Μπορεί σήμερα να συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή στα ελληνικά χρονικά, όμως ο ίδιος ο απαχθείς, ο άνθρωπος που βρέθηκε υπό ομηρεία επί έξι μήνες, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης εμφανίζεται να έχει αφήσει πίσω του αυτή την τραυματική εμπειρία με στόχο το μέλλον και το μπροστά.
Αυτό το μήνυμα προσπάθησε να περάσει και με την στάση του ενώπιον της Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά στους απαγωγείς του, μεταμελημένους και μη. Φέρεται να ζει την ζωή αλλιώς με συνοδοιπόρους τους ανθρώπους της οικογένειας του και καλούς φίλους. Αυτό δήλωσε χθες και στην ΕΡΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν θυμόμουν καν ότι συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την απαγωγή μου. Δεν το έχω πια στο μυαλό μου”.
Σε δικαστικό επίπεδο ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης ως προς τους βασικούς κατηγορούμενους (όσους τουλάχιστον κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης) έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2020, με την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
Όλα ξεκίνησαν την 30η Μαρτίου του 2017. Ήταν 3.30 το μεσημέρι όταν κουκουλοφόροι με ομοιόμορφα στρατιωτικά ρούχα, μαύρες κουκούλες, γάντια και όπλα στα χέρια άρπαξαν μέσα από το αυτοκίνητό του τον Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ο επιχειρηματίας είχε μόλις επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό, όταν οι δράστες, χρησιμοποιώντας δύο κλεμμένα αυτοκίνητα δίχως πινακίδες κυκλοφορίας του έκλεισαν τον δρόμο. Με βαριοπούλα έσπασαν το τζάμι του οδηγού και απειλώντας τον με καλάσνικοφ τον επιβίβασαν σε ένα από τα αυτοκίνητά τους.
Οδηγώντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα διήνυσαν μερικά χιλιόμετρα και στην περιοχή κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου πυρπόλησαν τα δύο κλεμμένα οχήματα και επιβιβάστηκαν σε τρίτο, ένα μαύρο τζιπ Cherokee με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου.
Ο Μιχ. Λεμπιδάκης απελευθερώθηκε νωρίς το πρωί της 2ας Οκτωβρίου 2017 στη διάρκεια κινηματογραφικής επιχείρησης, στις εγκαταστάσεις εταιρείας στη γέφυρα της Ζουρίδας, στο Ρέθυμνο.
«Εντός δωματίου βρήκαμε ξαπλωμένο σε στρώμα τον Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Ήταν ξύπνιος και τον απομακρύναμε αφού πρώτα κόψαμε την αλυσίδα με την οποία ήταν δεμένος», περιέγραψε σε κατάθεσή του αστυνομικός του τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης.
Είχαν προηγηθεί 32 επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια Λεμπιδάκη για την καταβολή των λύτρων και την απελευθέρωση του φυλακισμένου επιχειρηματία.
Οι αρχικές απαιτήσεις τους ανέρχονταν σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου το ποσό που ζητούσαν είχε πέσει στα 18 εκατ.
Τον Δεκέμβριο του 2020 το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αθώωσε τρεις από τους 12 καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό ενώ μείωσε αισθητά τις ποινές στους υπόλοιπους.
Ο ίδιος ο Μιχ. Λεμπιδάκης ζήτησε από το δικαστήριο να αντιμετωπίσει με επιείκεια όσους ομολόγησαν και μετάνιωσαν.