Τα θυρανοίξια της νέας εκκλησίας στο Σφεντύλι

Σε πανηγυρικό κλίμα και παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε η ακολουθία των θυρανοιξίων του νέου ναού του Αγίου Θεοδώρου στο Σφενδύλι από τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο. Όπως είναι γνωστό, η εκκλησία χτίστηκε με σκοπό να αντικαταστήσει τον ναό που βυθίστηκε μέσα στα νερά του Αποσελέμη.

Την τελετή παρακολούθησαν ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης, τον οποίο συνόδευαν, το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. κ. Θοδωρής Νίνος, καθώς και οι διευθυντές των Διευθύνσεων: Υδραυλικών Έργων κ. Μάρκος Πατρελάκης, Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων, κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης και Συγκοινωνιακών Έργων, κ. Γιώργος Αγαπάκης καθώς και στελέχη από την Ε.Ε.Ν. Αποσελέμη. «Αποδόθηκε στην κοινωνία και στους πιστούς ένα οφειλόμενο έργο.

Επτά περίπου χρόνια από την αποκαθήλωση των εικόνων και των ιερών της Εκκλησίας του Αγίου Θεοδώρου, στο πλαίσιο ενός εκ των σημαντικότερων Αναπτυξιακών Έργων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, με ευθύνη του Ο.Α.Κ., το Φράγμα Αποσελέμη, ο νέος αυτός ναός του Αγίου Θεοδώρου, αποτελούσε μια ιερή υποχρέωση όλων μας να αποδοθεί στην κοινωνία», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Παπαδογιάννης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Πέτρας στη διάρκεια της ομιλίας του εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του «γιατί αξιωνόμαστε να τελέσουμε τα Θυρανοίξια στον ναό του Αγίου Θεοδώρου, στο ναό που είναι αφιερωμένος στον Προστάτη, τον Πολιούχο και Φύλακα του τόπου αυτού».

Ο ίδιος τόνισε ότι «το Σφεντύλι αποκτά ξανά την πνευματική του καρδιά, την πνευματική του έδρα, με την ανοικοδόμηση και τα Θυρανοίξια αυτού του ναού. Διότι το Σφεντύλι δεν είναι ένα χωριό που βυθίστηκε, είναι ένα χωριό που δίδει ζωή σε ολόκληρη την περιοχή του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Θα έπρεπε όμως σε ανάμνηση του ναού που βλέπουμε να αποκαλύπτεται και να βυθίζεται, να χτίσουμε ένα ναό, όπου θα τιμούμε στη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου και που παράλληλα θα ενώνει τους χωριανούς. Γιατί το Σφεντύλι είναι στις καρδιές μας, είναι στις ψυχές μας και θα το θυμόμαστε όλοι μας.

Τα βιώματα που όλοι έχουμε ζήσει στον ευλογημένο αυτό τόπο, σε όλοκληρη αυτή την ευλογημένη λαγκάδα με τα χιλιάδες αγιογραφημένα εκκλησάκια, μαρτυρούν την Πίστη και την προσήλωση στις παραδόσεις των προγόνων μας και μας καλούν να τις μεταδώσουμε στους ερχόμενους και στις νέες γενιές.

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε σήμερα να καμαρώνουμε για το έργο αυτό. Ο δραστήριος Αρχιερατικός Επίτροπος της Εκκλησιαστικής Περιφέρειας Χερσονήσου π. Γεώργιος Μηλάκης μαζί με τους αξίους συνεργάτες του, τους Επιτρόπους και τους χωριανούς του Σφενδυλίου, σύντομα θα ολοκληρώσουν τις όποιες ατέλειες του ναού, ώστε να αξιωθούμε να τελέσουμε και τον εγκαινισμό του».

Αντίστοιχα ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Γεώργιος Μηλάκης, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα Θυρανοίξια είναι η είσοδος με τη χάρη του Θεού στη νεόκτιστη εκκλησία μας. Θα ήθελα, Σεβασμιώτατε, να σας μεταφέρω τις ολόθερμες ευχαριστίες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την αμέριστη στήριξη.

Επίσης να ευχαριστήσω όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χερσονήσου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και την εταιρεία Αφοί Παπουτσάκη που αγκάλιασαν το έργο με πολύ ενδιαφέρον πραγματικά και με αγάπη, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα που διεκδίκησαν και πέτυχαν την απόφαση της Πολιτείας για την κατασκευή αυτού του ναού, σε αντικατάσταση του παλαιού ναού του Αγίου Θεοδώρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω προς την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και τον κο Ευάγγελο Λιόλιο και τους συνεργάτες του».