πνιγμοί

Δηλώνουν ως ναυαγοσώστες… κηπουρούς και σερβιτόρους!

Δεν φθάνει η «σφαγή» στους δρόμους της Κρήτης που θρηνεί από τις αρχές του έτους 45 ζωές, έχουμε και την ανησυχητική αύξηση απώλειας ζωών σε θάλασσες και πισίνες του νησιού. Από τις αρχές της τρέχουσας τουριστικής σεζόν μέχρι και την 7η Αυγούστου στην Κρήτη χάθηκαν από πνιγμό 26 συνάνθρωποί μας, ανάμεσά τους και ένα 8χρονο κοριτσάκι, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο οι πνιγμοί εκτοξεύτηκαν στους 167. Η Κρήτη δηλαδή κατέχει το θλιβερό ποσοστό του 16% σε πανελλαδικό επίπεδο. Δώδεκα πνιγμοί καταγράφηκαν στο Ηράκλειο, οχτώ στο Ρέθυμνο, τέσσερις στα Χανιά και δύο στο Λασίθι.

Από τη χθεσινή σύσκεψη στο ΕΚΗ
Από τη χθεσινή σύσκεψη στο ΕΚΗ

Η ανησυχητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν άφησε ανεπηρέαστο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, που με πρωτοβουλία του προέδρου του κ. Στέλιου Βοργιά και ναυαγοσωστών συγκάλεσαν σύσκεψη, προκειμένου να εντοπίσουν την «πηγή» του κακού και να πιέσουν ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή αυτής της συνεχιζόμενης τραγωδίας.

Με βάση τα όσα συζητήθηκαν, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πνιγμών σημειώθηκε σε ώρες και χώρους όπου δεν υπήρχαν ναυαγοσώστες. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται:

Παραλίες:

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν παραλίες με μεγάλη επισκεψιμότητα (μεγαλύτερη των 300 ατόμων, που προβλέπει ο νόμος) δεν έχουν χαρακτηριστεί ως «οργανωμένες» ώστε να επιβάλλεται η παρουσία ναυαγοσώστη. Στις οργανωμένες, δε, παραλίες η παρουσία του ναυαγοσώστη, που προβλέπεται από τον νόμο είναι 10:30-17:30, με αποτέλεσμα μεγάλο χρονικό διάστημα να μένουν «ακάλυπτες» οι παραλίες.

Πισίνες:

Στις πισίνες παρατηρείται και φέτος το φαινόμενο να εκτελούν χρέη ναυαγοσώστη, άτομα με παράλληλη ενασχόληση σε άλλους χώρους (barman, σερβιτόροι, κηπουροί), να μην είναι εξειδικευμένοι και να έχουν ευθύνη σε περισσότερες από μία πισίνα. Επίσης, για κάποιες ώρες οι πισίνες δεν προβλέπεται να παρέχουν ναυαγοσώστη, ενώ η πρόσβαση παραμένει διαθέσιμη στους πελάτες. Ναυαγοσώστες:

Λίγοι είναι οι ναυαγοσώστες με εμπειρία και επαγγελματισμό, αφού το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει η αναγκαιότητά τους. Επίσης το γεγονός ότι υπάρχει όριο ηλικίας (45έτη), μικρή διάρκεια απασχόλησης (max 4 μήνες), που δεν τους επιτρέπει να μπουν στο ταμείο ανεργίας, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, η επικινδυνότητα αλλά και οι μικρές μισθολογικές απολαβές, πολλές φορές χωρίς τα νόμιμα δικαιώματα τους (ρεπό, άδειες, δώρα) δημιουργούν ένα κλίμα άρνησης για την ενασχό0ληση με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Να σημειωθεί ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ενασχολούμενους ναυαγοσώστες, που πολλές φορές με κίνδυνο την ζωή τους σώζουν ζωές. Έλεγχοι:

Παρά το γεγονός ότι στις οργανωμένες παραλίες λειτουργεί ένας σοβαρός ελεγκτικός μηχανισμός του Λ.Σ. στις πισίνες είναι ανύπαρκτος αν εξαιρέσει κανείς το τελευταίο διάστημα και λόγω των τελευταίων περιστατικών, οπότε και ξεκίνησαν έλεγχοι από το Υπουργείο Τουρισμού.

Το ΕΚΗ καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για την διεύρυνση του ωραρίου παρουσίας ναυαγοσώστη. Παράλληλα, καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να χαρακτηρίσουν παραλίες με μεγάλη επισκεψιμότητα ως «οργανωμένες» και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στον χώρο λειτουργίας πισινών τόσο για την πιστοποίηση των ναυαγοσωστών, όσο και την ύπαρξη του απαραίτητα σωστικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, το ΕΚΗ θα προχωρήσει σε ενημερωτική καμπάνια τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες με την διανομή σχετικού ενημερωτικού φυλλαδίου (σε 7 γλώσσες) και με την βοήθεια των Σωματείων της δύναμής του, που σχετίζονται με τον τουρισμό.