Το 2022, παρά τα δεκάδες προβλήματα, το ισοζύγιο στο άνοιγμα και κλείσιμο των επιχειρήσεων στο Ηράκλειο ήταν θετικό
Το 2022, παρά τα δεκάδες προβλήματα, το ισοζύγιο στο άνοιγμα και κλείσιμο των επιχειρήσεων στο Ηράκλειο ήταν θετικό

Πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια.. και όμως, η αγορά του Ηρακλείου δεν λύγισε!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το 2022 οι επιχειρήσεις που τόλμησαν να κάνουν το πρώτο τους βήμα ήταν σχεδόν τριπλάσιες από εκείνες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο.

Βέβαια, παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν πως το 2023 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά και η πορεία αναμένεται φθίνουσα…

Αναλυτικά, το 2022 είχαμε 1600 εγγραφές και 488 διαγραφές επιχειρήσεων. Όσο αφορά στα εμπορικά καταστήματα, είχαμε 405 εγγραφές και 175 διαγραφές, στον εξαγωγικό τομέα ιδρύθηκαν δύο νέες επιχειρήσεις και έκλεισε μία, στις μεταποιήσεις άνοιξαν 403 και έκλεισαν 108.

Στον τουριστικό τομέα, άνοιξαν 183 και έκλεισαν 20 επιχειρήσεις, στον τομέα των υπηρεσιών έκαναν ποδαρικό 606 και έβαλαν λουκέτο 184 επιχειρήσεις.

Συνολικά, το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 1.112 επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως το 2021 είχαμε 1204 εγγραφές, 451 διαγραφές, δηλαδή 753 επιχειρήσεις συνολικά επιπλέον στην αγορά.

Μανώλης Αλιφιεράκης
Ο κ. Αλιφιεράκης

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΗ, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, αναφέρει στην «Π» πως το 2022 κύλησε καλύτερα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιά, το ισοζύγιο ήταν θετικό και φαίνεται πως εισερχόμαστε σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις θα ανοίγουν και δε θα βάζουν λουκέτο. Ωστόσο, αναφέρει πως τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν την πραγματική οικονομία, αφού οι επιχειρήσεις πιέζονται από πολλούς παράγοντες.

Εκτιμά πως το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, λόγω της ακρίβειας και κυρίως του ενεργειακού κόστους αλλά και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ενεργειακό κόστος σε κάποιες επιχειρήσεις έχει ακόμα και διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και κάποιες ουσιαστικά υπολειτουργούν.

Ο κ. Λεκάκης

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης, αναφέρει πως στην αγορά επικρατεί μία αμφιβολία για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική συγκυρία με το ενεργειακό κόστος, τις ανατιμήσεις των προϊόντων και τον πληθωρισμό. «Η ακρίβεια καλπάζει, οι επαγγελματίες βρίσκονται σε δύσκολη θέση και εν όψει του 2023 σκέφτονται πώς θα αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα» αναφέρει.

Για τα στοιχεία του ΕΒΕΗ, σχολιάζει πως ανοίγουν υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών και κλείνουν μεταποιητικές επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει πως μειώνεται συνολικά ο αριθμός των απασχολούμενων.

Μεγαλύτερη πίεση, όπως έχει γράψει η «Π» έχει ο κλάδος των αρτοποιών/ ζαχαροπλαστών. Ο καταναλωτής αναζητά προϊόντα κατώτερης ποιότητας.

Ο κ. Λεκάκης αναφέρει πως το ενεργειακό κόστος έχει ανέβει κατά 76% με 80% και η κυβέρνηση δεν προσφέρει αντίστοιχη επιδότηση στους επαγγελματίες σε σχέση με τα νοικοκυριά, έτσι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος.

Συνολικά, αν λάβει κανείς την τιμή των καυσίμων που έχει ανέβει κατά 50% και των πρώτων υλών που έχει ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία, το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης έχει ανέβει κατά 35% με 40%. Ο επαγγελματίας προσπαθεί να μην το μετακυλήσει στον καταναλωτή, όμως η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη και πάλι.

Ο κ. Αντωνακάκης

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αντωνακάκης, αναφέρει πως μπορεί η πορεία του τουρισμού να ήταν θετική, όμως το βιομηχανικό προϊόν υπέστη βλάβη, λόγω των ανατιμήσεων και της ενεργειακής κρίσης. Πολλές πρώτες ύλες προέρχονται από τη Ρωσία και κυρίως την Ουκρανία, οι τιμές τους εκτοξεύτηκαν κατά 200% με 300% με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» πολλές επενδύσεις στον χώρο.

Ο τουρισμός, όπως λέει, δεν αρκεί να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Προσδοκά το 2023 να δοθούν κίνητρα στη βιομηχανία.

Όσο αφορά στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, αναφέρει πως είναι μια ζώνη μέσης όχλησης, πολλές επιχειρήσεις ανήκουν στο κομμάτι της μεταποίησης ή τον πρωτογενή τομέα και εξαρτώνται από το τουριστικό προϊόν.

Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν περισσεύει ούτε ένα μέτρο γης για να σκεφτεί κανείς να προχωρήσει σε μία επένδυση.