Η θάλασσα φαίνεται πως έσωσε την Κρήτη
Η θάλασσα φαίνεται πως έσωσε την Κρήτη

Ο Εγκέλαδος δεν… ξεχνά την Κρήτη, χθες στις 7.08 το πρωί επισκέφτηκε και πάλι το νησί, αυτή τη φορά το επίκεντρο ήταν στη θάλασσα, κοντά στην Άρβη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός είναι έντασης 5.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν 36χλμ δ/νδ της Άρβης και το εστιακό βάθος στα 43,5 χλμ.

Ακολούθησε ισχυρός σεισμός και το απόγευμα, στις 6.47, έντασης 5,3 ρίχτερ, 48 χλμ ν/δ της Άρβης με εστιακό βάθος 59,1 χλμ.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί ασθενής δόνηση, έντασης 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Για την πρωινή σεισμική δόνηση, ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι διερευνάται ο σεισμός, καθώς οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τα ρήγματα που υπάρχουν σε εκείνη την περιοχή, ενώ σημείωσε ότι το μεγάλο εστιακό βάθος που είχε η σεισμική δόνηση δε συσχετίζεται με τη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι.

«Είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων, τα οποία αντλούμε από τις καταγραφές που έχουμε αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται μια πιο καλή αξιολόγηση, καθώς έχουμε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης», είπε.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα και αυτό είναι που εξετάζεται αυτή τη στιγμή.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ανέφερε ότι ο σεισμός δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός και δεν δημιούργησε τις καταστροφές λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους που είχε. Αναφέρθηκε και στη σεισμικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα λέγοντας πως συμβαίνει λόγω της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών της αφρικανικής και της ευρασιατικής και γίνεται νότια της Κρήτης, γι’ αυτό και υπάρχει έντονη σεισμικότητα στην περιοχή.

Ο χθεσινός σεισμός δεν συνδέεται με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, τόνισε με έμφαση και κάλεσε τους κατοίκους να μην ανησυχούν.

Το απόγευμα ο Εγκέλαδος «χτύπησε» και πάλι
Με κατάληψη έκλεισε η χρονιά για την Ανώτερη Τουριστική Εκπαίδευση Ρόδου (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.)

Ο κ. Άκης Τσελέντης εξήγησε πως το επίκεντρο ήταν στα όρια του νησιού με τη θάλασσα. «Έγινε πολύ αισθητός στο νησί, ελπίζω να μην έχουμε επιπτώσεις στα ήδη ευάλωτα κτήρια γιατί ήταν πολύ έντονος» σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Για «μεμονωμένο γεγονός», που δεν πρέπει να μας ανησυχεί και ανήκει σε μία ειδική κατηγορία σεισμών, τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Είχαμε σεισμό ενδιαμέσου βάθους. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε μεγάλα βάθη -αυτός έχει γίνει στα 70 χιλιόμετρα- είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία σεισμών. Το καλό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία, είναι μεμονωμένα γεγονότα, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε για τις επόμενες ημέρες. Είναι μοναχικά σεισμικά γεγονότα. Γίνονται αισθητοί, είναι ενοχλητικοί, ούτε μετασεισμούς έχουν, ούτε βλάβες κάνουν» τόνισε ο κ. Παπαζάχος.

Όπως εξήγησε, αυτού του τύπου οι σεισμοί κινούνται στην πλάκα της Μεσογείου που βυθίζεται βαθιά κάτω από τον χώρο του Αιγαίου και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Γίνονται αισθητοί σε πολύ μεγάλη απόσταση γιατί τα κύματα ταξιδεύουν μέσα στην πλάκα της Μεσογείου, οπότε σε όλο το εξωτερικό τόξο από τη Ρόδο μέχρι σχεδόν και την Κέρκυρα μπορούν να γίνουν αισθητοί.

Επίσης προς τη “μέσα” περιοχή, το ηφαιστιακό τόξο, προς τη Σαντορίνη δηλαδή, γίνονται πολύ λίγο αισθητοί. Το άλλο τους χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία. Παρόλο που είναι 5,7 ρίχτερ, δεν θα είναι σαν τον σεισμό που έγινε πριν από δύο ημέρες στην Κάσο, που είχε και προσεισμό και μετασεισμική ακολουθία».

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τέως διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, επισημαίνει σε ανάρτησή του πως «το σημαντικό βάθος της εστίας (60-65 χλμ) σημαίνει ότι αυτή βρίσκεται στην καταδυόμενη αφρικανική λιθόσφαιρα στα νότια της Ιεράπετρας Κρήτης. Δεν αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Ωστόσο, ο σεισμός επαληθεύει τη γενικότερη ενεργοποίηση του ελληνικού σεισμικού τόξου».