υδρογονανθράκες

Ως το τέλος του 2023 αναμένεται να υπάρξει μια σαφής εικόνα σε σχέση με τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Με βάση την ερμηνεία των δεδομένων αναμένεται και η σχετική απόφαση για το πώς θα προχωρήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα είχε αναφερθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή από το Ηράκλειο, όπου βρέθηκε για την υπογραφή της σύμβασης του τμήματος Χερσόνησος Νέαπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

«Η δική μας κυβέρνηση δρομολόγησε για πρώτη φορά σοβαρές, ουσιαστικές σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί εξετάζονται από την εταιρεία η οποία έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να γνωρίζουμε πια με βεβαιότητα αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Και, εφόσον υπάρχουν, να εκκινήσουμε τάχιστα τη διαδικασία ώστε ενδεχομένως και το 2026 να μπορούμε να έχουμε τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου πια εντός ελληνικής και εθνικής κυριαρχίας, ζώνης ελληνικής κυριαρχίας, για να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την θέση της πατρίδας μας ως ενεργειακού κόμβου για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αναφέρεται ότι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων παρακολουθεί τις διαδικασίες ερμηνείας των δεδομένων των σεισμικών ερευνών με στόχο μεταξύ άλλων την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί ανά περιοχή ως προς την πρόοδο της ερευνητικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την περιοχή των Ιωαννίνων, η ερευνητική γεώτρηση στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας επισήμως προγραμματίζεται για εφέτος. Στην πράξη ωστόσο, δεδομένου ότι η διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου και εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση της γεώτρησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεωρείται πιο ρεαλιστικός στόχος η υλοποίησή της το 2024.