περιβαλλοντική συνείδηση

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αφορά τον πλανήτη μας είναι η κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος συμπεριφέρεται με απερισκεψία και καταστρέφει το περιβάλλον.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι αγαπούν το περιβάλλον και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν ό,τι μπορούν για να το προστατέψουν. Μερικοί απ’ αυτούς τους τρόπους είναι η ανακύκλωση, η περισυλλογή σκουπιδιών και οι οικολογικοί τρόποι μετακίνησης.

Μιλώντας με Ηρακλειώτες διαπιστώσαμε ότι πολλοί έχουν περιβαλλοντική συνείδηση, αφού κάνουν ανακύκλωση, όπως η κ. Ερωφίλη Τσατσαράκη, η οποία, επίσης, προτιμάει να πηγαίνει με τα πόδια σε κοντινές αποστάσεις αντί να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο.

Η ίδια συνηθίζει να μαζεύει σκουπίδια στη γειτονιά της ή στον δρόμο, αλλά δεν έχει τύχει να συμμετέχει ομαδικά σε κάποια περιβαλλοντική δράση. Τονίζει στην «Π» ότι απαραίτητη είναι η ενημέρωση από τα Μ.Μ.Ε., το σχολείο και τους ίδιους τους γονείς προς τα παιδιά τους για θέματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Η κ. Μαρία Γεωργιάδη αναφέρει ότι διαχωρίζει τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα πλένει και τα πηγαίνει στους κάδους ανακύκλωσης, ενώ είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη ώστε να μαζέψει σκουπίδια από το δρόμο και τις παραλίες.

Η ίδια τονίζει ότι «το παιχνίδι είναι χαμένο για τους μεγάλους ανθρώπους που δεν έχουν περιβαλλοντική συνείδηση, καθώς πρέπει από μικρή ηλικία να μαθαίνουμε στο σχολείο και στο σπίτι να αγαπάμε το περιβάλλον», ενώ αυτό που προτείνει είναι να ενταχτεί στο σχολείο ένα μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Στο ίδιο πλαίσιο και η κ. Αγγελική Καμπανού, η οποία κάνει ανακύκλωση σε καθημερινή βάση και επιλέγει οικολογικούς τρόπους μετακίνησης. Αυτό που θεωρεί απαραίτητο είναι «η περιβαλλοντική συνείδηση να καλλιεργείται από το σπίτι και μετέπειτα το σχολείο, το οποίο οφείλει να πραγματοποιεί βιωματικές δράσεις για τους μαθητές στο περιβάλλον».

Για την απουσία κάδου ανακύκλωσης στη γειτονιά της, κάνει λόγο στην «Π» η κ. Στέλλα Γκουντουλιά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής στο θέμα της ανακύκλωσης. Η ίδια, όπως μας λέει, έχει ενημερώσει επανειλημμένα τον δήμο, ο οποίος δεν έχει φροντίσει ακόμα να βρει λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ακόμα, η ίδια μαζεύει σκουπίδια από τον δρόμο και πολλές φορές κάνει παρατηρήσεις σε όσους βλέπει να μολύνουν το περιβάλλον.

Επιπλέον, η κ. Σοφία Μπουρναζάκη, προσπαθεί να κάνει ανακύκλωση, αλλά μάταια, αφού έχει παρατηρήσει ότι στην περιοχή που μένει τα απορριμματοφόρα συλλέγουν μαζί και τα σκουπίδια και τα ανακυκλώσιμα υλικά. Η ίδια συμπληρώνει ότι προτιμάει να μετακινείται με τα πόδια, καθώς δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με καυσαέρια και επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση ώστε να καλλιεργηθεί περιβαλλοντική συνείδηση στους ανθρώπους.

Τέλος, η κ. Πόπη Βλαχάκη ξεχωρίζει τα σκουπίδια από τα ανακυκλώσιμα υλικά και παράλληλα όταν είναι κάποια κοντινή απόσταση επιλέγει να πάει με τα πόδια αντί να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό της ή κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς. Η ίδια μας λέει ότι «δεν μου αρέσει να βλέπω να πετάνε κάτω σκουπίδια και μάλιστα δε διστάζω να κάνω παρατηρήσεις» και συνεχίζει, λέγοντας ότι πρέπει να γίνονται ενημερώσεις για τα οφέλη της ανακύκλωσης από τα Μ.Μ.Ε. για να τα μάθει όλο και περισσότερος κόσμος.