Ένας σπουδαίος ιερέας της Εκκλησίας της Κρήτης που είχε να επιδείξει σημαντικό και πλούσιο έργο στη μακρόχρονη περίοδο της προσφοράς του, έφυγε από τη ζωή χθες πλήρης ημερών.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Νικόλαος Κοκολάκης, απεβίωσε έχοντας προσφέρει στην Εκκλησία και την κοινωνία έργο σχεδόν 65 χρόνων. Η αναγνώριση του έργου του ήταν ευρεία και πολυεπίπεδη, ενώ το πάθος που τον κατείχε για προσφορά και πρόοδο, οδήγησαν την Εκκλησία της Κρήτης σε μια νέα εποχή, αφού το όραμα του σηματοδότησε πολύ σημαντικές εξελίξεις.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Κοκολάκης υπήρξε ιδρυτής, αλλά και επίτιμος πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών, ενώ διακρίθηκε για το ιερατικό του πνεύμα, τις απόψεις του, αλλά και για το πλούσιο θρησκευτικό και κοινωνικό του έργο.
Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος, καθώς και στην Εκκλησία της Κρήτης την οποία και υπηρέτησε επί δεκαετίες αγόγγυστα και με ιδιαίτερο ζήλο. Έπειτα από συνεννόηση της οικογένειας με την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου και την ενορία Ινίου όπου υπηρέτησε ο εκλιπών, θα τελεστεί με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα Θεία Λειτουργία σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ίνι, όπου και υπηρέτησε, στη μνήμη του Πρωθιερέως.
Στη 1 το μεσημέρι θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία με την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την πανδημία covid-19.
Ο Πατήρ Νικόλαος Κοκολάκης γεννήθηκε στον Νιπιδιτό Πεδιάδας το 1930. Τελείωσε το 8τάξιο γυμνάσιο Καστελίου Πεδιάδας το 1952 και πήρε το πτυχίο του ανώτερου εκκλησιαστικού φροντιστηρίου Χανίων το έτος 1954.
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία το 1954-1955, παντρεύτηκε από το χωριό Ίνι την κατά πάντα άξια Μαρία Μαθιουδάκη και απέκτησαν πέντε παιδιά. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος τον Απρίλιο του 1956 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ηρακλείου Ευγένιο Ψαλιδάκη, τοποτηρητή τότε της Επισκοπής Γορτύνης και Αρκαδίας.
Υπηρέτησε ανελλιπώς ως εφημέριος της ενορίας Ίνι-Μοναστηράκι από το 1956 έως το 2004 με ένθεο ζήλο, σύνεση, ταπείνωση, ιεροπρέπεια και ανιδιοτέλεια. (τύπος γενόμενος των πιστών). Αρχιερατικός επίτροπος από το 1961 έως το 1998 τον αειμνήστων Μητροπολιτών Τιμοθέου και Κυρίλλου.
Παρακολούθησε ανελλιπώς το πνευματικό φροντιστήριο εξομολόγων στην Αθήνα (Μονή Πεντέλης) το 1960 καθώς και το σεμινάριο εξομολογητικής στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης τον Οκτώβριο το 1977. Εισηγητής και ομιλητής σε πλείστα ιερατικά συνέδρια της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας.
Πρωτεργάτης στην ίδρυση των ιερών συνδέσμων κληρικών των ιερών Μητροπόλεων Γορτύνης και Αρκαδίας και Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου, ως και την ένωση των έξι ιερών συνδέσμων της Εκκλησίας την Κρήτης γενόμενος απάντων ιδρυτής, προσωρινός πρόεδρος και πρώτος αιρετός πρόεδρος με αξιόλογη δραστηριότητα.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Κύριλλος αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην Εκκλησία τού απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Τίτου και Παύλου στην διάρκεια σύναξης όλων των Ιερέων της Μητρόπολης στην Μονή Οδηγήτριας το 1998. Ο δε σύνδεσμος των εφημερίων Γορτύνης και Αρκαδίας στην ίδια σύναξη των ανακήρυξε επίτιμο Πρόεδρο, ως ιδρυτή και επί 15 χρόνια Πρόεδρο του.
Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου και απεδόθη το σχετικό πιττάκιο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα στις 30 Οκτωβρίου 2005, σε μια λαμπρή τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε η ενορία στο Ίνι για την 50χρονη διακονία του. Έκτοτε ως συνταξιούχος και παρά την ηλικία του, αγωνίστηκε ως Πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης για τη Δόξα του Θεού και τα δίκαια αιτήματα των Εφημερίων.
Στο πλαίσιο αυτό μαζί με το διοικητικό συμβούλιο είχε συναντήσεις με όλους τους Μητροπολίτες της Κρήτης καθώς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι (5 Ιουλίου 2006) με πρωταρχικό αίτημα την συμμετοχή εφημερίων στην επιτροπή σύνταξης νέου καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας Κρήτης. Το 2010 η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο και του επιδόθηκε τιμητική πλακέτα.
Στο πλαίσιο της ενεργής κοινωνικής του δραστηριότητας διετέλεσε ανταποκριτής του ΟΓΑ Ινίου-Μαχαιράς-Μοναστηρακίου από το 1982 έως το 1989.
Τέλος ο τοπικός και Αθηναϊκός τύπος καθώς και θρησκευτικά περιοδικά (Εκκλησία-Εφημέριος) έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς άρθρα του με θέματα την προστασία του περιβάλλοντος, θρησκευτικά, Εκκλησιαστικά θέματα, αλλά και κλαδικά αιτήματα του εφημεριακού κλήρου.