επίδομα

Σε εξωφρενικά ύψη έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των ενοικίων στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι την ίδια ώρα που δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, μόλις 29 εγκρίσεις έχουν δοθεί για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών.

Τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί από την απερίγραπτη γραφειοκρατία της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων σπιτιών, μοιραία αυξάνει κατακόρυφα τις τιμές των ελάχιστων διαθέσιμων κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα» ζητά την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα στους σεισμόπληκτους να επιλέξουν την κατασκευή προκάτ σπιτιού με τα χρήματα της κρατικής αποζημίωσης.

Ένα σύγχρονο αντισεισμικό σπίτι το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.000 ευρώ, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος ο οποίος σημειώνει ότι ειδικά στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου τα ενοίκια είναι απλησίαστα.

Ο ίδιος εξηγεί ότι τα παλιά σπίτια τα οποία ενοικιάζονται δεν πέφτουν κάτω από 600-650 ευρώ, και οι τιμές αυτές είναι απαγορευτικές για το μέσο πολίτη ο οποίος θα πρέπει να διαθέσει περισσότερο από το 50% του μισθού του για το ενοίκιο. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστια αδιέξοδα, τονίζει ο κ. Γκαντάτσιος αφού ο κόσμος που δεν μπορεί να φτιάξει τα σπίτια του δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ενοικιάσει για να μπορέσει να μείνει στην περιοχή.

Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να διδάξουν στην περιοχή και δεν μπορούν να διαθέσουν τέτοια ποσά για να ενοικιάσουν.

Ο κ. Γκαντάτσιος σημειώνει ότι το ζήτημα της οικιστικής ανασυγκρότησης του Αρκαλοχωρίου είναι κορυφαία διεκδίκηση για την τοπική κοινωνία και στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος «Ελπίδα» θα αναδείξει το αίτημα της για την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα στους σεισμόπληκτους να επιλέξουν την κατασκευή προκάτ σπιτιού με τα χρήματα της κρατικής αποζημίωσης.

Στη βάση αυτή έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις του  Συλλόγου με το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου που έχει αποδεχτεί το αίτημα όπως και η νεοεκλεγείσα δημοτική Αρχή του Δήμου Μινώα, που σχεδιάζουν να ασκήσουν από κοινού πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή.

Ειδικότερα όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Γκαντάτσιος, με δεδομένο το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις για την έγκριση αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών είναι πολύ μεγάλες, και το ύψος της αποζημίωσης απολύτως αναντίστοιχο σε σχέση με τις πραγματικές τιμές που επικρατούν στην αγορά, μια πολύ καλή λύση είναι να ενταχθεί στο νόμο η πρόβλεψη για την εγκατάσταση σπιτιών προκάτ που εκτός των άλλων είναι και αντισεισμικά.

Με τη λύση αυτή όπως εξηγεί ο  κ. Γκαντάτσιος, θα ωφεληθεί το κράτος σε ότι αφορά στο ύψος της χρηματοδότησης, αλλά και οι πολίτες οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να φτιάξουν σταδιακά ένα καινούριο σπίτι από την αρχή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και η ανοικοδόμηση θα γίνει ταχύτερα, και θα αποφευχθεί ο γραφρειοκρατικός κυκεώνας που έχει σαν αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά το σεισμό να έχουν δοθεί άδειες ανοικοδόμησης μόλις σε 29 άτομα.

Με την πρόταση που κατατίθεται για τη νομιμοποίηση της αξιοποίησης της κρατικής ενίσχυσης με προκάτ σπίτια κερδίζει και ο πολίτης που θα χρειαστεί να πληρώσει λιγότερα εργατικά μεροκάματα και λιγότερες κρατήσεις στο ΙΚΑ, διασφαλίζεται μειωμένο κόστος σε σχέση με τα συμβατικά σπίτια και ταχύτητα παράδοσης που είναι κρίσιμο ζητούμενο.

Ο κ. Γκαντάτσιος σημειώνει ότι η κατάσταση αυτή έχει εξοργίσει την τοπική κοινωνία που βλέπει ότι η κατάσταση έχει βαλτώσει σε ένα απαράδεκτο αδιέξοδο, στο οποίο κανείς δεν προσπαθεί ουσιαστικά να δώσει λύσεις.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ένα από τα βασικά αιτήματα που εγείρεται από την τοπική κοινωνία των σεισμοπλήκτων είναι κάποια σπίτια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα αλλά έχουν καταγράψει σοβαρές βλάβες οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί στο μεσοδιάστημα, να χαρακτηριστούν κόκκινα και να κατεδαφιστούν ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες τους να τα ξαναφτιάξουν από την αρχή.

Αυτό μπορεί να συμβεί για τις περιπτώσεις των σπιτιών που είναι οικονομικά ασύμφορο να φτιαχτούν διότι οι βλάβες είναι εκτεταμένες στον κεντρικό σκελετό, ή επειδή χρησιμοποιήθηκαν κακής ποιότητας υλικά ή έγιναν κακής ποιότητας κατασκευές. Οπότε εάν τα χρήματα που θα πρέπει να δαπανηθούν για την αποκατάσταση θα είναι πολλαπλάσια είναι προτιμότερο να κατεδαφιστούν και να γίνουν από την αρχή νέες κατασκευές.