Τα δέντρα συνεχίζουν να... πέφτουν!

Ενώ έκλεισε ένας χρόνος από την επέτειο της αδιανόητης τραγωδίας που σημειώθηκε στο Ηράκλειο και συγκλόνισε το πανελλήνιο, όπου ο συμπολίτης μας Π. Μητρέλος έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, αφού τα δέντρα συνεχίζουν να πέφτουν ενισχύοντας το καθεστώς ανασφάλειας που καταγράφεται σε ολόκληρη την πόλη.

Αυτή τη φορά το πεύκο που έπεσε μέρα μεσημέρι βρισκόταν στην οδό Γεωργίου Στυλιανού, σε ένα κάθετο δρόμο της οδού Σμπώκου από όπου καθημερινά περνούν  οχήματα και πεζοί.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το συγκεκριμένο δέντρο, δεν ήταν στην κατηγορία αυτών που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για πτώση, και όμως έπεσε με χαρακτηριστική ευκολία αφήνοντας μεγάλα ερωτηματικά τόσο σε σχέση με την προστασία των πολιτών όσο και σε σχέση με την προστασία του πρασίνου στην πόλη που είναι μια από τις πιο δύσκολες εξισώσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική Αρχή.

Η πτώση του δέντρου προκάλεσε συναγερμό στη Λότζια και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας που με το συντονισμό του αντιδημάρχου Μ.Παττακού, έσπευσε μαζί με την Πυροσβεστική για την απομάκρυνση του με τη βοήθεια γερανοφόρου οχήματος.

Τα δέντρα συνεχίζουν να... πέφτουν!
Το δέντρο το οποίο με την πτώση του είχε κλείσει όλο το δρόμο, απομακρύνθηκε άμεσα ωστόσο τα ερωτηματικά σε σχέση με την κατάσταση του πρασίνου στην πόλη παραμένουν αναπάντητα αφού οι επαναλαμβανόμενες πτώσεις δέντρων δείχνουν την ευαλωτότητα που υπάρχει αλλά και το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται μέτρα.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα του πρασίνου στο Ηράκλειο έχει οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες, αφού μετά την απόφαση του Δήμου να προχωρήσουν κοπές δέντρων που κρίθηκαν ότι είναι επικίνδυνα, κάτοικοι της πόλης προσέφυγαν και κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα, με βάση τα οποία δεν θα κοπούν τελικά 32 πεύκα που βρίσκονται στον αστικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου όπως είχε εισηγηθεί η Διεπιστημονική Επιτροπή και είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ωστόσο ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός με δηλώσεις του στην «Π» δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που διαμορφώνεται αφού, όπως τονίζει, εάν ένα δέντρο το οποίο δεν έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο πέφτει με τέτοια ευκολία, αυτό είναι ένας δείκτης που αποτυπώνει το πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για τα δέντρα που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα για να πέσουν.

Αυτό συνιστά μια δύσκολη κατάσταση και σε σχέση με το απόθεμα πρασίνου στην πόλη, αλλά και σε σχέση με τη θωράκιση της σε επίπεδο πολιτικής προστασίας όταν καταγράφονται τέτοια περιστατικά. Ο ίδιος σημειώνει ότι η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει εφησυχασμό αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ευαισθησία και απέναντι στο πράσινο αλλά και την προστασία των πολιτών που, ασφαλώς, είναι πρόταγμα.