«Ούτε χάρη ούτε εκδούλευση είναι διατεθειμένη να κάνει στον εργολάβο η Δημοτική Αρχή» ξεκαθάρισε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινός αναφερόμενος στην εξέλιξη των εργασιών στην Ίδης υπογραμμίζοντας ότι «οι πιέσεις στον ανάδοχο είναι και θα παραμείνουν αφόρητες με αποκλειστικό στόχο την προστασία του δημόσιου οφέλους.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γ.Αναστασάκης τόνισε ότι οι περιορισμένης έκτασης τροποποιήσεις της μελέτης σε επίπεδο προσαρμογής δε συνιστούν αλλαγή της μελέτης ή παράτυπη διαδικασία.
Μάλιστα όπως τόνισε ο διοικητικός προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών κ. Μιχελάκης όλοι οι επιβλέποντες μηχανικοί του έργου βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και στο πλαίσιο αυτό φροντίζουν με κάθε τρόπο οι όποιες μικροαλλαγές να γίνονται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου
. Ο ίδιος χαρακτήρισε αναγκαίες τις τροποποιήσεις αυτές, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια μελέτη η οποία διαμορφώθηκε προ 16ετίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως είπε τότε υπήρχαν άλλοι κανόνες και πλαίσιο στη λειτουργία της αγοράς άλλα υλικά και άλλα δεδομένα που έπρεπε να προσαρμοστούν στις σημερινές ανάγκες.
Ο κ. Αναστασάκης τόνισε ότι ήταν αναγκαίο να γίνουν προσαρμογές της αρχικής μελέτης, σε ό,τι αφορά στη διατήρηση των δέντρων στη Λ. Δικαιοσύνης, και μια δεύτερη τροποποίηση στην οδό Ψαρομηλίγκων.”Άλλες αλλαγές γίνονται αλλά μόνο στην εφαρμογή της μελέτης όπως γίνονται παντού σε μεγάλα έργα”. Ο ίδιος τόνισε ότι έγιναν αλλαγές σε υλικά “επειδή δεν μπορούσε να βρεθεί επίπεδος γρανίτης στις διαστάσεις που υπήρχαν στη σύμβαση” και τελικά “με τη σύμφωνη γνώμη του μελετητή κάναμε τις αλλαγές στις διαστάσεις”.
Επίσης αλλαγή έγινε στον πορφυρίτη της μελέτης γιατί δεν υπήρχε στην αγορά κι έτσι επιλέχθηκε γρανίτης. Πρόσθεσε επίσης ότι το εισαγόμενο υλικό που χρησιμοποιείται δεν είναι μεγαλύτερο του 10% του συνόλου των υλικών.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι διαφοροποιήσεις οικονομικά ήταν κάτω του 1% του έργου, δηλαδή ο πωρόλιθος ο οποίος πρόκειται να στρωθεί είναι αξίας 16.000 ευρώ. Επειδή όμως αλλάζουν οι προδιαγραφές του μεγέθους σε μικρότερες, άρα περιορίζεται και η δαπάνη του έργου, κατά 2.000-3.000 ευρώ”.