Χριστούγεννα στην Κρήτη χωρίς απάκι και λουκάνικο; Προφανώς και όχι. Όμως, δίπλα στα παραδοσιακά και αγαπημένα εδέσματα των ημερών, τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει περίοπτη θέση στο γιορτινό τραπέζι και πιο σύγχρονες, εντυπωσιακές παρασκευές κρέατος. Παρασκευές που, αν τις δει κανείς στις προθήκες των κρεοπωλείων, εύκολα θα τις μπέρδευε με βιτρίνες ζαχαροπλαστείου.
Πρόκειται για ευφάνταστες δημιουργίες, στις οποίες το κρέας «παντρεύεται» με υλικά που παλαιότερα δεν συνηθίζονταν: σταφίδες, κουκουνάρια, ρόδια, αποξηραμένα φρούτα, αλλά κυρίως αρωματικά βότανα της κρητικής γης. Το μεράκι και η δημιουργικότητα των κρεοπωλών παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς όλα αυτά ετοιμάζονται στα εργαστήρια των κρεοπωλείων και φτάνουν έτοιμα στα σπίτια των καταναλωτών.
Στις επιλογές περιλαμβάνονται κρεατότουρτες, ρολά χοιρινά, μοσχαρίσια ή κοτόπουλου, παρασκευές με μπριζόλες και πασέτες, γεμίσεις με τυριά και αλλαντικά, αλλά και πιο «μοντέρνες» εκδοχές με σφολιάτα, κοτόπουλο, ακόμη και ταρτάκια με εσπεριδοειδή.
Όπως επισημαίνει στο patris ο πρόεδρος των κρεοπωλών του Νομού Ηρακλείου, Λευτέρης Ντουράκης, τέτοιου είδους παρασκευές μπορεί να βρει κανείς σχεδόν σε όλα τα κρεοπωλεία. «Οι συνάδελφοι ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς. Αυτά είναι που ζητούνται τα τελευταία χρόνια», σημειώνει, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη τάση εμφανίστηκε πριν από περίπου μία δεκαετία, αλλά έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη την τελευταία πενταετία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταναλωτές που δείχνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση σε αυτά τα “γιορτινά” κρεατικά είναι κυρίως νεότερης ηλικίας, αναζητώντας κάτι διαφορετικό, εύκολο στο μαγείρεμα, αλλά και εντυπωσιακό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έτσι, η παράδοση συναντά τη δημιουργικότητα, αποδεικνύοντας πως τα Χριστούγεννα στην Κρήτη εξελίσσονται γευστικά, χωρίς να χάνουν τον χαρακτήρα τους.
