καθεστώτος για τους μικρούς αποσταγματοποιούς δεν πληροί τις προϋποθέσ