Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Οκτώβρη, η σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Μινώα-Βιάννου του ΚΚΕ, στη Βιάννο, με αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, με ομιλητές τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και την Μαρία Κυπραίου, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς και οι τρόποι οργάνωσης και αγωνιστικής διεκδίκησης για την επιβίωση τους.
Ο Μανώλης Συντυχάκης, στην τοποθέτησή του, ανέλυσε διεξοδικά τα αίτια που οδηγούν στη διαρκή επιδείνωση της θέσης των αγροτών και κτηνοτρόφων. Αναφέρθηκε στις συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, που χρόνια τώρα οδηγεί στο ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών παραγωγών και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων επιχειρηματιών.
Επεσήμανε ακόμη τα σοβαρά προβλήματα της κτηνοτροφίας, όπως οι ασθένειες του ζωικού κεφαλαίου, για τις οποίες δεν υπάρχει επαρκής κρατική μέριμνα, και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής σε ζωοτροφές, λιπάσματα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού. Παράλληλα αναφέρθηκε στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις καθυστερήσεις των πληρωμών, που εντείνουν την οικονομική ασφυξία των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Τονίζοντας πως αυτή η πολιτική που απειλεί το εισόδημά τους και την παραμονή τους στην παραγωγή αποτέλεσε και το «θερμοκήπιο» για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που τώρα φορτώνεται, κυριολεκτικά, στις πλάτες των αγροτών, αφού έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και μήνες για προγράμματα, ενισχύσεις και αποζημιώσεις που δικαιούνται. Ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν να γίνονται μάρτυρες της σαπίλας που αποκαλύπτεται και μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής, από τις βρωμιές των κομμάτων που κυβέρνησαν και γνώριζαν για το εν λόγω σκάνδαλο.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά αποτελούν κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Στη συνέχεια, ο Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και στους πολεμικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται, επισημαίνοντας ότι «οι λαοί πληρώνουν με αίμα, προσφυγιά και φτώχεια τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις συγκρούσεις για τον έλεγχο των αγορών, της ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς». Υπογράμμισε τον επικίνδυνο ρόλο της εμπλοκής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και την προώθηση της πολεμικής βιομηχανίας στο όνομα της “άμυνας”, την ώρα που οι λαϊκές ανάγκες, όπως η υγεία, η παιδεία και η στήριξη των αγροτών, μένουν στο περιθώριο.
Τόνισε ότι η πολιτική αυτή φέρνει νέα δεινά για τον λαό και για την αγροτιά, καθώς το κόστος των εξοπλισμών και των στρατιωτικών εμπλοκών το πληρώνει τελικά ο ίδιος ο λαός, μέσα από τη φορολογία, την ακρίβεια και τη διάλυση της κοινωνικής πολιτικής.
Ο βουλευτής κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να μην αποπροσανατολίζονται από τις ψεύτικες υποσχέσεις και να δυναμώσουν τη συλλογική τους οργάνωση και τη δράση τους, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για να διεκδικήσουν μια πολιτική που θα υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των λίγων. Παρουσίασε τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΚΚΕ για μια λαϊκή οικονομία και εξουσία, με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής.
Η Μαρία Κυπραίου, από την πλευρά της, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής και στη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης και ενίσχυσης των αγώνων που έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι μόνο μέσα από οργανωμένη πάλη, μαχητικότητα και ενότητα μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές κατακτήσεις. Να μην ανεχτούν να γίνονται θύματα της πολιτικής της ΚΑΠ της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τους διώχνει από τα χωράφια τους, και κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στην πανεργατική πανελλαδική απεργία την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, στις 10:00πμ, στην πλατεία ελευθερίας.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με ζωντανή και γόνιμη συζήτηση, στην οποία οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις για την οργάνωση της πάλης τους. Αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσει το αγωνιστικό μέτωπο των αγροτών, σε κοινή δράση με τον υπόλοιπο λαό, για να μπουν εμπόδια στις αντιλαϊκές πολιτικές και να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού.