Στις 23.757 έφτασαν οι κλήσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που κόπηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία, όλη την προηγούμενη χρονιά με έμφαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου η αστυνόμευση είναι συνεχής.
Όπως προκύπτει οι κλήσεις που χρεώθηκαν στους οδηγούς το 2018, ήταν 4.276 λιγότερες σε σχέση με το 2017 που έφταναν τις 28.033. Ειδικότερα στους πεζόδρομους της πόλης σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας βεβαιώθηκαν 47 παραβάσεις που αφορούσαν την κίνηση οχημάτων σε αυτούς, και αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες) σε 16 οχήματα.
Ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός σημειώνει ότι η μείωση των κλήσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι ένα γεγονός που έχει διπλή ανάγνωση.
Διότι είναι προφανές ότι η παρουσία της υπηρεσίας έχει βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη στάθμευση ειδικά μέσα στο ιστορικό κέντρο.
Δυστυχώς όμως η δύναμη της υπηρεσίας έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς δύο άτομα από την υπηρεσία συνταξιοδοτήθηκαν, δύο πήραν αναρρωτικές άδειες και δύο άδεια λόγω εγκυμοσύνης.
Αυτόματα μειώνεται κατά έξι άτομα ο αριθμός τις υπηρεσίας αφού ουσιαστικά έχουν μείνει οι μισοί υπάλληλοι, για να διεκπεραιώνουν έναν απίστευτο όγκο αρμοδιοτήτων που είναι εξαιρετικά σύνθετος και απαιτητικός σε σχέση με τη διαχείρισή του.
Ο ίδιος τονίζει ότι εκκρεμεί το αίτημα που έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο διεκδικεί την πρόσληψη 30 ατόμων που θα ενισχύσουν ουσιαστικά τη δύναμη της υπηρεσίας η οποία θα έχει πολλαπλάσια συνεισφορά στην πόλη. Μάλιστα όπως σημειώνει ο πρώην υπουργός είχε πολιτικά δεσμευτεί ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια, θα ενισχυθούν με προσωπικό υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία, το Λιμενικό και ανάμεσα σε αυτές και η Δημοτική Αστυνομία. Περιμένουμε λοιπόν και διεκδικούμε να ικανοποιηθεί αυτή η πολιτική δέσμευση.
Χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα απολογιστικά στοιχεία της υπηρεσίας, το τηλεφωνικό κέντρο της δέχτηκε 3.565 καταγγελίες που αφορούσαν θέματα καθαριότητας, στάθμευσης, κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, εγκαταλελειμμένα οχήματα, σκυλιά (μέχρι να διευκρινιστεί ότι αποτελεί αρμοδιότητα της Ελ. Αστυνομίας) και λοιπά θέματα. Στις καταγγελίες δεν έχουν προσμετρηθεί οι επανέλεγχοι και οι λοιπές ενέργειες που έχουν γίνει από τους αστυνομικούς και το Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης.
Πρόστιμα και κατασχέσεις
Ειδικά σε θέματα καθαριότητας, έχουν επιβληθεί σε 25 περιπτώσεις πρόστιμα, που αφορούν κοπή δένδρων, αφισορύπανση, πλανόδιο εμπόριο και στάθμευση δίπλα σε κάδους. Σε θέματα πλανοδίου εμπορίου και λαϊκών αγορών έχουν επιβληθεί 64 πρόστιμα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών και της πόλης του Ηρακλείου.
Επίσης σε συνεργασία με το Τμήμα Ελέγχου Προσόδων καταγράφηκαν 609 κοινόχρηστοι χώροι του Δήμου Ηρακλείου. Επίσης έγινε σε 16 περιπτώσεις απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων καθώς υπήρχε υπέρβαση του κοινόχρηστου χώρου από τραπεζοκαθίσματα.
Το 2018 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο του Ηρακλείου και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων για αυθαίρετες κατασκευές κοινόχρηστων χώρων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας.
Παράλληλα εκτελέστηκαν 11 εντολές Σφράγισης και Αποσφράγισης καταστημάτων. Σε ό,τι αφορά αφορά τις κατασχέσεις, από περιπολίες και μετά από καταγγελίες κατασχέθηκαν 1190 παράνομα προϊόντα, τα οποία καταστράφηκαν άμεσα από την Υπηρεσία και συντάχθηκαν 36 Εκθέσεις Κατάσχεσης.
Μάστιγα τα εγκαταλελειμμένα οχήματα
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα εξακολουθούν να αποτελούν μάστιγα για την πόλη, αφού την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκαν 679 περιπτώσεις ακινητοποιημένων οχημάτων σε αχρηστία. Από αυτά απομακρύνθηκαν τα 358 καταστράφηκαν τα 85 και εκκρεμούν τα 236.