ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΤΑΛΩΣ

Αμέσως μετά την καραντίνα, ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να προχωρήσει στη σφράγιση των κινηματογράφων στο εμπορικό κέντρο ΤΑΛΩΣ, με βάση την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει ότι θα πρέπει να κλείσουν. Η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία κατασκευάστηκε το εμπορικό κέντρο και τα πολυσινεμά που βρίσκονται εκεί,  το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπει ότι είναι περιοχή κατοικίας  και άρα δε νομιμοποιείται η συγκεκριμένη λειτουργία των κινηματογράφων, για τους οποίους έγινε η προσφυγή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος Ηρακλείου αφού επισήμως παραλάβει την απόφαση με δικαστικό επιμελητή, οφείλει αμέσως μετά το τέλος της καραντίνας να σφραγίσει τα πολυσινεμά, καθώς η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι άμεσα εκτελεστή.

Η πλευρά της Λότζια δεν προέβη σε δηλώσεις, σε σχέση με τα νέα δεδομένα που σηματοδοτεί η νέα δικαστική απόφαση, ωστόσο αυτό το οποίο είναι προφανές ότι οφείλει να εφαρμόσει το νόμο, όπως αντίστοιχα είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν εκτελώντας αντίστοιχη απόφαση σφράγισης που είχε εκδοθεί από τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μια από τις πιο δύσκολες νομικά υποθέσεις που έχει χειριστεί εδώ και δεκαετίες ο Δήμος Ηρακλείου την οποία έχει αναλάβει προσωπικά ο νομικός σύμβουλος Μανόλης Καρνίκης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και σύνθετο νομικά θέμα και σε σχέση με το αντικείμενο -που είναι εντελώς εξειδικευμένο- και σε σχέση με τη νομολογία και σε σχέση με το γεγονός ότι υπάρχει εξαιρετικά περιορισμένη εμπειρία αντίστοιχων νομικών υποθέσεων.

Όπως είναι γνωστό, η πολύκροτη υπόθεση του ΤΑΛΩΣ που έχει δικαστική αφετηρία το 2008, έσκασε στα χέρια της δημοτικής Αρχής 20 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το 2015. Ο Δήμος  εξέδωσε έκθεση διακοπής της λειτουργίας και σφράγισης του πολυσινεμά, αφού παρέλαβε τη σχετική απόφαση τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην απόφαση αυτή του Δήμου κατατέθηκαν ενστάσεις από την ιδιοκτήτρια εταιρεία των πολυσινεμά, που μεταξύ άλλων είχε  κινήσει τη διαδικασία για την υπαγωγή της στο νόμο περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Το όλο θέμα κλήθηκε να εξετάσει το τοπικό ΣΥΠΟΘΑ, και στη συνέχεια ακολούθησε ένα απίστευτο πιγκ πογκ παραπομπών και εμπλοκής υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για να ξεκαθαριστούν τα βήματα της διαχείρισης της υπόθεσης που γίνονταν όλο και πιο περίπλοκα, μέχρι που η υπόθεση έφτασε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου δέχεται πιέσεις προκειμένου να  δρομολογήσει εξελίξεις και να προχωρήσει στις αναγκαίες πολεοδομικές αλλαγές που θα μπορούσαν να νομιμοποιήσουν τη λειτουργία των πολυσινεμά.

Στη βάση αυτή αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον ο τρόπος που ο Δήμος θα επιλέξει να διαχειριστεί την εξέλιξη των πραγμάτων και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα τεκμηριώσει την επιχειρηματολογία του, είτε ενδώσει στις εισηγήσεις που δέχεται είτε επιλέξει να μην επιφέρει αλλαγές.