Σεισμός της τάξης των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χλμ δυτικά/βορειοδυτικά του Ηρακλείου
Η καταγραφή είναι από τον σεισμογράφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Ένα… κουνημένο ξύπνημα είχαν χθες, για ακόμα μια φορά σε διάστημα λίγων εβδομάδων, οι Κρητικοί, αφού 20 λεπτά πριν από τις 8.00 το πρωί σημειώθηκε σεισμός της τάξης των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ειδικότερα, εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 07:40 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 304 χλμ νότια/νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σεισμός της τάξης των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χλμ δυτικά/βορειοδυτικά του Ηρακλείου
Η καταγραφή είναι από τον σεισμογράφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 χλμ δυτικά/βορειοδυτικά του Ηρακλείου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 66.1 χιλιόμετρα.

«Σε επαφή που είχαμε με τις τοπικές Αρχές στην περιοχή ανάμεσα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο που επικεντρώθηκε ο σεισμός, δεν υπήρξε κάποια πληροφόρηση για οποιαδήποτε ζημιά. Είμαστε όμως σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί οτιδήποτε» ανέφερε ο διοικητής ΠΥ της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Νίκος Λαγουδάκης.

Οι κύριοι Τσελέντης, Λέκκας και Φασουλάς
Οι κύριοι Τσελέντης, Λέκκας και Φασουλάς

Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Δεν θα έχουμε μετασεισμούς και ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δεν έχει καμία σύνδεση με τη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας, τονίζουν οι ειδικοί.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, κ. Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε πως ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στο νότιο Αιγαίο, σε μικρότερο βαθμό από ο,τι στην Κρήτη.

Τόνισε πως ο χθεσινός σεισμός διαφοροποιείται από των άλλων περιοχών γιατί έχει μεγάλο βάθος, τα χαρακτηριστικά του είναι ότι διαχέεται σε πολύ πιο μεγάλη επιφάνεια η σεισμική ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην έχουμε επιπτώσεις. Τα πετρώματα που μεσολαβούν απορροφούν την ενέργεια που φτάνει ελαττωμένη στην επιφάνεια. Επίσης, έχει μηδενική μετασεισμική ακολουθία, οι συγκεκριμένοι σεισμοί εκδηλώνονται εφάπαξ χωρίς να υπάρχει ανησυχία ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Οι γεωλογικές συνθήκες είναι διαφορετικές από ο, τι σε έναν επιφανειακό σεισμό.

Ο σεισμός χαρακτηρίζεται από μεγάλο εστιακό βάθος

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται οι σεισμοί που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες βδομάδες στην Ελλάδα. Είναι «μικροί σεισμοί» που μπορεί να ταρακουνούν τον κόσμο, όμως επεκτείνονται σε μία μικρή περιοχή, δεν διεγείρουν ολόκληρο τον ελληνικό χώρο, όπου έχουμε διαφορετικά γεωτεκτονικά περιβάλλοντα και συνθήκες.

Η μόνη συσχέτιση μεταξύ τους είναι ότι έγιναν σε διάστημα 10 με 15 ημερών, ωστόσο δεν υπάρχει γενικότερη σεισμική διέγερση στη χώρα.

Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δεν επηρεάζεται από επιφανειακές συνθήκες και αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό γεγονός.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Άκη Τσελέντη, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Όπως είπε, ήταν ένας σεισμός ενδιάμεσου  βάθους, 80 χιλιομέτρων και πρόκειται για ένα μεμονωμένο φαινόμενο και σίγουρα δεν θα ακολουθήσει άλλος.

«Οι σεισμοί αυτοί δεν χαρακτηρίζονται από μετασεισμικές ανησυχίες», τόνισε.

Έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το γεγονός ότι συνεργείο του Ινστιτούτου βρίσκεται την τελευταία βδομάδα στο Ηράκλειο για να εγκαταστήσει πέντε σεισμογράφους αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με επερχόμενη σεισμική δραστηριότητα, είναι ένα ανεξάρτητο γεγονός.

Για τη σεισμικότητα της Κρήτης είπε πως οι σεισμοί που γίνονται νότια της Κρήτης είναι πιο ρηχοί και βόρεια έχουν πιο μεγάλο βάθος.

Ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, με ανάρτησή του εξηγεί πως «ο  σεισμός που μας ταρακούνησε ήταν ιδιαίτερος. Σε σχέση με τους συνήθεις, είχε μεγάλο εστιακό βάθος (ενδιαμέσου βάθους) και έλαβε χώρα πάνω στην πλάκα της Αφρικής που βυθίζεται κάτω από την Κρήτη. Αυτή η πλάκα όπως δείχνει το σχήμα, στο βάθος αναγκάζεται να συρρικνωθεί πλευρικά και έτσι σπάζει σε κομμάτια που δίνουν τέτοιους σεισμούς και στη συνέχεια λιώνουν για να σχηματίσουν τα ηφαίστεια.

Συνήθως δεν ακολουθούνται από μετασεισμούς και η έντασή τους μπορεί να είναι μεγαλύτερη μακριά από το επίκεντρο. Έχει παρατηρηθεί σε μεγαλύτερους αντίστοιχους σεισμούς οι ζημιές να είναι περισσότερες στις βόρειες ακτές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Σικελίας, από ο,τι στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο».