Μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου στη ζώνη ανάπλασης του άξονα της Δικαιοσύνης, σειρά παίρνει μια σημαντική σημειακή παρέμβαση που αποτελεί κομβικό κομμάτι του παζλ των παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για την ανάπλαση του χώρου του παλαιού Λούνα Παρκ όπως το θυμούνται οι παλαιότεροι και πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ όπως το έχουν καταχωρίσει στη μνήμη τους οι μεταγενέστεροι.
Στο χώρο αυτό που βρίσκεται δίπλα στο Ηρώο και περικλείεται από την οδό Πεδιάδος, τη Λεωφόρο Δημοκρατίας και την πάροδο της Πεδιάδος Βίγλας, πρόκειται να δημιουργηθεί μια σύγχρονη παιδική χαρά. Η σημαντική αυτή έκταση των 1.170 m² αποτελεί ένα πολύ κομβικό σημείο του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου που γειτνιάζει με το Πάρκο Γεωργιάδη, την Πλατεία Ελευθερίας και την Ενετική Πύλη του Αγίου Γεωργίου, ενώ βρίσκεται απέναντι από το Μνημείο του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Η ευρύτερη περιοχή της Βίγλας αποτελεί έναν από του ελάχιστους προσφυγικούς πυρήνες του Ηρακλείου που είχε κατοικηθεί το 1922.
Ήδη τα τεχνικά συνεργεία του αναδόχου έχουν πιάσει δουλειά, και προχωρούν οι εργασίες της νέας διαμόρφωσης της παιδικής χαρά που θα διαμορφωθεί στην καρδιά της πόλης. Η παρέμβαση αυτή είναι μέρος του μεγάλου προγράμματος αναβάθμισης παιδικών χαρών και υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων στον αστικό ιστό, συνολικού ύψους 6,5 εκ. ευρώ.
Με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης τονίζει ότι το έργο αυτό είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των παρεμβάσεων που εξελίσσονται στο ιστορικό κέντρο. Μετά την ανάπλαση του Πάρκου Γεωργιάδη και των οδών που συμβάλλουν στον άξονα της Δικαιοσύνης έρχεται μια ακόμα παρέμβαση για να αποκαταστήσει ένα σημαντικό δημοτικό ακίνητο και να το αποδώσει σε λειτουργική χρήση στην πόλη.
Στο χώρο αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί μια σύγχρονη παιδική χαρά, που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα δώσει διέξοδο εκτόνωσης και παιχνιδιού στα παιδιά που ζουν στο κέντρο της πόλης και στερούνται κοινόχρηστων χώρων.
Αντίστοιχα ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός προσθέτει: «O Δήμος Ηρακλείου σχεδιάζει και προωθεί συνεχώς έργα και δράσεις για την κάλυψη των κενών που καταγράφονται σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, σκοπεύοντας στην απόδοση σε κάθε γειτονιά της πόλης και σε όλους τους οικισμούς, όσο το δυνατόν μεγαλύτερων επιφανειών δημόσιου χώρου υψηλής ποιότητας και αισθητικής, φιλικούς στο περιβάλλον και στους χρήστες τους. Για εμάς η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα».
Τι προβλέπει η τεχνική έκθεση του έργου
Η νέα παιδική χαρά θα έχει έκταση 1.170 m² περίπου. Η περίφραξη παρουσιάζει σημαντικές φθορές και θα αντικατασταθεί με νέα περιμετρικά του χώρου. Θα τοποθετηθεί, επίσης, νέα περίφραξη στην εσωτερική πλευρά στο όριο με την ευρύτερη περιοχή του Ηρώου, αντικαθιστώντας τα υφιστάμενα συρματοπλέγματα. Θα διατηρηθούν οι θέσεις των δύο από τις τρεις εισόδους, η μια επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας και η δεύτερη στο ανώτερο επίπεδο της τέταρτης Παρόδου Πεδιάδος Βίγλας.
Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι εκσκαφές, η διαμόρφωση θα εκμεταλλευτεί την υφιστάμενη υπόβαση σκυροδέματος και την υψομετρική διαφορά. Έτσι, η παιδική χαρά θα αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα, τα οποία θα συνδέονται μεταξύ τους με ράμπα κλίσης 5% και εναλλακτικά με κλίμακα. Ταυτόχρονα, ενσωματώνοντας την υψομετρική διαφορά στο χώρο παιχνιδιού, θα δημιουργηθεί ένα πρανές με τσουλήθρες λόφου που θα συνδέει τις περιοχές παιχνιδιού μεταξύ τους, αλλά και θα εμπλουτίζει την αξία του παιχνιδιού.
Δεδομένης της σκληρής τελικής επιφάνειας θα χρησιμοποιηθούν κυρίως τεχνητά υλικά για τις επιφάνειες πτώσης των εξοπλισμών. Θα δημιουργηθεί μόνο ένα σκάμμα με επιφάνεια πτώσης από φυσικά υλικά (βότσαλο) στο κατώτατο επίπεδο, προκειμένου να εμπλουτιστεί το ελάχιστο φυσικό στοιχείο του χώρου, να δημιουργηθούν συνθήκες φυσικής απορροής των υδάτων και να διαμορφωθεί ποικιλομορφία στις δυνατότητες παιχνιδιού.
Η κατεύθυνση αυτή οδήγησε, επίσης, στην επιλογή εξοπλισμών κυρίως από φυσική ξυλεία. Ταυτόχρονα η επιλογή της θεματικής ενότητας των κεντρικών εξοπλισμών έγινε με γνώμονα την ιστορική και αρχαιολογική αξία του χώρου.Στο κατώτερο επίπεδο που βρίσκεται στην περίοπτη θέση της παιδικής χαράς επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, θα τοποθετηθεί ένα μεγάλο κάστρο παραπέμποντας στην ονομασία του Ηρακλείου από την Ενετοκρατία και έπειτα. Στο πίσω και ανώτερο τμήμα θα διαμορφωθεί ένας μικρός συνοικισμός παραπέμποντας στον συνοικισμό της Βίγλας. Οι περιοχές αυτές θα συμπληρωθούν με περιφερειακούς εξοπλισμούς μικρότερης κλίμακας.
Οι εξοπλισμοί θα καλύπτουν τις λειτουργίες της ολίσθησης, της αιώρησης, της αναρρίχησης, της ισορροπίας, της ταλάντωσης, της αναπήδησης, της περιστροφής, του παιχνιδιού ρόλων ενώ θα δημιουργούν σημεία συνάντησης και πειραματισμού.
Πιο συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες παιχνιδιού θα διαμοιραστούν στα δυο επίπεδα σε 3 περιοχές παιχνιδιού ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες. Στη κεντρική περιοχή του ανώτερου επιπέδου θα τοποθετηθούν εξοπλισμοί παιδικής χαράς που θα απευθύνονται στα νήπια και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Θα τοποθετηθούν δυο προσβάσιμες σύνθετες κατασκευές με θεματικό μοτίβο σπιτιού, μια πολυλειτουργική τραμπάλα για ομαδικό παιχνίδι και 2 ελατήρια.
Στη νοτιοανατολική περιοχή του ανώτερου επιπέδου θα τοποθετηθούν λειτουργίες για παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας: κούνιες, τροχαλία με πύργο, ιμάντας αναπήδησης και περιστρεφόμενος δακτύλιος ισορροπίας. Στο βόρειο τμήμα που βρίσκεται στο κατώτερο επίπεδο θα τοποθετηθεί η πολυλειτουργική κατασκευή «μεγάλο κάστρο», 2 τσουλήθρες λόφου, μια λεκάνη περιστροφής και ένα καρουζέλ. Επίσης, η παιδική χαρά θα εξοπλιστεί µε επαρκή αριθμό καθιστικών, κάδων απορριμμάτων, βρύση, φωτιστικά και περίφραξη.