Η Υγειονομική περιφέρεια Κρήτης “σπιντάρει” και τα κατάφερε στην “κούρσα” των εμβολιασμών.

Η Υγειονομική περιφέρεια Κρήτης “σπιντάρει” και τα κατάφερε στην “κούρσα” των εμβολιασμών. Μπόρεσε να καλύψει  το χαμένο έδαφος και πλέον κατατάσσεται στις περιφέρειες με το υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού φθάνοντας το 62%.

Τα κρούσματα εμφανίζονται εδώ και εβδομάδες σταθερά χαμηλά ακριβώς λόγω των εμβολιασμών και τα δημόσια νοσοκομεία που δέχθηκαν ισχυρή πίεση τον Αύγουστο, τώρα έχουν μια πολύ καλή εικόνα όπως λένε οι γιατροί, οι οποίοι δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ επισημαίνονται τα εξής:

“Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της νόσου COVID-19 στην Κρήτη, κατατάσσοντάς την στις Περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολισμού.

Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, «Η Κρήτη κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος».

Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2021, έχουν πραγματοποιηθεί στην Κρήτη συνολικά 755.632 εμβολιασμοί. Πάνω από 384 χιλιάδες  συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό  τους, ενώ πάνω από 395 χιλιάδες έχουν λάβει την πρώτη δόση ή μοναδική δόση.  Επίσης, 14.433 έχουν λάβει και την 3η αναμνηστική δόση.

Τα επιτυχή ποσοστά εμβολιασμού στο νησί μας, οφείλονται  στην καθημερινή προσπάθεια των  επαγγελματιών υγείας μας, οι οποίοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων και τους ευχαριστούμε θερμά!

Η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κοροναϊού, είναι το εμβόλιο. Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή. Σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει πάνω από 6,6 δισ. δόσεις. Στη χώρα μας πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και πάνω από 6,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν λάβει τη πρώτη δόση”.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο Ν. Ηρακλείου η εμβολιαστική κάλυψη φθάνει το 59% στα Χανιά, το 65% στο Ρέθυμνο το 58% και στο Λασίθι το 71%.

Σύνολο για όλη την Κρήτη, 62% της εμβολιαστικής κάλυψης.

 

Λ. Μπορμπουδάκη

Λ. Μπορμπουδάκη: Κάνουμε καθημερινή προσπάθεια

“Κάνουμε το αυτονόητο, συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια , με τους υγειονομικούς μας για να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κόσμος που εμβολιάζεται στο νησί και χαιρόμαστε που οι συμπολίτες μας, μάς δείχνουν εμπιστοσύνη”, είπε στην “Π” η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λ. Μπορμπουδάκη.

Η ίδια συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι ένας αγώνας για τη ζωή, αφού με το εμβόλιο μπορούμε να πολεμήσουμε την πανδημία.

Δ. Γεωργόπουλος: Σπάνια τώρα τα κρούσματα στα εργαστήρια

Ο καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος
νέων ασθενών

“Η εικόνα της Κρήτης είναι πάρα πολύ καλή. Μίλησα και με εργαστηριακούς γιατρούς και πλέον τα κρούσματα που καταγράφονται είναι σπάνια”, είπε χθες στην “Π” ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα λίγα κρούσματα, οφείλονται στην αύξηση των εμβολιασμών στο νησί.  “Η πλειονότητα των ανθρώπων στην Κρήτη έχει εμβολιαστεί.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και κατανοητό από όλους ότι στη ΜΕΘ καταλήγουν οι ανεμβολίαστοι, σε ποσοστό άνω του 90%”.

Αναφορικά με τα λίγα περιστατικά εμβολιασμένων ασθενών που κάνουν εισαγωγή στην Εντατική είπε: “Είναι αυτές οι πολύ λίγες εξαιρέσεις ανθρώπων υπερήλικων, με πολλά και σοβαρά νοσήματα.

Στην ΜΕΘ είμαστε πλέον πολύ καλά

Ο κ. Γεωργόπουλος είπε χαρακτηριστικά “τον Αύγουστο ήταν δύσκολα τα πράγματα, τα κρεβάτια στη ΜΕΘ ήταν γεμάτα. Τώρα, χάρη στους εμβολιασμούς, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Είμαστε πλέον, πάρα πολύ καλά”.

Α. Γκίκας: Καλώς μας δίνουν τα εύσημα

ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας
Ο κ. Γκίκας

Καλώς μας δίνουν τα εύσημα εδώ στην Κρήτη, γιατί το εμβολιαστικό πρόγραμμα “έτρεξε” πολύ καλά με τη συμβολή όλων, της ΥΠΕ Κρήτης, της περιφέρειας, των Δήμων, του ΕΟΔΥ. Συνεργάστηκαν όλοι και το 45% της εμβολιαστικής κάλυψης, ξεπέρασε το 60%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 15%, ένα ποσοστό σίγουρα εντυπωσιακό”.

Αυτό επεσήμανε στην “Π” ο καθηγητής Παθολογίας λοιμωξιολογίας Αχιλλέας Γκίκας σημειώνοντας ότι το Χειμώνα που θα κλειστούμε μέσα, τα κρούσματα θα αυξηθούν, αλλά όχι σε βαθμό ώστε να πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας στην Κρήτη, κάτι που θα συμβεί, δυστυχώς στην Βόρεια Ελλάδα.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι ο καθηγητής επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας του κοροναϊού είναι μέλος της ομάδας εργασίας των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου υγείας για την COVID 19, ανέφερε ότι η Κρήτη μπορεί να θεωρηθεί μια περιοχή μοντέλο  για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία.