Θερμόαιμοι Κρητικοί και ανεγκέφαλοι τουρίστες είναι καθημερινοί επισκέπτες των Επειγόντων στα νοσοκομεία της Κρήτης! Το αστυνομικό δελτίο μεταφέρεται και στους γιατρούς του νησιού, οι οποίοι σε κάθε εφημερία καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά μέθης, θύματα ξυλοδαρμών και μαχαιρωμάτων.
Ο χειρούργος στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου, κ. Γιώργος Κωστάκης, αναφέρει πως τον τελευταίο χρόνο το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, υπήρχε και παλιότερα, όμως, πλέον αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Οι γιατροί που εφημερεύουν δέχονται μαχαιρωμένους, άτομα που έχουν λάβει μέρος σε καβγά, είναι ένας καθρέφτης, ουσιαστικά, του τι συμβαίνει στην τοπική κοινωνία.
Οι ασθενείς είναι κυρίως ντόπιοι, όμως, αυξάνεται και ο αριθμός των τουριστών που εμπλέκονται σε ανάλογα περιστατικά. Ο κ. Κωστάκης λέει πως θα πρέπει να δούμε την ποιότητα του τουρισμού που θέλουμε.
Παράλληλα με αυτό, οι γιατροί, όπως έχει γράψει και παλιότερα η «Π», αντιμετωπίζουν ασθενείς ή συνοδούς τους με … νεύρα, οι οποίοι κάποιες φορές τους επιτίθενται, λεκτικά ή και σωματικά. Τα τελευταία χρόνια αυτά τα φαινόμενα έχουν αυξηθεί, ειδικά στα Επείγοντα.
Ο χειρούργος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Βρανάκης, αναφέρει για τους τουρίστες πως έρχονται για διακοπές, πίνουν, κάνουν χρήση ουσιών, οδηγούν μεθυσμένοι και τρακάρουν ή καβγαδίζουν και καταλήγουν στο νοσοκομείο. Κυρίως, πρόκειται για Άγγλους και άτομα από Σκανδιναβικές χώρες.
Οι ντόπιοι, ειδικά από τον Μυλοπόταμο, πίνουν δύο ποτηράκια παραπάνω, βγάζουν τον ωραίο εαυτό τους, σπάνε… τις κεφαλές τους και φτάνουν στο νοσοκομείο, όπως χαρακτηριστικά λέει.
Ο κ. Βρανάκης αναφέρει πως δεν έχει δει τροχαίο, για το οποίο να μην οφείλεται η χρήση αλκοόλ ή ουσιών.
Ο ίδιος έχει υπηρετήσει σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, όμως, διαπιστώνει πως στο Ρέθυμνο έρχονται τα περισσότερα περιστατικά.
«Είναι θέμα κουλτούρας για την περιοχή. Ενδεικτικό είναι το καρναβάλι και τα έκτροπα που γίνονται εκεί. Το αλκοόλ είναι στο καθημερινό μας διαιτολόγιο», αναφέρει.
Τα δύο περίπου χρόνια της καραντίνας, δε σημειώνονταν τροχαία και σίγουρα όχι θανατηφόρα.
Ο κ. Βρανάκης αναφέρει πως πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση, ίσως είναι και θέμα παιδείας, το κόστος, πάντως, είναι πολύ μεγάλο.
Στο ίδιο νοσοκομείο, ο κ. Βαγγέλης Κουντουράκης, αναφέρει πως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να έρχονται στο νοσοκομεία θύματα ξυλοδαρμών, από συμπλοκές σε νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης. Το καλοκαίρι, έρχονται στο νοσοκομείο και τουρίστες, εκτός από τους ντόπιους. «Μαχαίρωμα έχουμε να δούμε μήνες», αναφέρει.
Ο ίδιος έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άλλες περιοχές, όπως την Καλαμάτα και τη Λήμνο και δεν έβλεπε τόσα συχνά αντίστοιχα φαινόμενα.