– Έχει πέντε λεπτά που έκλεισα το τηλέφωνο και μιλούσα με μία από τις τότε συγκατοίκους στο Δουβλίνο, όπου σπούδαζα. Με κάποια από τα παιδιά γίναμε μια πολύ δεμένη παρέα κι είμαστε ακόμα σε επαφή. Μου λείπει απίστευτα ο χαβαλές στην κοινή μας κουζίνα και τα μαγειρέματά μας, αλλά πλέον είμαι σε μια φάση της ζωής μου που εκτιμώ απίστευτα τον ιδιωτικό μου χώρο και να μην ασχολούμαι με το αν ο συγκάτοικος καθάρισε το σπίτι, γιατί ήταν η σειρά του. Αν μπορούσα να διαλέξω τα ίδια άτομα με τα οποία έχω αναπτύξει φιλικές σχέσεις, σίγουρα θα το ξανασκεφτόμουν.
– Δεν θα συγκατοικούσα, ξανά. Τώρα για παράδειγμα είμαι πάλι φοιτητής στο Ρέθυμνο, όπου υπάρχει τρελό πρόβλημα με αριθμό σπιτιών κι ενοίκια, και θα μπορούσα να ενοικιάσω ένα σπίτι με κάποιον. Όμως προτιμώ να πηγαινοέρχομαι κάθε μέρα από το Ηράκλειο.
– Η συγκατοίκηση είναι μια καλή λύση για να αντιμετωπιστεί αφενός το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων (κι εξόδων διαβίωσης γενικά) κι αφετέρου για λόγους κοινωνικοποίησης. Θα πρότεινα σε κάποιον να το κάνει κι απλά θα συμβούλευα να είναι όσο το δυνατόν πιο σίγουρος για το πόσο ταιριάζει με τον πιθανό συγκάτοικο.
-Εννοείται πως το προτείνω, ιδίως τώρα, λόγω των οικονομικών συνθηκών. Με όρους, είναι μια αποδοτική συνθήκη.
-Βρώμικα μαγειρικά σκεύη και μαχαιροπίρουνα γέμιζαν τον νεροχύτη, και τα καθαρά πιάτα ήταν λιγοστά στην κοινόχρηστη κουζίνα. Επιπλέον, υπήρχε ένα μπάνιο για όλους. Ήταν ένας εφιάλτης. Τώρα που το σκέφτομαι ξανά, το να ζούμε ως ζευγάρι με άλλα 4 άτομα ήταν δύσκολο, αλλά δεν ήταν και η ολική καταστροφή. Εξοικονομήσαμε χρήματα και δημιουργήσαμε φιλίες. Θα το κάναμε ξανά; Μάλλον όχι.
Οι ιστορίες συγκατοίκησης είναι αμέτρητες. Η συγκατοίκηση, είτε με φίλους, είτε με άγνωστους, είτε ακόμα και με τον/την σύντροφό μας, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στέγασης για πολλούς ανθρώπους σήμερα, κυρίως στο εξωτερικό, ενώ αυτή η τάση αρχίζει να εμφανίζεται σιγά-σιγά και στην Κρήτη. Όσοι το έχουν ζήσει, έχουν να πουν πολλά θετικά κι άλλα τόσα αρνητικά.
Άρτεμις Μαυράκη: Τα 600 ευρώ θα μειωθούν στα 350
«Οι γονείς των φοιτητών θέλουν την συγκατοίκηση, οι περισσότεροι φοιτητές όμως όχι, παρά το γεγονός ότι θα εξοικονομήσουν χρήματα. Θέλουν να μένουν μόνοι», είπε στην «Π» η πρόεδρος των Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης, Άρτεμις Μαυράκη.
Η ίδια σημείωσε ότι σήμερα ένας φοιτητής θα έχει μηνιαία έξοδα τουλάχιστον 600 ευρώ νοικιάζοντας σπίτι μόνος του, (μαζί με τους λογαριασμούς), ενώ αν έχει συγκάτοικο το ποσό μειώνεται στα 350 ευρώ.
«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμη κουλτούρα συγκατοίκησης στην Ελλάδα», ανέφερε.
Τα θετικά
Όπως κάθε επιλογή, έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Εξοικονόμηση χρημάτων: Αυτό είναι το πιο προφανές όφελος. Η μοιρασιά του ενοικίου, των λογαριασμών (ρεύμα, νερό, ίντερνετ) και των κοινόχρηστων εξόδων μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος ζωής. Αυτό επιτρέπει σε φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ή ακόμα και σε άτομα που αναζητούν καλύτερες συνθήκες, να μένουν σε πιο ποιοτικά ή πιο κεντρικά σπίτια που διαφορετικά θα ήταν απρόσιτα.
Η συγκατοίκηση προσφέρει άμεση παρέα και την ευκαιρία για κοινωνικοποίηση. Μπορεί να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς, να οδηγήσει σε νέες φιλίες και να διευρύνει τον κοινωνικό κύκλο. Η καθημερινή επαφή και η μοιρασιά των εμπειριών δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας και υποστήριξης.
Οι δουλειές του σπιτιού, όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα και τα ψώνια, μπορούν να μοιραστούν, κάνοντας την καθημερινότητα πιο εύκολη και λιγότερο κουραστική.
Η συμβίωση με άλλους ανθρώπους απαιτεί συμβιβασμούς, επικοινωνία και σεβασμό. Είναι μια εμπειρία που «εκπαιδεύει» σε δεξιότητες που είναι χρήσιμες σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, όπως η επίλυση προβλημάτων, η κατανόηση και η ανεκτικότητα σε διαφορετικές συνήθειες.
Τα αρνητικά
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της συγκατοίκησης είναι η περιορισμένη ιδιωτικότητα. Ο προσωπικός χώρος είναι μειωμένος, ενώ η ανάγκη για ησυχία ή απομόνωση μπορεί να συγκρούεται με τις συνήθειες των συγκατοίκων.
Οι διαφορές στο πώς αντιλαμβάνονται την καθαριότητα, στις ώρες κοινής ησυχίας, στις συνήθειες, ακόμα και στον τρόπο διαχείρισης των κοινών οικονομικών, είναι συχνές αιτίες για εντάσεις και διαφωνίες. Αν δεν υπάρχει καλή επικοινωνία και ξεκάθαροι κανόνες από την αρχή, οι μικρές διαφωνίες μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλες συγκρούσεις.
Το να βρεις τον κατάλληλο συγκάτοικο είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι. Αν οι χαρακτήρες ή ο τρόπος ζωής των ατόμων δεν ταιριάζουν, η συμβίωση μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη και αγχωτική.
Παρόλο που η συγκατοίκηση εξοικονομεί χρήματα, μπορεί να αποτελέσει και πηγή οικονομικών προβλημάτων, αν κάποιος από τους συγκατοίκους δεν είναι συνεπής στις πληρωμές ή αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία για τη διαχείριση των κοινών εξόδων.
Συνολικά, η συγκατοίκηση είναι μια εμπειρία που μπορεί να είναι θετική, αλλά απαιτεί προσπάθεια, ωριμότητα και καλή επικοινωνία. Είναι μια επιλογή που πρέπει να γίνει με προσοχή και να βασίζεται σε ξεκάθαρους κανόνες, ώστε τα πλεονεκτήματα να υπερτερούν των μειονεκτημάτων.