Τα “τραυματισμένα" κτήρια στο Ηράκλειο και τα τείχη

Στα “χέρια” του Δήμου Ηρακλείου βρίσκεται από χθες η έγκριση της κήρυξης του κεντρικού διαμερίσματος αλλά και της δημοτική ενότητας του Τεμένους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ένταξη των περιοχών αυτών στο έκτακτο καθεστώς θα έχει ισχύ μέχρι τις 22 Μαρτίου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση όλων των «τραυματισμών» που έχουν καταγραφεί στα ενετικά τείχη και στην γεωγραφική ενότητα του Τεμένους,  από τη φονική σεισμική δραστηριότητα της 27ης Σεπτεμβρίου.

Χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές του Δήμου Ηρακλείου συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μαρίνο Παττακό.

Πιο συγκριμένα, ο δήμαρχος Ηρακλείου επισκέφθηκε την επαρχιακή οδό Ηρακλείου- Προφήτη Ηλία στο σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση του βράχου με αποτέλεσμα να κλείσει δρόμος, ενώ στη συνέχεια είδε από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια στα χωριά Τσαγκαράκη Μετόχι και Προφήτης Ηλίας.

Ο δήμαρχος είχε συνομιλία με τους κατοίκους οι οποίοι του μετέφεραν την αγωνία και την ανησυχία τους και ακολούθησε συνάντηση στο γραφείο της κοινότητας Προφήτη Ηλία όπου ο πρόεδρος της κοινότητας ενημέρωσε τον δήμαρχο για τα γενικότερα προβλήματα που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι με την κήρυξη του πρώην Δήμου Τεμένους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών σημειώνοντας χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε στο πλευρό  των δημοτών και θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις όπου χρειαστεί, προκειμένου να αρθεί το συντομότερο δυνατόν η επικινδυνότητα η οποία εξαιτίας του σεισμού προκλήθηκε σε κτήρια και υποδομές».

Τι θα γίνει με τα ενετικά τείχη;

Το κρίσιμο ζητούμενο μετά την κήρυξη του κέντρου της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι εργασίες για την άρση της επικινδυνότητας του ενετικού τείχους, το οποίο είναι ένα μνημείο ενταγμένο λειτουργικά στη ζωή της πόλης. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασής του, η οποία θα πρέπει να τρέξει τάχιστα ώστε να αποκατασταθεί το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου που αυτόματα αποτελεί και το μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο της πόλης.

Όπως έχει γράψει η «Π», μετά από αυτοψία που έγινε διαπιστώθηκε ότι «στο ευθύγραμμο τείχος ανατολικής τάφρου μεταξύ προμαχώνων Αγίου Φραγκίσκου και Σαμπιονάρα και προμαχώνας Σαμπιονάρα, παρατηρείται επιδείνωση των παλαιότερων ρηγμάτων (Όπως είναι γνωστό, το τμήμα αυτό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να αποκατασταθεί λόγω ετοιμορροπίας).

Στον προμαχώνα και επιπρομαχώνα Μαρτιντέγκο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Εργοτέλη και ο τάφος του Καζαντζάκη, εμφανίζονται βλάβες στη νεότερη επέμβαση του Δήμου Ηρακλείου και στον ανατολικό λοβό. Τα τείχη του Ηρακλείου έχουν πολλά μη αναστηλωμένα τμήματα από τα οποία υπάρχει κίνδυνος πτώσης λίθων σε περίπτωση νέας ισχυρής δόνησης. Θα πρέπει να εξεταστεί αν είναι ασφαλής η χρήση όλης της τάφρου για την περίοδο της σεισμικής έξαρσης.

Στα δυτικά νεώρια και την αποθήκη νεωρίων (όπου έχει προγραμματιστεί εκπόνηση νέας μελέτης για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης) στην  αποθήκη άλατος δίπλα στο ανατολικό νεώριο και κάτω από τη συνοικία Λαβύρινθος, υπάρχουν ρηγματώσεις και αποκολλήσεις τμημάτων τοιχοποιίας. Ήδη έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στο σημείο ενώ διατυπώνεται το ερώτημα αν θα πρέπει να κλείσει προσωρινά τουλάχιστον και μια λωρίδα της παραλιακής λεωφόρου».

Προχωρούν οι εργασίες στο Τρανταλλίδειο

Έπρεπε να γίνει ο φονικός σεισμός στο Αρκαλοχώρι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που έχει την ευθύνη του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη στο κέντρο της πόλης. Τεχνικά συνεργεία από το Σάββατο εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να εγκαταστήσουν τη βαριά σιδηροκατασκευή που θα αγκαλιάσει το ιστορικό διατηρητέο περιμετρικά, για να συγκρατήσει ό,τι απέμεινε από τον σκελετό του επικινδύνως ετοιμόρροπου κτηρίου.

Στο μεταξύ ο φορέας διαχείρισης του κληροδοτήματος, φαίνεται ότι κινείται στην κατεύθυνση της προκήρυξης ανοικτής δημοπρασίας για την αποκατάσταση και επανάχρηση του ιστορικού κτηρίου στην οποία διαφαίνεται ότι θα συμμετέχει και η Λότζια.