παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Το διαχρονικό μήνυμα της εθνικής επετείου του μεγάλου «ΟΧΙ» και την πολύτιμη κληρονομιά των θυσιών που χρειάστηκαν για την ελευθερία της χώρας μας υπογράμμισαν χθες με δηλώσεις τους οι πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες του νησιού.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ορόσημο για τη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία του έθνους. Μέσα από την επέτειο αυτή αντλούμε πολύτιμα και διαχρονικά διδάγματα. Το βασικότερο από αυτά είναι ότι όταν επικρατούν η ενότητα και η ομοψυχία, απέναντι σε αντίξοες και κρίσιμες συνθήκες, η χώρα μας πετυχαίνει θαυμαστά κατορθώματα.

Με την ίδια ομοψυχία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας και να χτίσουμε μαζί το μέλλον που αξίζει στις επόμενες γενιές Ελλήνων. Τιμούμε όλους εκείνους τους ήρωες που αντιστάθηκαν στον φασισμό και τον ναζισμό και έδωσαν τη ζωή τους για το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας».

Αντίστοιχα ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης από το Αρκαλοχώρι τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πριν από 81 χρόνια, σαν σήμερα, οι παππούδες μας είπαν ένα μεγάλο “ΟΧΙ” στον ολοκληρωτισμό. Ύψωσαν το ανάστημα τους, ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια τους να ζήσουν ελεύθερα.  Σήμερα τους τιμούμε και τους ευγνωμονούμε».

Με δήλωση του ο γραμματέας ΚΟ Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου  Βασίλη Κεγκέρογλου τόνισε ότι «από το περήφανο και μεγαλειώδες «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού έως την Εθνική Αντίσταση και την απελευθέρωση της πατρίδας, ένας δρόμος γεμάτος από θυσίες και αγώνες των απλών καθημερινών ανθρώπων της πατρίδας μας.

Ένας δρόμος παράδειγμα, φάρος για όλη την ανθρωπότητα. Δρόμος Ελευθερίας, Αξιοπρέπειας και Περηφάνιας. Κάθε εποχή απαιτεί τις δικές της θυσίες και έχει τα δικά της προτάγματα. Έτσι και η σημερινή».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «είναι ημέρα μνήμης των ηρωικών πράξεων την Ελλήνων, που αψήφησαν τον κίνδυνο για να υπερασπιστούν τα ιδανικά, τις αξίες τους αλλά πάνω από όλα την πατρίδα μας, και με τόλμη αντιστάθηκαν απέναντι στον ισχυρό εχθρό. Η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα συλλογικής και εθνικής υπερηφάνειας, και μας υπενθυμίζει το χρέος μας να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη τους αλλά και να διασφαλίζουμε την ειρήνη. Η Ελλάδα γράφει ιστορία όταν σηκώνει ανάστημα».

 Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, σημείωσε ότι «η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μια ημέρα ιδιαίτερα φορτισμένη για τη συλλογική ταυτότητα των Ελλήνων. Το ηρωικό ΟΧΙ των Ελλήνων απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό αποτελεί μια κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας. Η σημερινή επέτειος, δεκαετίες μετά,  αναδεικνύει τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής αξιοπρέπειας. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους ήρωες του 1940, με την πεποίθηση ότι η γνώση της ιστορίας και η συνείδηση του παρελθόντος προδιαγράφουν με τον καλύτερο τρόπο το μέλλον».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αλεξανδρος Μαρκογιαννακης τόνισε ότι το «Όχι» που σήμερα γιορτάζουμε σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα δεν ήταν κάτι το αυτονόητο σε μια στιγμή που σχεδόν όλη η Ευρώπη είχε λυγίσει κάτω από τη βία των δυνάμεων του Άξονα.  Κι όμως, αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η Ελλάδα σε μια μοναδική για την ιστορία της στιγμή ομόνοιας και σύμπνοιας.  Αυτό ακριβώς τιμούμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη σημερινή επέτειο, την ομοψυχία και την αποφασιστικότητα των παππούδων και των γιαγιάδων μας να αντισταθούν σε έναν εχθρό που έμοιαζε ανίκητος».

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Γιάννης Κουράκης με δήλωση του σημειώνει ότι «το “οχι” απέναντι στον ιταλικό φασισμό αρχικά, αλλά και στον γερμανικό ναζισμό στην συνέχεια, πληρώθηκε ακριβά από την Ελλάδα και το λαό μας, γέννησε όμως την Ελπίδα στις καρδιές  όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Το 1940 οι Έλληνες δεν υπολόγισαν ούτε τη συντριπτική υπεροπλία, ούτε την αριθμητική υπεροχή των εισβολέων.

Με ενότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα αντέταξαν στον Μουσολίνι την πίστη τους στην ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έγραψαν έτσι, μια νέα, ένδοξη σελίδα στη μακραίωνη Ιστορία μας και έδειξαν το δρόμο των θυσιών και του χρέους που πρέπει να ακολουθεί κάθε ελεύθερος λαός, κάθε ελεύθερος άνθρωπος. Το παράδειγμα της ηρωϊκής γενιάς του ΄40, νοηματοδοτεί τις σκέψεις και τις πράξεις μας και σήμερα, που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και απειλές».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με δήλωση του σημειώνει μεταξύ αλλων ότι «η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ορόσημο της νεότερης ελληνικής Ιστορίας και αφετηρία ενός μεγάλου Αγώνα.  Μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, αψηφώντας την υπεροπλία των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων, οι πρόγονοί μας, υπερασπίζοντας την ελευθερία, την τιμή, και την ανεξαρτησία του τόπου μας, δίδαξαν έμπρακτα τη σημασία της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας, και της αυταπάρνησης.

εφετινή επέτειος, ογδόντα ένα χρόνια από το  «Όχι» του 1940,  βρίσκει και πάλι τη χώρα μας και την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή σε επικίνδυνη αστάθεια, από τις  συνεχείς παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Είναι απαραίτητο να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, προχωρώντας με σύνεση, ομοψυχία και κοινωνική αλληλεγγύη.

Οφείλουμε, συνάμα, να διατηρήσουμε ζωντανή την πολύτιμη κληρονομιά των θυσιών που χρειάστηκαν για την ελευθερία της χώρας μας. Οι Έλληνες του 1940, με τον πατριωτισμό και το αντιστασιακό τους φρόνημα, εξακολουθούν να μας δείχνουν το δρόμο του αγώνα εναντίον της βαρβαρότητας και του ολοκληρωτισμού».

Στο μήνυμα του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας ανέφερε: «Αίμα και ηρωισμός. Έτσι γράφτηκε το βιβλίο της εποποιίας του 1940 και στο Μαλεβίζι. Με ματωμένα χώματα ως φόρο τιμής στην ελευθερία. Με ολοκαύτωμα, καταστροφή, μαρτυρικά χωριά, σπαραγμό και θρήνο. Αλλά το Μαλεβίζι δε λύγισε, η Ελλάδα δε λύγισε. Βαριά κληρονομιά αυτή η Εθνική Επέτειος. Χρέος μας η μνήμη και η τιμή. Χρόνια πολλά Μαλεβίζι! Χρόνια πολλά Ελλάδα!».

Σε μήνυμα του ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ.Εμ. Καρτσωνάκης  σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «επέτειοι όπως  αυτή της 28ης Οκτωβρίου δεν αποτελούν μόνο μια ευκαιρία για να τιμήσουμε ό,τι σπουδαίο μας άφησε η ιστορική μας κληρονομιά. Αποτελούν πυξίδες που μέσα στο πέλαγος της ζωής μάς προσανατολίζουν.

Πυξίδες που πρέπει εμείς, ως εκπαιδευτική κοινότητα, να διαθέτουμε προκειμένου να συντηρούμε ζωντανά στις συνειδήσεις των μαθητών και των μαθητριών μας, τα μηνύματα αλλά και τις αξίες των προηγούμενων γενιών που όρθωσαν ανάστημα ενάντια στο φασισμό».