Αν το πρόγραμμα (ESTIA) φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, που τρέχει η «Αναπτυξιακή», εξελίσσεται υποδειγματικά, οφείλεται κυρίως στην απρόσκοπτη χρηματοδότησή του από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Γι’ αυτό και οι αυτοδιοικητικοί φορείς της Κρήτης, όταν ετέθη το θέμα φιλοξενίας και άλλων προσφύγων, έθεσαν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος ESTIA από την Ύπατη Αρμοστεία- και ας ήταν τα μηνύματα από την Αθήνα διαφορετικά.
Το πλάνο που κυκλοφορούσε ως σενάριο για χρηματοδότηση του προγράμματος από εθνικούς πόρους και ένταξή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιβεβαιώθηκε χθες μέχρι κεραίας. Γι’ αυτό και οι κύριοι Μαυρογιάννης (Αναπτυξιακή) και Ζερβός («Πλοηγός») που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Υποδοχής και Ασύλου, Πάτροκλο Γεωργιάδη, διατηρούν σοβαρές επιφυλλάξεις για το μέλλον του προγράμματος.
Και ας τους διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης ότι η μεταφορά του προγράμματος σε κρατικές υπηρεσίες δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τηνχρηματοδότησή του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη σύσκεψη, το 2020 θα είναι μία μεταβατική χρονιά για το πρόγραμμα ESTIA, αφού σταδιακά η διαχείρισή του θα περάσει από την Ύπατη Αρμοστεία στο Υπουργείο έως ότου το 2021 – και για έξι χρόνια, έως το 2027 δηλαδή -καταλήξει σε κρατικές υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται ότι ταβάνι… της Κρήτης παραμένουν οι 1.400 πρόσφυγες, πράγμα που σημαίνει ότι στους 1.100 που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο νησί μπορούν να προστεθούν άλλοι 200 με 300 το επόμενο 6μηνο – 8μηνο.
Με την υποσημείωση ότι το βάρος θα το επωμιστούν και άλλοι νομοί και πόλεις, όπως για παράδειγμα το Ρέθυμνο, αλλά και διάφορες περιοχές της ενδοχώρας, ενώ επουδενί θα λειτουργήσουν κλειστές δομές.
“Περιμένουμε να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη. Περιμένουμε να λυθούν κάποια καίρια ζητήματα. Το κλίμα πάντως ήταν θετικό. Όλοι μας δείξαμε ότι θέλουμε να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος”, δήλωσε στο Cretalive ο κ. Μαυρογιάννης.
Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η Αναπτυξιακή επιμένει στη θέση που διατύπωσε στη σχετική συνεδρίαση της ΠΕΔ για τον αριθμό που δύνανται να φιλοξενηθούν. Ο αριθμός δεν ξεπερνά τα 150 παιδιά σε πέντε δομές (δύο στον νομό Ηρακλείου κι από μία στους υπόλοιπους τρεις), όπου θα φιλοξενούνται 25 μέχρι 30 προσφυγόπουλα.