Τα βλέπουμε, τα θαυμάζουμε, τα φοβόμαστε-ίσως- σίγουρα ένα δέος αισθανόμαστε μπροστά τους. Τα όρνια αποτελούν μία από τις ομορφιές της κρητικής φύσης, που όταν τα συναντά κανείς στην πόλη ξαφνιάζεται. Βγάζει το κινητό του και τα τραβά φωτογραφία στα μπαλκόνια και τις ταράτσες.
Τι πρέπει, όμως, να κάνει; Πέρα από το να απαθανατίσει την επιβλητικότητά τους, είναι ανάγκη να σκεφτεί πως μπορεί να είναι τραυματισμένα και να απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς.
Όπως εξηγεί στην «Π» η εθελόντρια της ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής), κ. Πόπη Μπαξεβάνη, σε περιπτώσεις εντοπισμού άγριου ζώου που χρήζει βοήθειας ο κόσμος μπορεί να απευθύνεται στην εκάστοτε Διεύθυνση Δασών ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε όποιο όρνιο τις έχει ανάγκη.
Από κει και πέρα, στέλνεται στην Αθήνα, την ΑΝΙΜΑ ή στην ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο, καθώς στην Κρήτη, δυστυχώς, δεν υπάρχει κέντρο περίθαλψης, αν και οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Η κ. Μπαξεβάνη, η οποία συνεργάζεται με το ΜΦΙΚ του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρει πως το Μουσείο καθημερινά μπορεί να δέχεται ως και τρία όρνια, ειδικά την περίοδο από Αύγουστο ως Οκτώβριο όταν τα νεαρά πουλιά εγκαταλείπουν τις φωλιές και λόγω απειρίας ή άλλων αιτιών μπορεί να παρασυρθούν και προσγειωθούν σε μέρη από τα οποία δεν μπορούν να φύγουν, οπότε και να καταλήγουν στις εγκαταστάσεις του ΜΦΙΚ, και από εκεί στην Αθήνα.
Τα τελευταία 24ωρα πολλοί Ηρακλειώτες έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με όρνια που εντόπισαν κοντά στα σπίτια τους. Η κ. Μπαξεβάνη εξηγεί πως λόγω των ισχυρών ανέμων, είναι πιθανό να προσγειώθηκαν ανώμαλα, να είναι κουρασμένα, εξαντλημένα από τις δυνατές ριπές του αέρα ή ακόμα και τραυματισμένα. Δεν είναι εύκολο για εκείνα να πετάξουν υπό αυτές τις συνθήκες, έτσι αν προσγειωθούν στην πόλη είναι δύσκολο να φύγουν και εγκλωβίζονται σε μπαλκόνια και ταράτσες.
Δυστυχώς, οι πολίτες, αν και θέλουν, δε βοηθάνε πάντα ουσιαστικά την κατάσταση, ειδικά με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Περισσότερο μπερδεύουν παρά διευκολύνουν το έργο της περίθαλψης. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η άμεση ενημέρωση της δασικής υπηρεσίας, η αποφυγή περαιτέρω όχλησης του ζώου μέχρι να επιληφθούν οι αρμόδιοι και, εάν υπάρχει η διάθεση εκ μέρους των πολιτών, ουσιαστική παροχή βοήθειας σύμφωνα με τις οδηγίες που θα τους δοθούν από την υπηρεσία, τους εθελοντές της ΑΝΙΜΑ ή το ΜΦΙΚ.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως για μία περίπτωση ενός όρνιου που εντοπίστηκε στο Γάζι, το Μουσείο δέχτηκε κλήσεις από 7 διαφορετικά άτομα, ενημέρωσε τις κατά το νόμο αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες έσπευσαν στα σημεία που υποδείκνυε ο κόσμος και ήταν, τελικά, καθαρά θέμα τύχης ο εντοπισμός του και η περίθαλψή του όταν το ζώο προσγειώθηκε σε σημείο εύκολα προσβάσιμο για να «πιαστεί». Το συγκεκριμένο όρνιο παραδόθηκε τελικά χθες από τη Δ/νση Δασών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, εμφανώς αδύναμο και με τραύμα στο πόδι. Το πτηνό προωθήθηκε στην Αθήνα στην ΑΝΙΜΑ για περαιτέρω περίθαλψη.