Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου

Δέσμη προτάσεων καταθέτει το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου σε σχέση με το μεγάλο ζήτημα των δασικών χαρτών για τους οποίους έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση, καθώς μεταξύ άλλων  οι ενστάσεις πρέπει να προετοιμαστούν και να υποβληθούν σε μια περίοδο που ισχύουν αυστηρά μέτρα κατά της διάδοσης του κοροναϊού.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, είναι σημαντικό να  επιδιωχθεί τροποποίηση του νόμου για τους δασωθέντες αγρούς, που να ευνοεί τον αποχαρακτηρισμό τους σε σχέση με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο. Ειδική αναφορά να γίνει στον ασπάλαθο (σήμερα θεσμοθετημένο δασικό είδος) με διαβάθμιση του καθεστώτος προστασίας ανάλογα με τη μορφολογία και τη φυτοκοινωνία.

Με αυτό τον τρόπο, θα επιλυθούν ζητήματα σχετικά με τους δασωμένους αγρούς, τις δασικές και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Επίσης προτείνει την  άμεση έκδοση οδηγίας προς τις Δασικές Υπηρεσίες και κυρίως το Κτηματολόγιο για επιβεβαίωση του διαφορετικού νομικού καθεστώτος που διέπει το τεκμήριο του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων στην Κρήτη. Ταυτόχρονα να υπάρξει πολιτική διαβεβαίωση ότι το Δημόσιο δεν θα κινηθεί με αγωγές κατά των ιδιωτών για τη διεκδίκηση της κυριότητας στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ακόμα προτείνει να υπάρξει  διαχωρισμός και επίσπευση της διαδικασίας των πρόδηλων σφαλμάτων από τις λοιπές ενστάσεις με δυναμική επικαιροποίηση του δασικού χάρτη (π.χ. τα πρόδηλα εξετάζονται  από τις δασικές υπηρεσίες και εφόσον γίνονται αποδεκτά, να επικυρώνονται από το Συντονιστή/Συντονίστρια της οικείας Αποκεντρωμένης- και όχι να αναμένουν για να επικυρωθούν από τις Επιτροπές-ΕΠΕΑ, όπως ισχύει τώρα).

Όσα απορριφθούν προφανώς να παραπέμπονται στις επιτροπές ενστάσεων. Να δοθεί για τις ενστάσεις παράταση δύο μηνών. Να αποχαρακτηριστούν οι ιδιοκτησίες που δηλώνονται ως καλλιέργειες σε ΟΣΔΕ ή ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς εκθέτει το ελληνικό Δημόσιο που τόσα χρόνια συναινούσε σε επιδοτήσεις πιθανών δασικών εκτάσεων και υφίσταται κίνδυνος να ζητηθεί επιστροφή των επιδοτήσεων.

Να διορθωθούν αυτεπάγγελτα το «πράσινο» κύριο οδικό δίκτυο και οι επιμήκεις λεπτές λωρίδες πρασίνου μεταξύ παραθαλάσσιων γεωργικών εκτάσεων και θάλασσας, που προκαλούν το κοινό αίσθημα και αδικούν τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες που κοπίασαν για το αποτέλεσμα αυτό.

Μείωση των παραβόλων στο μισό με θεσμοθέτηση επιστροφής όταν διαπιστώνεται σφάλμα που διορθώνεται. Να γίνει ομαδοποίηση των ενστάσεων κατά τοπικές κοινότητες, ώστε να προκύψει ομοιομορφία στο αποτέλεσμα.