Πέρασαν δύο χρόνια από τις εκλογές- παρωδία για τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Τότε, οι υποψήφιοι είχαν αποσύρει τα ψηφοδέλτιά τους, όμως, το Υπουργείο στήλωσε τα πόδια του και οι εκλογές έγιναν «κανονικά».
Ως αποτέλεσμα, αιρετοί δεν υπήρχαν και οι διαμαρτυρίες για αποφάσεις με αδιαφανείς διαδικασίες ήταν συνεχείς.
Τώρα, αν και οι εκλογές θα γίνουν και πάλι διαδικτυακά, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, οι συνδικαλιστές καλούν τον κλάδο στις ψηφιακές κάλπες ώστε να υπάρχει η κατάλληλη εκπροσώπησή τους στα συμβούλια.
Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων και η ανακήρυξή τους θα γίνει ως τις 21 Οκτωβρίου.
Κάλεσμα για συμμετοχή
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει στην «Π» πως παρά το γεγονός ότι ο κλάδος αντιδρά με τον νόμο Κεραμέως που επιβάλλει οι εκλογές να γίνονται μονάχα ηλεκτρονικά, το μόνο Υπουργείο που ακολουθεί αυτή την τακτική, είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να ψηφίσουν, έστω και αν δε γίνει δια ζώσης.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η απουσία των αιρετών εκπροσώπων στα συμβούλια, έναν θεσμό που, σύμφωνα με τον ίδιο, η ηγεσία του Υπουργείου έχει συρρικνώσει, υπήρξαν διαδικασίες αδιαφάνειας και άγνοιας των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών σε ζητήματα της καθημερινότητας, των υπηρεσιακών μεταβολών, σε θέματα που μέχρι πρότινος οι αιρετοί έθεταν ως διεκδίκηση με βάση τις θέσεις των σωματείων.
«Καλούμε, λοιπόν, όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία προκειμένου να επιστρέψουν οι αιρετοί στα συμβούλια και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Αν και διαφωνούμε με τον τρόπο που διεξάγονται οι εκλογές, δε θα αφήσουμε την ηγεσία του Υπουργείου να επιβάλλει με τον τρόπο της την κατάργησή τους και για άλλη μια διετία να υπάρχουν δοτοί αιρετοί», τονίζει.
Σε ερώτηση αν ο κλάδος έχει μετανιώσει για τη στάση που είχε τηρήσει δύο χρόνια πριν, απαντά κατηγορηματικά όχι. Η στάση συλλήβδην των παρατάξεων και του συνδικάτου ήταν σωστή, σύμφωνα με τον κ. Μακράκη, καθώς τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω πανδημίας και όλα τα άλλα Υπουργεία έδωσαν παράταση σε αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες με παράταση των θητείων αιρετών.
Η κα. Κεραμέως ήταν η μόνη υπουργός που αποφάσισε να στήσει ηλεκτρονικές κάλπες, χωρίς να έχουν οι υποψήφιοι την ευκαιρία να επικοινωνήσουν τις θέσεις και προτάσεις τους. Η ορθή τους στάση επιβεβαιώθηκε και από την αποχή των εκπαιδευτικών που έφτασε το 95%.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου αναφέρει πως θέση της παράταξης ΣΥΝΕΚ- Εκπαιδευτική Προοπτική στο Ηράκλειο ήταν να μην κατέβουν στις εκλογές, όπως είχε γίνει δύο χρόνια πριν, κάτι που δε δέχτηκαν οι άλλες παρατάξεις.
Πλέον, είναι υποχρέωση του κλάδου να μετέχει στη διαδικασία. «Ζήσαμε όλοι την αδιαφάνεια στα συμβούλια χωρίς την παρουσία αιρετών εκπροσώπων, τα μαγειρέματα εις βάρος συναδέλφων, ήταν κάτι που το έζησαν στο πετσί τους, είχαμε πρωτοφανείς καταστάσεις, χωρίς αξιοκρατία όσον αφορά στις αποφάσεις», αναφέρει.
Παρά, λοιπόν, την εμμονή και την αναλγησία, όπως λέει, της υπουργού, θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές ώστε οι νέοι αιρετοί να βοηθήσουν όσους εκπαιδευτικούς αδικήθηκαν και όσους επηρεάζονται από υπηρεσιακές μεταβολές και άλλες αποφάσεις των συμβουλίων.
Όπως ο κλάδος απάντησε μαζικά το 2020 στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου με την αποχή, τώρα με τη μαζική συμμετοχή θα πρέπει να εκλέξει τους αιρετούς που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν όσα έχουν μπροστά τους.
Ο κ. Ρηγάκης τονίζει πως ήρθε η ώρα τα συμβούλια να επανέλθουν στα χέρια των εκπαιδευτικών, να υπάρχει έλεγχος των όσων συμβαίνουν.