ΑΡΩΓΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ
στο ρινγκ.

Ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση αιτήσεων αποζημιώσεων των σεισμοπλήκτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr  ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Λογιστής και Φοροτεχνικός κ. Παύλος Μπαριτάκης εξηγεί στην «Π» τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι προκειμένου να μη χάσουν την καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται. Παράλληλα εξηγεί ποια είναι τα συνήθη λάθη των αιτήσεων, όλων όσοι δεν έχουν αποζημιωθεί και μετά τις 2 Φεβρουάριου, έλαβαν ειδοποιητήρια μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφέροντας ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε έλεγχο των αιτήσεών τους.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Μπαριτάκης, «μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27η Σεπτεμβρίου 2021  ξεκίνησε η διαδικασία των αποζημιώσεων για τις ιδιοκτησίες που είχαν υποστεί ζημιές μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr   στην οποία οι δικαιούχοι είχαν και έχουν την δυνατότητα  να δηλώσουν την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί κάθε ακίνητο. Αυτή είναι η πρώτη φάση για τη διαδικασία των αποζημιώσεων και αφορά την προκαταβολή για στεγαστική αρωγή και ζημιές σε εξοπλισμό επιχειρήσεων αλλά και την εφάπαξ καταβολή αποζημιώσεων  οικοσκευών με βάση το μέγεθος ζημιάς που έχει υποστεί η κύρια ή η δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντα.

Ήδη είναι γνωστό ότι έχει τεθεί εκ νέου η λειτουργία της πλατφόρμας arogi.gov.gr  μέχρι τις 28η Φεβρουαρίου προκειμένου να υποβληθούν νέες αιτήσεις από ιδιοκτήτες  που για διάφορους λόγους δεν τα κατάφεραν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όπως επίσης για όσους θέλουν να τροποποιήσουν την αίτηση τους, αλλά και να την ανακαλέσουν για οποιαδήποτε λόγο. Μάλιστα από τις 2 Φεβρουαρίου έχει σταλεί  σε όλους που μέχρι τότε δεν είχαν λάβει χρήματα για αποζημίωση τυποποιημένο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφέροντας ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε έλεγχο των αιτήσεων τους για πιθανή ύπαρξη λαθών και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις εφόσον διαπιστώσουν λάθος που έγινε κατά την αρχική υποβολή.

Με βάση τα παραπάνω  θα πρέπει να γίνει έλεγχος των αιτήσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει λάθος ειδικά στην ταυτοποίηση των ακινήτων προκειμένου να  διορθωθεί ή εάν η αίτηση δεν παρουσιάζει λάθη να περιμένουν την καταβολή αποζημίωσης σε επόμενη πληρωμή».

Ποια είναι τα συνήθη λάθη που έγιναν στις αιτήσεις;

Σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη, τα συνηθέστερα λάθη που διαπιστώνονται κατά των έλεγχο των αιτήσεων είναι:

-Δεν έχει δηλωθεί στο έντυπο Ε1 η δευτερεύουσα κατοικία ενώ ζητείται αποζημίωση οικοσκευής.

-Δεν έχουν δηλωθεί τα ακίνητα στο έντυπο Ε2 που να προκύπτει η  ιδιόχρηση ή να δηλώνονται ως κενά ενώ δηλώνονται αντίστοιχα στην αίτηση  στο  arogi.gov.gr

-Έχουν δηλωθεί ακίνητα με το έντυπο της ταχείας αυτοψίας που κρίνονται ως κατοικήσιμα χωρίς να προσκομίζεται δελτίου επανελέγχου που να προσδιορίζει εάν υπάρχουν βλάβες.

-Δεν συμφωνούν τα στοιχεία του φερόμενου ιδιοκτήτη του ακινήτου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9.

-Δεν έχει υποβληθεί το δελτίο ταχείας αυτοψίας ή το δελτίο του επανελέγχου για τα ακίνητα που δηλώνονται ότι έχουν υποστεί ζημιές.

-Δεν ταυτοποιούνται τα στοιχεία των ιδιοκτητών ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν συνιδιοκτησίες ακινήτων ή υπάρχει διαφορετικό καθεστώς ιδιοκτησίας όπως ψηλή κυριότητα ή επικαρπία.

Χρειάζονται δικαιολογητικά

Επίσης είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι όσοι έχουν αιτηθεί λήψη αποζημίωσης για ζημιές σε εξοπλισμό ή εμπορεύματα που αφορά επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι 28 Φεβρουαρίου να υποβάλουν την αίτηση με το φάκελο των δικαιολογητικών στην διεύθυνση πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Κρήτης για των έλεγχο και της εκτίμησης ζημιάς  από τις αντίστοιχες επιτροπές που έχουν συσταθεί. Η μη υποβολή αίτησης θέτει όσους υπέβαλαν αίτημα στη πλατφόρμα arogi.gov.gr   για οικονομική ενίσχυση της επιχείρησης εκτός προγράμματος και εάν έχουν λάβει αποζημίωση ως προκαταβολή αυτή θα ζητηθεί ως αχρεωστήτως καταβλείσα και μάλιστα έντοκα.

Τα ποσά των αποζημιώσεων

Ο κ. Μπαριτάκης τονίζει ότι τα  ποσά των προκαταβολών της κρατικής αρωγής που καταβάλλονται μέσω του arogi.gov.gr

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου λογιστής  και φοροτεχνικός Παύλος Μπαριτάκης
Στην Κρήτη εντοπίστηκαν 867 νέα κρούσματα

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς:

20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες:

12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες:

5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Στην περίπτωση που η κατοικία δεν κατοικούνταν από τον ιδιοκτήτη αλλά υπήρχε ενοικιαστής, ο ιδιοκτήτης δικαιούται το ποσό της στεγαστικής συνδρομής ενώ ο ενοικιαστής την αποζημίωση για την οικοσκευή.

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα, για κτήρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς η προκαταβολή είναι 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή. Για κτήρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή:8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή. Για κτήρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά η προκαταβολή είναι 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή

Οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται και άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας

2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες.