Μια από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να είναι η σημερινή με βάση τις προβλέψεις που γίνονται, καθώς η ατζέντα των θεμάτων είναι «καυτή» και θα ανάψει το κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Συγκεκριμένα το Σώμα που θα συνεδριάσει μετά από καιρό διά ζώσης στα έδρανα της αίθουσας «Ελ. Βενιζέλος» θα κληθεί να αποφασίσει το ύψος των αυξήσεων των δημοτικών τελών που θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους οι Ηρακλειώτες για το 2022, όπου θα κατατεθούν προς ψήφιση δύο διαφορετικές εισηγήσεις και συγκεκριμένα αυτή της δημοτικής Αρχής από τη μία και της αντιπολίτευσης από την άλλη. Μια πρόγευση της αντιπαράθεσης έχει ήδη δοθεί στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής όπου το κρίσιμο ζήτημα των αυξήσεων των δημοτικών τελών, λειτούργησε διχαστικά για τις δύο πλευρές.
Όπως έχει γράψει ήδη η «Π» η πλευρά της δημοτικής Αρχής προτείνει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη έως και 40%, μετακυλώντας στους πολίτες το τέλος υγειονομικής ταφής το οποίο επιβάλλει η κυβέρνηση με χρέωση 20 ευρώ ανά τόνο, όπως και το κόστος λειτουργίας της Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων το οποίο μεταφέρεται πλέον στη Λότζια.
Παράλληλα όμως υπάρχουν και μια σειρά από άλλους παράγοντες που οδηγούν τη δημοτική Αρχή στην επιβολή αυξήσεων – «φωτιά» στα δημοτικά τέλη, όπως είναι οι αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και τα έξοδα μεταφοράς των απορριμματοφόρων στους Πέρα Γαλήνους που αφορά σε ένα ποσό της τάξεως των 3 εκ ευρώ.
Η δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι τα χρήματα αυτά καλύπτονταν από την Περιφέρεια αλλά πλέον μετακυλίονται στους Δήμους. Αντίστοιχα η χρέωση τους τέλους ταφής απορριμμάτων που για πρώτη φορά ενεργοποιείται αναμένεται να επιβαρύνει το δημοτικό ταμείο με ένα ποσό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ. Επίσης το κόστος της συμμετοχής του Δήμου στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων κοστολογείται στις 800 χιλ. ευρώ.
Με βάση τα δεδομένα αυτά στην εισήγηση της Λότζια οι αυξήσεις στις κατοικίες στο αστικό Ηράκλειο φτάνουν το 32,8%, και στην ενδοχώρα 32,1%. Σημαντική είναι η αύξηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το ΙΤΕ, και τα νοσοκομεία που ανεβαίνει στο 54,7%, στις επαγγελματικές παροχές εντός των τειχών η αύξηση είναι 20,8%, και στις επαγγελματικές παροχές εκτός των τειχών 20%. Στις βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης 36,1%, στον ΟΛΗ και τη ΒΙΠΕ 55,6% ενώ στα καταστήματα ειδικής κατηγορίας 23,5%.
Από την άλλη πλευρά οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης που πορεύονται με κοινό πολιτικό βηματισμό και κατέθεσαν τη δική τους πρόταση αξιολογούν ότι λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν θα αναβληθεί η επιβολή του τέλους ταφής για την επόμενη χρονιά.
Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνουν την εισήγηση τους, που περιλαμβάνει μία επιβάρυνση 0,05 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα οικιακά και 0.20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στις υπόλοιπες κατηγορίες το οποίο θα ενισχύσει τα έσοδα κατά 1.350.000 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό, αξιολογούν ότι μειώνεται ο δημοτικός φόρος κατά 0,1 ευρώ το τετραγωνικό και το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί αναλογικά στα ανταποδοτικά ως αύξηση των τελών χωρίς όμως να επιβαρυνθεί πραγματικά ο δημότης, καθότι πληρώνεται στον ίδιο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Με τον τρόπου αυτό, με τη μείωση του δημοτικού φόρου κατά 0,1 αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό 1.299.969,00 ευρώ.
Συζήτηση για τη ΔΕΠΑΝΑΛ
Πριν από τη συζήτηση των δημοτικών τελών, σε διαφορετική συνεδρίαση που θα αρχίσει στις 6.00 το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο θα ανοίξει την ατζέντα της ΔΕΠΑΝΑΛ με αφορμή σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης, που ζητά ενημέρωση και εξηγήσεις για μια σειρά από ζητήματα.
Όπως για παράδειγμα, για τις οικονομικές χρήσεις του 2019 και του 2020, για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου, μετά μάλιστα και την τελευταία απόφαση του υπουργού Υποδομών (αρ. πρ. 290422/19-10-2021) που κάνει αποδεκτή την ένσταση της αναδόχου εταιρείας.
Επίσης για την πορεία υλοποίησης της επένδυσης για την οποία έγινε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.ΕΠ.ΑΝ.ΑΛ. Α.Ε. κατά 4 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης για την αδειοδότηση του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου, του πάρκινγκ και τη δικαστική εξέλιξη της δημοσιονομικής διόρθωσης του ποσού 11.814.687,43 που αφορά την χρηματοδότηση που έλαβε στο πλαίσιο πράξης με τίτλο “Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου”.
Επίσης η αντιπολίτευση ζητά ενημέρωση για το ετήσιο λειτουργικό κόστος του ΠΣΚΗ για το 2020, για το κόστος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, για λειτουργικά – οικονομικά στοιχεία καταστημάτων (αναλυτικά) και προβλήματα προσωπικού στα καταστήματα.
Ζητά ακόμα η αντιπολίτευση στοιχεία για το θέμα συμβάσεων του προσωπικού που γίνονται απ ευθείας με τη ΔΕΠΑΝΑΛ. Εκτός όλων των παραπάνω η αντιπολίτευση θα κληθεί να απαντήσει για το πώς ο εκπρόσωπος του Δήμου στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ ορίστηκε σε συνεδρίαση διά περιφοράς, η επιλογή νέου προέδρου (που δεν ήταν και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου) πραγματοποιήθηκαν, χωρίς καμία συζήτηση και έκφραση γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου.