Η ενεργοποίηση τριών αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών, είναι το πρώτο βήμα μιας σημαντικής αλλαγής στη διαλογή των απορριμμάτων στο Ηράκλειο, η επιτυχία της οποίας συνδέεται άρρηκτα με την ενεργή συμμετοχή του πολίτη.
Για τη νέα αυτή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην πόλη μίλησαν χθες ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινός ο αντιδήμαρχος Κ.Βαρδαβάς, και ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Δρ. Θρασύβουλος Μανιός, επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος ACUA (στο οποία συμμετέχουν το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, οι Δήμοι Ηρακλείου, Ρόδου και Λεμεσού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου).
Ο Δήμαρχος, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε στην πολύ καλή συνεργασία του Δήμου με το ΕΛΜΕΠΑ, ενώ σε σχέση με τη χρήση των κομποστοποιητών σημείωσε ότι «ως Δήμος Ηρακλείου έχουμε θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη, την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου. Τα παραπάνω, για να έχουν αξία, πρέπει να συνδυαστούν με μια ολοκληρωμένη πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Το πρόγραμμα ACUA κινείται στην κατεύθυνση της διαλογής στην πηγή. Αφορά στην τοποθέτηση Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών σε τρία σημεία του Δήμου αλλά και στην πιλοτική εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης σε συγκεκριμένο αριθμό νοικοκυριών. Με ικανοποίηση μαθαίνω ότι οι δημότες δείχνουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και την κομποστοποίηση συνολικά. Προφανώς απαιτείται χρόνος, εκπαίδευση και συνέπεια προκειμένου να αλλάξει ουσιαστικά η αντίληψή μας σχετικά με τα απορρίμματα.
Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα. Με το ΕΛΜΕΠΑ και τα άλλα μεγάλα ιδρύματα στο πλευρό μας και με την καλή διάθεση και την συνεργασία των δημοτών, το Ηράκλειο μπορεί να γίνει και θα γίνει πόλη – πρότυπο στην διαχείριση των αποβλήτων».
Οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές (AMK) ή Autonomous Composting Units (ACU) αποτελούν αυτόνομες, κλειστές μονάδες κομποστοποίησης, χωρίς έκλυση οσμών ή απορροή διασταλαζόντων, που λειτουργούν με μηδενική σχεδόν ανθρώπινη παρέμβαση (διαθέτουν λογισμικό ελέγχου λειτουργίας), μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε και το μέγεθος τους ποικίλει ανάλογα τις χρήσεις τους.
Οι κομποστοποιητές του Δήμου λειτουργούν χωρίς τη δημιουργία της οποιασδήποτε όχλησης.
Πού βρίσκονται οι κομποστοποιητές
Αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές έχουν τοποθετηθεί στο Π.Α.Γ.Ν.Η όπου έχει εγκατασταθεί μια μονάδα δυναμικότητας 12.8 m3 για να υποστηρίξει τη μονάδα υγείας στην οποία παρατηρείται σημαντική παραγωγή βιοαποβλήτων λόγω της σίτισης των νοσηλευόμενων και των επισκεπτών καθώς και ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας.
Ο δεύτερος είναι στο Πάρκο Μ. Ασίας (Λεωφ. Κνωσσού), όπου έχει εγκατασταθεί μια μονάδα δυναμικότητας 1,49 m3, και ο τρίτος είναι στο Πάρκο Αναγεννήσεως (οδός Αναγεννήσεως & Σταδίου στην Αλικαρνασσό), όπου έχει εγκατασταθεί ένας AMK δυναμικότητας 2,27 m3. Ο στόχος της προσπάθειας αυτής, είναι να ενταχθεί ενεργά στην κοινωνία η χρήση των κομποστοποιητών ώστε να καταλήγουν 150tn το έτος βιοαπόβλητα και 350 tn ανακυκλώσιμα. Συνεπώς συνολικά θα εκτρέπονται 500tn/έτος απόβλητα.
Τα συγκεκριμένα μηχανήματα παράγουν ένα υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό προϊόν το οποίο θα αξιολογηθεί και από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Κατά την πιλοτική λειτουργία των Κομποστοποιητών στις γειτονιές του Ηρακλείου οι χρήστες, ουσιαστικά, θα συγκεντρώνουν τα βιοαπόβλητα τους σε μικρές κομποστοποιήσιμες σακούλες και ειδικούς κάδους, στο εσωτερικό των κατοικιών / εγκαταστάσεων τους και στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν στον ΑΜΚ, όπου θα έχουν πρόσβαση, με τη χρήση προσωποποιημένης κάρτας πρόσβασης.