Τεράστιες και οι καταστροφές στη Σητεία

Μια απίστευτη αλυσίδα αλληλεγγύης έχει στηθεί στη βαριά πληγωμένη από την καταιγιστική νεροποντή πόλη της Σητείας, όπου οι καταστροφές είναι απερίγραπτες αφού, όπως εκτιμάται, το 70% των εμπορικών καταστημάτων έχει σημαντικές ζημιές σε εμπόρευμα, εξοπλισμό και κτίρια ενώ πάνω από 40% έχει υποστεί ολική καταστροφή 100%.

Αντίστοιχου μεγέθους είναι οι καταστροφές και στο οδικό δίκτυο και τις οδικές υποδομές τον αστικό εξοπλισμό που σε πολλά σημεία μοιάζει να έχει κυριολεκτικά εκραγεί ενώ βαρύτατο πλήγμα έχουν δεχτεί τόσο το Δημαρχείο όσο και τα δίκτυα των ομβρίων. Το κρίσιμο στοίχημα της ανασυγκρότησης της περιοχής, όπως αποδείχτηκε το πήρε στην πλάτη της ολόκληρη η κοινωνία και ειδικά οι νέοι άνθρωποι μαθητές, φοιτητές, που συμμετέχουν μαζικά στους καθαρισμούς των σπιτιών και των καταστημάτων από τα φερτά υλικά και από τη λάσπη.

Ο Δήμος έχει ήδη καταθέσει αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ήδη δύο συνεργεία χθες κατέγραφαν τις ζημιές των επιχειρήσεων για τις οποίες υπήρξε πολιτική δέσμευση άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων.

Όπως είναι γνωστό στην περιοχή βρέθηκε χθες κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Αναπληρωτή ΥΠΕΣ, Στέλιο Πέτσα ενώ το παρόν έδωσε και ο ΓΓ Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης.

Τεράστιες και οι καταστροφές στη Σητεία
Ο τελευταίος μετά το τέλος της αυτοψίας και της σύσκεψης που ακολούθησε στο Δήμο τόνισε ότι «με εντολή του Υπουργού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ήδη εκπονήθηκε σχέδιο προτάσεων για ανάληψη πρωτοβουλιων στήριξης των τοπικών φορέων και αποδεσμεύουμε πόρους και εργαλεία για την αμεση ανασυγκρότηση των περιοχών, σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου και Δήμο Σητείας, με επιχορήγηση για αποκαταστάσεις του δικτύου ύδρευσης, την αντικατάσταση και επαναλειτουργία των αντλιοστασίων και προμήθεια υλικών για τη διαχείριση του νερού στις περιοχές.

Επίσης με πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για υποστήριξη των Δήμων στις διαγωνιστικές διαδικασίες και υποστήριξη των υπηρεσιών. Όπως είπε, θα υπάρξει  χρηματοδότηση μελετών ωρίμανσης κρίσιμων έργων υποδομής και προστασίας διαβρώσεων χερσαίας λιμενικής ζώνης και παράκτιου μετώπου»

Τη σύσκεψη παρακολούθησε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τα μέλη της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ Μανουσάκη Νίκο, περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης, Συμεωνίδη Σίμο, δημοτικό σύμβουλο Σητείας και Κοκοσάλη Ανδρέα, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ αφού πρώτα επισκέφθηκε δεκάδες από τις εκατοντάδες εμπορικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του Σαββάτου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος, «οι παρευρισκόμενοι πληγέντες έγιναν μάρτυρες ενός κακοπαιγμένου κυβερνητικού σχεδίου που προσπαθούσε να ισορροπήσει την συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση των Σητειακών στο «ρεαλισμό του εφικτού».

Έκαναν προσπάθεια να κρύψουν τις ευθύνες τους αποκλειστικά μονάχα πίσω από τα ακραία φαινόμενα σημειώνοντας προκλητικά, ανάμεσα σε άλλα, ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη από ΕΜΥ και εθνικό αστεροσκοπείο ενώ ήδη από την Πέμπτη το κέντρο επιχειρήσεων της Κρήτης είχε δώσει σήμα ετοιμότητας στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και τα μετεωρολογικά μοντέλα επιβεβαίωναν έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη, αρκέστηκαν, πέρα από τα λόγια συμπάθειας, σε έναν αόριστο σχεδιασμό όπου όλα εξαντλούνται στην ατομική ευθύνη των πληγέντων.

Κάλεσαν τους επαγγελματίες να συντάξουν μόνοι τους τον φάκελο τεκμηρίωσης μαζί με την βοήθεια των λογιστών τους. Μίλησαν για 400.000 ευρώ έκτακτη επιχορήγηση στον δήμο, για –υποτίθεται- άμεσες αποκαταστάσεις, συνέχισαν με αοριστίες ως προς άλλα ποσά και χρονοδιάγραμμα για άλλες υποδομές (αντλιοστάσια της ΔΕΥΑ, λιμενικές υποδομές κ.α.) με κερασάκι στην τούρτα να επαναλάβουν έργα και μελέτες που είναι ήδη σε εξέλιξη ή έχουν κατατεθεί προτάσεις, ως μέτρα αντιμετώπισης της καταστροφής».

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Μανουσάκης Νίκος και Συμεωνίδης Σίμος έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση: « Τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, οριοθέτησης ρεμάτων, πολεοδομικού σχεδιασμού, πρόληψης κ.α. βαραίνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη η στάση των κυβερνώντων αφού δια στόματος του υφυπουργού Πέτσα ειπώθηκε ωμά ότι τα αντιπλημμυρικά έργα απαιτούν μακροχρόνιες διαδικασίες, γραφειοκρατία κτλ, ομολογώντας ότι θα γίνουν μονάχα «βραχύχρονα» μπαλώματα».