Η εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" κλείνει 80 χρόνια ενημέρωσης και ιστορίας, 1946-2026

Ο κ. Φραγκίσκος Παρασύρης

Η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αποτελεί κορυφαία πρόκληση για κάθε σύγχρονη δημοκρατία, καθώς αγγίζει την ύψιστη αξία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν είναι απλώς νομική υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά βαθιά ηθική και πολιτική δέσμευση.
Παράλληλα, η συζήτηση για τη χωροθέτηση μιας δομής φιλοξενίας αποτελεί ζήτημα δημόσιας πολιτικής και χωροταξικού σχεδιασμού. Δεν συνιστά εκ προοιμίου έκφραση ρατσισμού ή ξενοφοβίας.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ανησυχίες και να συμμετέχουν στις αποφάσεις που τις αφορούν. Η υπεύθυνη διαχείριση του ζητήματος και οι εύλογες ανησυχίες των πολιτών είναι δύο όψεις της ίδιας κρατικής υποχρέωσης.

Δυστυχώς, αυτή η υποχρέωση ισοπεδώνεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η διαχείριση από την παρούσα ηγεσία είναι απαράδεκτη, ανεύθυνη και υποταγμένη σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την ηγεσία του, έχει οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο.

Χωρίς στρατηγικό πλάνο, το Υπουργείο επιλέγει τη λογική του «διαίρει και βασίλευε», προσπαθώντας να διχάσει τις τοπικές κοινωνίες και να μετακυλήσει τις αποτυχίες του στους πολίτες και φυσικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Τοπικά Συμβούλια, τη στιγμή που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Αντί για διαβούλευση και διαφάνεια, παρακολουθούμε συνεχείς διαρροές, αιφνιδιασμούς και μυστικοπάθεια. Αυτή η τακτική αποτελεί επικίνδυνο πολιτικό τυχοδιωκτισμό που αδιαφορεί για την κοινωνική συνοχή.

Η επιλογή των Αθανάτων αποδεικνύει ότι το Υπουργείο ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνιακή μετατόπιση του προβλήματος. Οι ίδιοι ακριβώς λόγοι που επέβαλαν την καθολική απόρριψη της δομής στις Μαλάδες, στα Πεζά στο πρώην ΚΤΕΟ, υφίστανται στο ακέραιο και για τους Αθανάτους. Πρόκειται για μια περιοχή απολύτως ακατάλληλη, χωρίς βασικές υποδομές και χωροταξική λογική. Μάλιστα, το προτεινόμενο κτήριο τελεί υπό πολεοδομικό έλεγχο. Είναι αδιανόητο η Πολιτεία να παραβλέπει τη νομιμότητα εξετάζοντας κτήρια με πιθανά ανοιχτά πολεοδομικά ζητήματα, την ίδια ώρα που απαιτεί από τους πολίτες πλήρη συμμόρφωση με τον νόμο. Αυτή η μεθοδευμένη βιασύνη δεν θα γίνει ανεκτή.

Το Υπουργείο οφείλει να εγκαταλείψει τις εμμονές σε ακατάλληλα μόνιμα κτήρια και να εξετάσει σοβαρές, ευέλικτες εναλλακτικές, όπως οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι. Η λύση αυτή ταιριάζει απόλυτα στον προσωρινό χαρακτήρα της δομής, -ο οποίος είναι αδιαπραγμάτευτος- επιτρέποντας ταχεία εγκατάσταση και εύκολη απομάκρυνση όταν οι ανάγκες εκλείψουν. Αντί να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας περιοχών, πρέπει να αναζητηθούν υπαίθριοι χώροι μακριά από τα όρια των οικισμών, βιοτεχνικών ζωνών κλπ.

Απέναντι στην κυβερνητική προχειρότητα, η απάντησή μου είναι αυστηρά θεσμική. Αποτινάσσω απερίφραστα κάθε φωνή λαϊκισμού και αρνούμαι να συμμετέχω σε έναν διάλογο κραυγών. Η τοπική κοινωνία έχει την ωριμότητα να διεκδικήσει το δίκιο της με επιχειρήματα και νομιμότητα. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε στον κυβερνητικό αυταρχισμό να επιβάλει αδιέξοδα, ούτε στον λαϊκισμό να αλλοιώσει τον δίκαιο χαρακτήρα των διεκδικήσεών της.

Τα σύνθετα κοινωνικά ζητήματα απαιτούν θεσμική σοβαρότητα και συναίνεση. Η δημοκρατία δεν δοκιμάζεται όταν διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις, αλλά δοκιμάζεται όταν αδυνατεί να τις συνθέσει.

Με νηφαλιότητα και πίστη στο κράτος δικαίου, προασπιζόμαι την κοινωνική συνοχή και το κοινό καλό.
Και μην ξεχνάμε. Στο Ψυγείο φιλοξενούνται άνθρωποι σε συνθήκες που δεν περιποιούν τιμή στην Ελλάδα του 2026. Για όλα αυτά οι ευθύνες και οι χειρισμοί έχουν ονοματεπώνυμα.