Της Κατερίνας Μυλωνά
Ούτε με τον χειρότερό τους εφιάλτη δεν συγκρίνεται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά του Ηρακλείου, λένε χαρακτηριστικά στην «Π» εκπρόσωποι της τοπικής οικονομίας.
Η πρώτη καραντίνα, το μερικό άνοιγμα, το δεύτερο lockdown και το click away για γέλια και για κλάματα αναμένεται να προκαλέσουν λουκέτα και απολύσεις που θα φανούν το επόμενο διάστημα.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι χειρότερες από εκείνες της κρίσης που είχε διαρκέσει δέκα χρόνια, αναφέρουν.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, αναφέρει πως όσα ζήσαμε ήταν πολύ δύσκολα και τα προβλήματα συνεχίζουν. Όταν έγινε η άρση της καραντίνας, όλοι ήλπιζαν ότι θα έρθει μια ομαλότητα, όμως, επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια.
Ως θετικό της όλης κατάστασης καταγράφει τακτικές και συνήθειες που θα μείνουν, όπως είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η τηλεργασία, που, όμως, μπήκαν στη ζωή μας με βίαιο τρόπο.
Οι οδυνηρές συνέπειες του κοροναϊού στην επιχειρηματικότητα του Ηρακλείου θα φανούν όταν τελειώσει ο υγειονομικός εφιάλτης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα έχουμε αρκετά λουκέτα και στο Ηράκλειο και θα χαθούν αντίστοιχα θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, ο κ. Αλιφιεράκης εκτιμά πως θα έχουμε και ένα οικονομικό ξέσπασμα με νέες και ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές κινήσεις, θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον που, όμως, ακόμα δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την ακριβή του μορφή.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΗ τονίζει πως πρέπει να υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις για να γίνει πιο εύκολη η κατάσταση.
Για τον τουρισμό, εκτιμά πως ακόμα και αν η εικόνα βελτιωθεί, δε θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2019 και του 2018.
«Τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι περιμέναμε, η πανδημία έχει επιπτώσεις στην οικονομία και η κατάσταση για τους επαγγελματίες είναι πολύ δύσκολη», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης. Τονίζει πως η οικονομία αλλά και η ψυχολογία των επαγγελματιών είναι χειρότερη από ό,τι μετά τη δεκάχρονη κρίση.
Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε δει ακόμα λουκέτα και απολύσεις γιατί υπάρχει αναστολή υποχρεώσεων και εργασίας, συνεπώς, η εικόνα της αγοράς θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Λεκάκης κάνει λόγο για «ευεργετήματα» που δεν βοηθούν ουσιαστικά τους επαγγελματίες και τονίζει πως συσσωρεύονται χρέη που κανείς δε θα μπορεί να αποπληρώσει. Σημειώνει πως η διαγραφή των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία είναι μονόδρομος, διαφορετικά θα έχουμε πολλά λουκέτα στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΒΕ για το προηγούμενο τρίμηνο, έχουμε 100.000 λουκέτα και 250.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν.
Σε τοπικό επίπεδο, οι επαγγελματίες ζητούν να ανοίξει η αγορά για να αποφευχθούν τα ακόμα χειρότερα.