ΛΟΤΖΙΑ

Στην Οικονομική Επιτροπή συζητείται σήμερα ο προϋπολογισμός και το νέο τεχνικό πρόγραμμα έργων του 2020, ενώ οι δημοτικές παρατάξεις έχουν αρχίσει ήδη να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους και να αντιπαραβάλλουν τις προτάσεις τους για τη συγκρότησή τους. Για έλλειψη συγκροτημένου σχεδιασμού κατηγορεί η αντιπολίτευση τη δημοτική Αρχή τονίζοντας ότι οι κωδικοί των έργων είναι ατάκτως ειρημένοι.

Δεν υπάρχει πολιτικό στίγμα

«Αυτό το οποίο καταγράφεται είναι μια διασπορά πόρων σε διάφορους κωδικούς με αποτέλεσμα να μην προκύπτει ένα ασφαλές συμπέρασμα σε σχέση με την οικονομική διαχείριση του προϋπολογισμού αλλά και την πολιτική στόχευση του τεχνικού προγράμματος έργων στο κατά πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν στις ανάγκες των πολιτών”.

Αυτό τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ηράκλειο 375» κ. Δημήτρης Αγαπάκης». Ο ίδιος σημειώνει ότι «αντίστοιχα αναδύεται και ένα ακόμα ζήτημα σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό μελετών που θα θεμελιώσουν συνθήκες ανάπτυξης για το μέλλον. Ειδικά στον νέο προϋπολογισμό και πρόγραμμα έργων που είναι ο πρώτος της θητείας της δημοτικής Αρχής, ο σχεδιασμός έπρεπε να είναι σε βάθος τετραετίας. Διότι εδώ το ζητούμενο είναι να υπάρξει το πολιτικό στίγμα της δημοτικής Αρχής σε επίπεδο άμεσων και μακροπρόθεσμων στόχων, πράγμα το οποίο δεν είδαμε».

Ο προϋπολογισμός υποτάσσεται στις προτεραιότητες των   επιχειρηματικών ομίλων

«Η δημοτική αρχή ευθυγραμμίζεται και υλοποιεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατάρτιση του προϋπολογισμού, με  τις αντιλαϊκές δημοσιονομικές επιδιώξεις των μνημονίων και των «μεταμνημονίων». Αυτό επισημαίνει με δηλώσεις του στην «Π» ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι «οι πόροι, το ύψος κρατικής  χρηματοδότησης των δήμων  και το πλαίσιο που θα κινηθούν ο προϋπολογισμός του δήμου είναι προσδιορισμένα μέσα από το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Η κύρια υποχρέωση είναι αυτή του ισοσκελισμού εσόδων-εξόδων στην κατάρτιση και την υλοποίησή τους. Μια διαδικασία ευθυγράμμισης  στο αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο  που την παρακολουθεί, την εποπτεύει το Οικονομικό Παρατηρητήριο και το αντίστοιχο  Υπουργείο.

Παρόλα αυτά ούτε η δημοτική Αρχή Λαμπρινού-Σισαμάκη άλλά και καμία από τις υπόλοιπές παρατάξεις, εκτός «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν επαναφέρουν ως  αίτημα την επάνοδο της χρηματοδότησης στα προ κρίσης επίπεδα.

Όλοι προβάλλουν και υπερασπίζονται  την επιχειρηματική δράση και την ανταπόδοση ως μονόδρομο. Ο Δήμος Ηρακλείου λειτουργεί και σε αυτό το ζήτημα ως  αμορτισέρ του αστικού συστήματος, αναπτύσσοντας δομές με βάση τον εθελοντισμό, τις ΜΚΟ.

Οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο προτιμούν να γίνονται υλοποιητές των μνημονίων παρά να διεκδικήσουν και να παλέψουν με κάθε μέσο να σταματήσει να φορτώνεται τη λειτουργία του Δήμου ο Ηρακλειώτης».

 Δεν υπάρχει συνοχή και συγκροτημένο σχέδιο

Ο επικεφαλής της παράταξης «Συν- Εργασία» Ε.Κουκιαδάκης ο οποίος συμμετείχε και στη συνάντηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής (όπου δεν παρευρέθηκαν όλες οι παρατάξεις), σημειώνει ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με τη συγκρότηση του προγράμματος έργων, τα οποία τόνισε ότι δεν είναι δομημένα ανά ενότητα έργων αλλά ανά κωδικό.

“Για την ακρίβεια υπάρχουν διάσπαρτοι κωδικοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα αθροιστικό αποτέλεσμα για κάθε τομέα διαχείρισης του Δήμου. Αποτέλεσμα  της διαχείρισης αυτής είναι να αλλοιώνεται η δομή του σχεδιασμού και να μην μπορεί να κατανοήσει τελικά  ο αναγνώστης ποιο είναι το σχέδιο και ποια η πολιτική στόχευση. Αυτό που μπορεί να αντιληφθεί κάποιος είναι ότι δίδεται μια προτεραιότητα στην καθημερινότητα αλλά με αποσπασματικές και όχι συγκροτημένες προτάσεις. Δεν υπάρχει συνοχή ή τουλάχιστο δε φαίνεται κάτι τέτοιο”.

Απαιτείται αιτιολογική έκθεση

«Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι ένα απλό γραφειοκρατικό μέσο διαχείρισης του Δήμου, αλλά ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο», τονίζει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΗράκλειΟΝ Αξίζει” Ευαγγελία Σχοιναράκη προσθέτοντας ότι «αποτελούν δε τον ετήσιο «οδικό χάρτη υλοποίησης πολιτικών στον Δήμο».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «πρέπει να συνοδεύεται από εισηγητική-αιτιολογική έκθεση, προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα και οι πολίτες στη συνέχεια των λόγων που τα ποσά στους πίνακες είναι αυτά και όχι διαφορετικά, της προσπάθειας νοικοκυρέματος του Δήμου στα οικονομικά του. Θα πρέπει να κλείνουν εκκρεμούσες οφειλές του παρελθόντος, να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, να είναι φερέγγυος ο Δήμος σε όσους συναλλάσσονται μαζί του.

Την δυνατότητά του να χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους τα νομικά του πρόσωπα προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους. Την δυνατότητά του να χρηματοδοτεί έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, στη δύσκολη εποχή που ζούμε. Πώς μέσα από κάθε έργο που περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα εκπληρώνεται η προσδοκία των πολιτών για στοιχειώδεις υποδομές σε κάθε γειτονιά της πόλης σε κάθε Δημοτική Ενότητα ή Κοινότητα διαμέρισμα του Δήμου και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης».

Οι προτάσεις που εντάχθηκαν

Ένα από τα βασικά έργα που περιλαμβάνονταν  στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας εντάχθηκε στο πρόγραμμα έργων του Δήμου Ηρακλείου για το 2020, τονίζει ο εκπρόσωπος της παράταξης στη Λότζια κ. Μαν Βασιλάκης. “Η πρόταση αφορά στη σύνταξη διορθωτικής πράξης εφαρμογής στην πολεοδομική ενότητα “Άι Γιάννης –  Μεσαμπελιές – Φορτέτσα”, η οποία θα έχει σημαντικά οφέλη για τον Δήμο Ηρακλείου.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία είχε  προτείνει πριν δύο χρόνια να καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου αίτηση για δικαστικό καθορισμό της τιμής μονάδος και να προχωρήσει στην αποζημίωση των οφειλομένων. Χάρη στη βοήθεια της τοπογράφου μηχανικού, κ. Αικατερίνης Φωστιέρη, προϊσταμένης του τμήματος Δημοτικής Περιουσίας, διαπιστώσαμε ότι, κατά τη διανομή κληροτεμαχίων στην περιοχή, το ρέμα περιήλθε στο ελληνικό Δημόσιο και ότι τα όρια της ιδιοκτησίας, όπως έχουν σχεδιασθεί στο τοπογραφικό διάγραμμα, που συνοδεύει τη διορθωτική πράξη του κ. Σολιδάκη, φαίνονται εκ πρώτης όψεως να εισέρχονται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Η μεγάλη σημασία για την κυκλοφορία που έχει η παραποτάμια οδός Αρχελάου, καθώς μπορεί να αποσυμφορήσει τη λεωφόρο Κνωσού και η απόκτηση χώρου 15 περίπου στρεμμάτων για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου στον Άι Γιάννη επιβάλλει την ένταξη της μελέτης διορθωτικής πράξης εφαρμογής στο πρόγραμμα έργων του 2020”.