Στον απόηχο της σοβαρής βλάβης στο μεγάλο καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της Αττικής που πυροδότησε μερικό μπλακ άουτ, καταγράφηκε χθες μια νέα εκτεταμένη διακοπή ηλεκτροδότησης, που όμως αυτή τη φορά οφείλεται στα πρωτοβρόχια.
Τα δύο αυτά διαφορετικά μεταξύ τους γεγονότα, αλλά με τις ίδιες οδυνηρές συνέπειες στους καταναλωτές, αναδεικνύουν ανάγλυφα τις παθογένειες του συστήματος ηλεκτροδότησης της Κρήτης. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι ανάμεσα σε αυτά τα δύο γεγονότα, μεσολάβησε ένα έγγραφο της ΡΑΕΕΥ, το οποίο δίνει παράταση στη λειτουργία των εργοστασίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ στην Κρήτη από τη 1 Οκτώβρη 2026 που έληγε η σχετική προθεσμία, επεκτείνεται μέχρι τις 31-1-27.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύστημα δοκιμάστηκε και όπως αποδείχτηκε, δεν είναι απλό να μπουν εύκολα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αφού χάρη σε αυτές τις εφεδρείες του παλαιού συστήματος κρατήθηκε το σύστημα ηλεκτροδότησης της Κρήτης.
Παράλληλα, όμως, τα παραπάνω αποτυπώνουν και την τρομακτική ευαλωτότητα του δικτύου διανομής, που με τη σκόνη και τις πρώτες βροχές βραχυκυκλώνει και παρά τους υπέρογκους λογαριασμούς που πληρώνουν οι καταναλωτές, βρίσκονται βυθισμένοι στο σκοτάδι για ώρες και ζουν μια απίστευτη ταλαιπωρία με βαριές οικονομικές προεκτάσεις, όπως και άλλες κρίσιμες διαστάσεις που συνδέονται με ζητήματα υγείας.
Πολύωρο μπλακ άουτ
Σε κατάσταση μπλακ άουτ δεκάδες περιοχές της ενδοχώρας του Ηρακλείου με αιχμή του δόρατος τον Δήμο Μαλεβιζίου, που αναμετρήθηκε με μια εξαιρετικά βασανιστική πολύωρη διακοπή ρέματος που ξεκίνησε από τις 3.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης και σε κάποιες περιοχές ξεπέρασε τις 13 ώρες.
Οξύτατο πρόβλημα διαπιστώθηκε στις Γωνιές Μαλεβιζίου, όπου καταγράφηκε σοβαρό πρόβλημα, όπως και σε όλη την ενδοχώρα του Μαλεβιζίου. Εντονότατο ήταν το πρόβλημα και στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού και στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της, στις Γούβες και στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, όπου η διακοπή της ηλεκτροδότησης κράτησε για ώρες, ενώ μικρότερης διάρκειας αντίστοιχα προβλήματα καταγράφηκαν και στην πόλη του Ηρακλείου σε πάρα πολλές περιοχές, όπως τον Μασταμπά, τα Καμίνια και τη Θέρισσο.
Οι πολύωρες διακοπές ρεύματος ξεκίνησαν από τις 7 του μήνα στα Χανιά, συνεχίστηκαν με μεγάλη ένταση στην ανατολική Κρήτη, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, αλλά και διαμαρτυρίες του κόσμου.
«Έκρηξη» οργής
Οι πολύωρες διακοπές της ηλεκτροδότησης, όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών που διαμαρτύρονται, διότι -όπως υποστηρίζουν- εκτός από τα προβλήματα που καταγράφονται από την αρχή της εβδομάδας, ο Αύγουστος αποδείχτηκε εξαιρετικά οδυνηρός, αφού οι διακοπές ρεύματος ήταν αδιάκοπες και αιφνιδιαστικές.
Όπως τονίζουν, είναι τεράστια η απορρύθμιση της διακοπής της ηλεκτροδότησης και απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση του κόσμου, που από τη μία πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα και από την άλλη ζει καταστροφικές καταστάσεις κάθε φορά που αιφνιδιαστικά διακόπτεται.
Συγκεκριμένα σημειώνουν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ που δέχεται «βροχή» τηλεφωνημάτων, αφενός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το πότε θα αποκατασταθούν τα προβλήματα, και αφετέρου στις ανακοινώσεις του για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές στις οποίες σημειώνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αιφνιδιάζονται και να ζουν απίστευτους πανικούς και οδύνες και να καλούνται να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα.
Αγανάκτηση από τους επαγγελματοβιοτέχνες
«Δυστυχώς είμαστε συνεχώς στο ίδιο έργο θεατές», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χ. Λεκάκης με δηλώσεις του στην «Π», σημειώνοντας ότι ο επαγγελματικός φορέας που εκπροσωπεί πληρώνει πάρα πολύ ακριβά το τίμημα των αιφνιδιαστικών διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος που εκδηλώνονται και είναι τεράστιος «βραχνάς» για τις επιχειρήσεις.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «οι διακοπές της ηλεκτροδότησης έχουν βαρύ κόστος στα μηχανήματα στα οποία προκαλούνται ζημιές ή καταστροφές, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένες οι επιχειρήσεις να λύσουν προβλήματα που προκαλούνται όχι με δική τους ευθύνη.
Επίσης, υπάρχει τεράστια δυσαρέσκεια για τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ που ενώ στερεοτυπικά επαναλαμβάνεται ότι μετά τη χρήση του καλωδίου θα εξοικονομηθούν 5 δισ. ευρώ ως το 2035, αυτό δεν αποτυπώνεται στις χρεώσεις οι οποίες είναι ασύλληπτες.
Αλλεπάλληλα χτυπήματα
Σκληρές δοκιμασίες φαίνεται ότι επιφύλαξε στην Κρήτη ο Σεπτέμβρης όχι μόνο για τους πολίτες που έζησαν οδυνηρές καταστάσεις με τις αλλεπάλληλες διακοπές ηλεκτροδότησης, αλλά και για τον ΔΕΔΔΗΕ που κλήθηκε να αναμετρηθεί με πολύπλοκα προβλήματα, τα οποία δοκίμασαν τις αντοχές του συστήματος ηλεκτροδότησης και οι εργαζόμενοι έδωσαν σκληρή μάχη για να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Το πρώτο βαρύ πλήγμα ήταν η μεγάλη σοβαρή ζημιά που εκδηλώθηκε στο μεγάλο καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα της Αττικής στον Ασπρόπυργο. Όλο το δυναμικό των εργαζομένων τέθηκε επί ποδός και όπως φαίνεται τα χειρότερα αποτράπηκαν με την ενεργοποίηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας του Αθερινόλακκου, της Ξυλοκαμάρας και του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού, όπως ακριβώς γινόταν πριν από την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης.
Χθες έφτασε επίσημο έγγραφο της ΡΑΕΕΥ, το οποίο δίνει παράταση στη λειτουργία των εργοστασίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ στην Κρήτη από τη 1 Οκτώβρη 2026 που έληγε η σχετική προθεσμία, επεκτείνεται μέχρι τις 31-1-27. Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος των εργαζομένων στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος των Λινοπεραμάτων, Γιώργος Αρκουλάκης, ο οποίος σημειώνει ότι υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση και έτσι επιτεύχθηκε, η ηλεκτροδότηση να αποκατασταθεί πολύ γρήγορα, γεγονός που αποδεικνύει και την υψηλή ετοιμότητα που υπάρχει, παρά το ότι είμαστε στον Σεπτέμβριο και θεωρητικά δεν υπάρχει η πίεση που ασκείται τους μήνες του καλοκαιριού.
Ο ίδιος εξηγεί ότι το έγγραφο της ΡΑΕΕΥ δείχνει ότι έγινε κατανοητό σε πρώτο επίπεδο αυτό το οποίο υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι ότι το σύστημα ηλεκτροδότησης της Κρήτης έχει άμεση ανάγκη και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο μεγάλο καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπως αποδεικνύεται και από τα γεγονότα.
Σε ό,τι αφορά στα μπλακ άουτ που σημειώθηκαν χθες, ο κ. Αρκουλάκης τονίζει ότι τα προβλήματα αυτά είναι απότοκα της κατάστασης που προκαλείται με τη σκόνη και την υγρασία. Είναι γνώριμες καταστάσεις και δυστυχώς επαναλαμβανόμενες. Ο ίδιος σημειώνει ότι γίνεται προσπάθεια αντικατάστασης των δικτύων, αλλά τα χιλιόμετρα είναι -χωρίς υπερβολή- αμέτρητα και η επίλυση των προβλημάτων αυτών απαιτεί χρόνο.
